Horizontální priority vymezení pojmů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ 120 00 Praha 2 Tel/Fax +420 222 074 109 gsm +420 603 227 066 www.evasco.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vzdělávání v oblasti horizontálních priorit Evasco s.r.o. • Rumunská 1 • CZ Praha 2 •Tel/Fax • gsm •
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
HORIZONTÁLNÍ PRIORITY STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Evropský sociální fond
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Horizontální témata EU
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Marketingové prostředí
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Horizontální priority Vymezení pojmů a relevance v OPPP Mgr.Petr Kořán, PhD. CROSS CZECH a.s., Španělská 4, Praha 2, Czech Republic Tel:
Horizontální priority vymezení pojmů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Regionální politika RP ČR.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika EU v období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

Horizontální priority vymezení pojmů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Horizontální priority v OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství: Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Strategie operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství vychází z analýzy ekonomické a sociální situace v zemědělství a venkovském prostoru. ČR chce navázat na cíle a principy stanovené v koncepci agrární, lesnické a vodohospodářské politiky, které pro období před vstupem ČR do EU schválila vláda ČR. Rozvoj venkova a zemědělství je spatřován v multifunkčním a konkurenceschopném zemědělství s důrazem na zvyšování kvality životního prostředí jako základu dlouhodobého ekonomického růstu a rozvoje venkova. Strategie OP je založena na trvale udržitelném rozvoji a stabilizaci venkovských oblastí. OP podporuje zlepšování kvality a produktivity práce při zpracování zemědělských produktů s důrazem na jejich kvalitu. S tím souvisejí investice do nových technologií zaváděných do zemědělství, do lidského kapitálu, stejně jako poskytování technických a poradenských služeb, (testování/certifikaci jakosti); marketing a vývoz; a podporu diversifikace.

Horizontální priority v OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství: Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Podopatření , Dopad realizace projektu na životní prostředí - - stav před realizací a předpokládaný stav po realizaci projektu; popis předpokládaných dopadů projektu na životní prostředí, zda má projekt za hlavní cíl zlepšení životního prostředí, je šetrný k životnímu prostředí či je ekologicky neutrální. - dopad projektu na tradiční a člověkem vytvořené prvky krajiny, zemědělské a ostatní stavby a archeologická naleziště. Sociální dopad realizace projektu: Pracovní místa (kolik pracovních míst a jaká místa projekt vytvoří nebo udrží, zda do budoucna zvýší ekonomickou sílu zaměstnanců) Rovné příležitosti (prohlášení „Projekt nemá vliv na rovné příležitosti.“ a zdůvodnění proč) Informační společnost (vliv projektu na rozšiřování a uplatňování informačních a komunikačních technologií (hlavní zaměření projektu na ICT, pozitivní nebo neutrální dopad na rozvoj informační společnosti).

Horizontální priority oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Standardní horizontální priority: Udržitelný rozvoj Rovné příležitosti Vyrovnaný rozvoj regionů Informační společnost

Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Rovné příležitosti →potírání diskriminace na základě příslušnosti k pohlaví, rase, etnické skupině, náboženství nebo víře, handicapu, věku, sexuální orientaci; →vztah i k dalším znevýhodněným skupinám (migranti, dlouhodobě nezaměstnaní, osoby s nízkou kvalifikací, osoby z obtížně dopravně dostupných oblastí, drogově závislí, propuštění vězni, absolventi škol) princip rovných příležitostí mužů a žen (projekty nesmí působit negativně na rovné příležitosti a vést k diskriminaci) zapracován do výběrových kritérií jednotlivých opatření úkol žadatele představit, jaký dopad bude mít projekt z hlediska rovných příležitostí odstranit případné překážky, které znesnadňují znevýhodněným skupinám přístup k projektovým aktivitám, např. zajištění přístupu k veřejné dopravě

