katedra pedagogiky PedF UK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Volnočasové a sportovní aktivity studentů OA pro TP
Exkurz realizací projektu. Celospolečenský význam projektu  Soudobé antidiskriminační a inkluzivní tendence  obsahové zaměření vychází z aktuálních.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
I. Konference PRVOUK P 15 Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání Pedagogika I Garant: Prof.PhDr.Vladimíra Spilková,CSc.
Program PRVOUK P15 ŠKOLA A UČITELSKÁ PROFESE V KONTEXTU ROSTOUCÍCH NÁROKŮ NA VZDĚLÁVÁNÍ 1. Konference PRVOUKu, Praha, Pedagogická fakulta UK, 5. dubna.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Podíl katedry občanské výchovy a filosofie
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Program PRVOUK Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání oblast Filologie a jejich didaktiky Martina ŠMEJKALOVÁ Katedra českého.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
 je systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
PRVOUK – vědecko výzkumné aktivity katedry speciální pedagogiky Praha PedF UK
Fakulta zdravotnických studií
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
XII. ročník konference ČAPV
Konference PRVOUK Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Návaznost na výsledky.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Postavení pedagogiky mezi vědami
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Fakulta zdravotnických studií
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Studijní program Ošetřovatelství
Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek.
Transkript prezentace:

katedra pedagogiky PedF UK UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE – PEDAGOGICKÁ FAKULTA Škola a učitelská PROFESE V KONTEXTU ROSTOUCÍCH NÁROKŮ NA VZDĚLÁVÁNÍ Rozvoj oboru sociální pedagogika na Katedře PEDAGOGIKY Stanislav bendl a kol. katedra pedagogiky PedF UK

ŘEŠITELSKÝ KOLEKTIV LINIE SOCIÁLNĚPEDAGOGICKÉ PRAXE Doc. PaedDr. Stanislav Bendl, Ph.D. PaedDr. Zdeňka Hanková PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. PaedDr. Eva Marádová, CSc. PhDr. Jarmila Mojžíšová, Ph.D. PhDr. Michal Zvírotský, Ph.D. LINIE SOCIÁLNĚPEDAGOGICKÉ TEORIE Doc. PhDr. Jiří Prokop, Ph.D. PhDr. Veronika Blažková, Ph.D. Ing. Karolina Duschinská, Ph.D. PhDr. Marie Linková, Ph.D. PhDr. Ivo Syřiště, Ph.D. PhDr. RNDr. Hana Voňková, Ph.D.

KONKRETIZACE TÉMATU Program katedry pedagogiky je zaměřen na další rozvoj a konstitutivní aktivity na poli sociální pedagogiky – základní pedagogické disciplíny, jejíž význam (nejen) při přípravě učitelů stále stoupá. Sociální pedagogika bude rozvíjena jako transdisciplinární obor, který integruje a rozvíjí poznatky věd o člověku a společnosti do edukačního, preventivního i intervenčního působení. V teoretické linii bude důraz položen na antropologickou dimenzi sociální pedagogiky a na antropologické přístupy v pedagogickém výzkumu. V praktické linii bude řešen rozvoj sociálněpedagogických kompetencí učitelů, neboť ti mají v podmínkách ČR odpovědnost za sociálněpedagogickou práci se žáky a realizují důležité primárně preventivní aktivity.

SOUČASNÝ STAV POZNÁNÍ A STUPEŇ ROZVOJE SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKY Extenzivní vývoj sociální pedagogiky v ČR jako důsledek cílené inhibice oboru před r. 1989 – přinesl pozitiva, ale i problémy. Divergentní vývoj sociální pedagogiky a sociální práce – v evropském kontextu neobvyklá situace. Současný stav oboru v ČR představuje výzvu pro jeho teoreticky fundovanou konsolidaci. Rozpracování teoretických a metodologických východisek sociální pedagogiky je aktuálně v ČR nedostatečné – dílčí paradigmata sociální pedagogiky jsou definována v odborné literatuře jen vágně, což může mít i praktické dopady na pedagogickou práci. Sociálněpedagogické kompetence učitelů jsou stále poněkud upozaďovány – tradiční požadavky na učitele v tomto směru ovšem rostou a objevují se stále nové.

DLOUHODOBÉ CÍLE (2013-2016) Přispět ke konstituování sociální pedagogiky v ČR precizováním teoretických a metodologických východisek antropologického paradigmatu v sociální pedagogice: - publikovat významné příspěvky k teorii a metodologii sociální pedagogiky v recenzovaných časopisech, - etablovat katedru v rámci ČR jako významné sociálněpedagogické pracoviště. Vytvořit model systematického pregraduálního a celoživotního vzdělávání učitelů v sociální pedagogice, který bude vycházet z paradigmatu sociální pedagogiky jako životní pomoci: - analyzovat současné kurikulum pedagogicko-psychologické přípravy, - navrhnout optimalizaci kurikula z hlediska budování sociálněpedagogických kompetencí budoucích učitelů, - výzkumně ověřit efektivitu provedených změn.

CÍLE PRO LETOŠNÍ ROK (2013) Vytvořit koncepci Pražské konference k aktuálním otázkám sociální pedagogiky – založit platformu, která poskytne prostor pro vědecká setkávání a publikační příležitosti v mezinárodním měřítku a přispěje k etablování katedry pedagogiky, ev. Pedagogické fakulty UK jako významného sociálněpedagogického pracoviště. Implementovat výzkumné prvky do navazujícího magisterského studia pedagogiky, vč. zakládání studentských výzkumných skupin. Zahájit dlouhodobé výzkumné šetření zaměřené na profesní uplatnění absolventů specializace sociální pedagogika. Publikovat 2-3 příspěvky k teorii i praxi sociální pedagogiky. Provést analýzu kurikula pedagogicko-psychologické přípravy učitelů na PedF UK z hlediska sociální pedagogiky.

MOŽNOSTI INTEGRACE TÉMAT A. ZAPOJENÍ ČLENŮ TÝMU KPG V JINÝCH PROJEKTECH PRVOUKU Nezbytná je spolupráce s týmy, které řeší oborově didaktickou problematiku–koordinátorka spolupráce, příp. integrace dílčích úkonů za KPg: ing. Duschinská. Oborová didaktika výchovy ke zdraví bude rozvíjena v rámci oborových didaktik přírodních věd a tělesné výchovy – koordinátorka spolupráce za KPg: dr. Marádová. Naplánována je spolupráce s týmem Speciální pedagogika na dílčím úkolu Sociální determinanty inkluzivního vzdělávání, legislativní a institucionální rámec inkluzivní podpory osob se speciálními vzdělávacími potřebami ve vzdělávání a při vstupu na trh práce – za katedru pedagogiky: doc. Bendl. B. DALŠÍ MOŽNÁ SPOLUPRÁCE Otevřená je možnost spolupráce i s dalšími týmy a odborníky.