Rovnost příležitostí lze sledovat v souvislosti s: 1. mírou ekonomické aktivity, ne/zaměstnanosti a dlouhodobé nezaměstnanosti; 2. možnostmi pracovat na plný úvazek, částečný úvazek, či využívat jinou formu flexibilních pracovních režimů; 3. podmínkami odměňování a pracovními podmínkami v zaměstnání; 4. zapojením do podnikání; 5. přístupem k dopravě, pečovatelským a dalším službám; 6. sdílením neplacených domácích prací a péče o rodinu Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Naplňování principu rovných příležitostí, kritéria pro výběr Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Při zohledňování rovných příležitostí jde o analýzu vlivů, které bude mít projekt na situaci znevýhodněných skupin v dané situaci/regionu. Vliv na rovné příležitosti by měl při přípravě projektu zohlednit: - aktivity podniknuté při přípravě projektu genderový audit organizace a spolupracujících institucí zastoupení žen a mužů ve struktuře prováděcího týmu analýza cílových skupin - aktivity podniknuté v průběhu realizace projektu měřitelné ukazatele k dosažení cíle rovných příležitostí

Příprava projektu audit organizace s ohledem na rovné příležitosti Konečný příjemce/konečný uživatel provede rozbor své organizace/firmy s ohledem na zastoupení žen a mužů, resp. jejich věk. Podobně může žadatel/ka postupovat u zdravotně postižených, absolventů apod. složení provádějícího týmu Konečný příjemce/konečný uživatel zjistí rozdělení úloh, které při realizaci projektu budou vykonávat ženy a které muži, zda jsou v prováděcím týmu zdravotně postižení, různé etnické skupiny, absolventi. analýza cílové skupiny V přípravné fázi projektu je nutné provést definování cílové skupiny. V jejím rámci je analyzována případná rozdílná výchozí pozice žen a mužů, jakož i dalších znevýhodněných skupin a předpokládaný dopad projektu na ně. Při zpracování analýzy je žádoucí použít statistiky členěné dle pohlaví. Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Cílové skupiny Které cílové skupiny jsou zahrnuty do projektu? ženy; absolventi; etnické minority; osoby se zdravotním postižením; osoby z venkovských oblastí; osoby s nízkou kvalifikací; další znevýhodněné skupiny (např. podle věku). výchozí pozice cílové skupiny v jaké výchozí pozici se nacházejí muži a ženy v rámci cílové skupiny? Ve stejné? Rozlišné? Do jaké míry? Příčiny Jaké jsou možné příčiny? Genderové nerovnosti Lze vysledovat nerovnosti mezi pohlavími na pracovním trhu, příp. v odvětví, kterému se projekt věnuje? Rozdělení zdrojů projektu Jak budou rozděleny zdroje projektu mezi ženy a muže? Dopad aktivit Jaký dopad budou mít plánované aktivity na ženy a muže? Budou stejnou měrou prospěšné pro ženy a muže? Příklady otázek ke zvážení:

Realizace projektu měřitelné ukazatele k jejich dosažení Žadatelé by měli v rámci přípravy projektu stanovit cíl, kterého má být projektem dosaženo a zvolit pro něj odpovídající a měřitelné ukazatele. Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Standardní klasifikace projektů podle HP rovné příležitosti Všechny projekty bez ohledu na svou vazbu k rovným příležitostem musí být klasifikovány v rámci třístupňové škály jako: 1. cílený na rovné příležitosti - s přiřazenou vysokou důležitostí 2. pozitivní k rovným příležitostem - se střední důležitostí 3. neutrální k rovným příležitostem - s nízkou nebo žádnou důležitostí ….. provádí sám konečný uživatel Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Projekty neutrální k rovným příležitostem (nízká nebo žádná priorita) * Neutrální projekty nepřispívají k odstranění rozdílů * Jejich realizace nemá specifický přímý ani nepřímý vliv na znevýhodněné skupiny v oblastech jako je pracovní trh, podniky, vzdělávání, pracovní a rodinné struktury. ! Je třeba si uvědomit, že na první pohled neutrální opatření mohou mít negativní vliv na rovné příležitosti. charakteristika s ohledem na pracovní trh nebo zakládání a rozvoj podniků nemají přímý ani nepřímý vliv na rovné příležitosti nezlepšují pracovní a rodinné struktury Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Udržitelný rozvoj / životní prostředí → hospodářský růst, který uspokojuje potřeby společnosti v krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé perspektivě za předpokladu, že tento rozvoj při plnění dnešních potřeb neohrožuje vyhlídky budoucích generací. → vytvoření podmínek pro dlouhodobý hospodářský rozvoj při náležitém respektování ochrany životního prostředí a zachování přírodního bohatství země v maximálně možné míře. Principy udržitelného rozvoje je třeba zohledňovat v oblasti rozvoje ekonomiky, rozvoje venkova, životního prostředí, dopravy, cestovního ruchu, zdraví obyvatelstva, vzdělávání, zaměstnanosti i sociálního začleňování. Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Životní prostředí 4 prioritní oblasti Státní politiky životního prostředí 1. ochrana přírody, krajiny a biologické rozmanitosti; 2. udržitelné využívání přírodních zdrojů, materiálové toky a nakládání s odpady; 3. životní prostředí a kvalita života; 4. ochrana klimatického systému Země a omezení dálkového přenosu znečištění ovzduší. EK – důraz na hodnocení dopadů SF na životní prostředí metodická doporučení: → hodnocení SEA → systém hodnocení předkládaných projektů z hlediska životního prostředí → posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) → zákonem vyžadovaný postup IPPC → hodnocení dopadu projektů na oblasti soustavy Natura 2000 Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Životní prostředí Projekty posuzují vliv plánovaných aktivit na jednotlivé oblasti ŽP, kterými jsou - znečištění, - spotřeba zdrojů, - odpady, - biologická rozmanitost a využívání krajiny - informovanost k životnímu prostředí - ekologicky šetrné využívání zdrojů usoudí, zda je jeho projekt - zacílený, - pozitivní, - neutrální k životnímu prostředí. Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Životní prostředí - klasifikace projektů Hodnocení projektů z hlediska životního prostředí je pro žadatele povinné: - provádí se v projektové žádosti - obecný formulář - projekty jsou hodnoceny na základě indikátorů - žadatel vychází z původního stavu a zaměřuje se na konkrétní vliv projektu Přesto, že projekt nebude výhradně zacílen na životní prostředí, může mít na něj pozitivní vliv. Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Informační společnost → růst konkurenceschopnosti pro podniky → vytváření nových perspektiv jak v organizaci práce tak ve vytváření nových pracovních míst → distribuce nových technologií na všech úrovních ekonomického a sociálního života → poskytování příležitosti a zpřístupňování využívání všech prostředků podporujících širší využívání informačních technologií ve společnosti při respektování specifických potřeb konkrétních skupin i jedinců. Do HP bylo téma informační společnosti zapojeno nově v roce 1999 v rámci začlenění celé problematiky do Evropské strategie zaměstnanosti. Pro EU je vytvoření a rozvoj informační společnosti jasnou prioritou a je také jedním ze zásadních kroků pro dosažení strategických cílů Lisabonského procesu. Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Informační společnost → Při popisu informační společnosti se ukazuje úzká provázanost HP. Rozvoj informační společnosti je jedním z nástrojů k odstranění nerovností mezi regiony a přispívá tak naplnění priority vyvážený rozvoj regionů. → Stejně tak znalost informačních dovedností zjednodušuje zapojení sociálně vyčleněných skupin na trh práce a podporuje tím princip rovných příležitostí. Státní informační a komunikační politika (2004) Akční plán e-Europe 2005 Hlavní oblasti informační společnosti: e-Govenmente-Health e-Learninge-Business dynamické prostředí pro elektronické podnikání Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Informační společnost - priority České republiky Dostupné a bezpečné komunikační služby Informační vzdělanost Moderní veřejné služby on-line Dynamické prostředí pro elektronické podnikání IS je průřezovým tématem ve všech OP, zvláště v - Společném regionálním operačním programu, - Operačním programu Rozvoj lidských zdrojů a - Operačním programu Průmysl a podnikání Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Naplňování principu informační společnosti p řístup k informačním a komunikačním technologiím typ připojení k internetu existence, příp. míra veřejného připojení k internetu propagace informační společnosti (v regionu) využití informační společnosti k podpoře nových forem zaměstnávání regionální strategie rozvoje informační společnosti Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Klasifikace projektů – vliv na informační společnost cíleně zaměřené na informační společnost - hlavním cílem projektu je rozvoj informační společnosti pozitivní k informační společnosti - projekt přispívá k rozvoji informační společnosti neutrální - projekt minimálně splňuje právní předpisy ČR a je v souladu s politikami ČR v oblasti informační společnosti, ale svou povahou na ni nemá vliv Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Projekty cíleně zaměřené na informační společnost (vysoká priorita) specifické projekty, jejichž hlavním cílem je zapojení do evropské informační společnosti v oblasti vzdělání, na trhu práce, v hospodářském a sociálním životě – tj. hlavním cílem projektu je rozvoj informační společnosti (IS). charakteristika - rozvoj informační společnosti stojí v centru pozornosti projektu; - projekt je orientován na jednu z priorit ČR v oblasti informační společnosti na základě vládou schválené Státní informační a komunikační politiky; - projekt je v souladu s právními předpisy ČR a s politikami ČR v oblasti informační společnosti. Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Projekty pozitivní k informační společnosti (střední priorita) Projekty mající významný vztah k informační společnosti. Informační společnost není jejich přímou náplní, ale projekty přispívají k jejímu rozvoji. charakteristika - zohledňují podporu a rozvoj informační společnosti; - obsahují cílená opatření nebo podněty k podpoře informační společnosti; - v oblastech, kde působí, vědomě napomáhají informační společnosti; - projekt je v souladu s právními předpisy ČR a s politikami ČR v oblasti informační společnosti. Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

Projekty neutrální k informační společnosti (nízká nebo žádná priorita) Neutrální opatření nepřispívají k rozvoji informační společnosti. charakteristika - projekt nemá přímý ani nepřímý vliv na rozvoj informační společnosti; - projekt splňuje právní předpisy ČR a je v souladu s politikami ČR v oblasti informační společnosti; Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm

HP vyvážený rozvoj regionů: Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Regionální diferenciace: Existence strukturálně postižených regionů Negativní dopady restrukturalizace průmyslu a zemědělství Nízká dopravní obslužnost Silně narušené životní prostředí Vysoká míra nezaměstnanosti, dlouhodobá strukturální nezaměstnanost Nízká kvalita železničních tratí Venkovské oblasti

HP vyvážený rozvoj regionů: Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm HP typická pro SROP a OP RVMZ Tato HP není vyčleněná jako samostatné hodnotící kritérium Sleduje se umístnění projektu podle vyplněné projektové žádosti Obtížnost hodnocení: Jak rozlišit výstupy, které se vztahují k programu samotnému a výstupy, které jsou skutečnými výsledky existujících programů a aktivit (financované na národní nebo místní úrovni)? Jak identifikovat přidané hodnoty programů zaměřených na podporu místního rozvoje (hlavní cíle procesu hodnocení)? Jak analyzovat dopady programu na politický kontext? Zda a jak byly inovace převedeny do normálního politického rozhodování?

Naplňování principu vyvážený rozvoj regionů: Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Lze monitorovat a hodnotit prostřednictvím: celkového počtu podpořených projektů, které byly realizovány ve strukturálně postižených a hospodářsky slabých regionech; počtu pracovních míst, které byly v těchto regionech vytvořeny