Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje Miroslav Novák náměstek hejtmana kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Aktualizace Strategie rozvoje kraje, priority jeho rozvoje do roku 2020 Ostrava,
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Perspektivy rozvoje spolupráce v příhraničním regionu Ostrava
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha OPPI - nástroj podpory podnikatelů.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
PhDr. Radek Eichl, Ph.D. Jednatel společnosti.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Europejskie Ugrupowanie Współpracy Terytorialnej TRITIA.
Krajský úřad Karlovarského kraje
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Pohled hospodářských a sociálních.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
1 V. Ročník mezinárodní konference Střední Morava křižovatka dopravních a ekonomických zájmů 24. září 2015 Luhačovice Potřeby dalšího rozvoje dopravní.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Regionální hospodářská komora Zlínského kraje Projekty přeshraniční spolupráce Kroměříž
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje Miroslav Novák náměstek hejtmana kraje

Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje Tři hlavní strategické oblasti Lidé Území Podnikání

Vize „ Moravskoslezský kraj - konkurenceschopný region úspěšných a spokojených lidí“ Využijeme existující potenciál kraje Potvrdíme svou schopnost překonat složité období recese a po jejím odeznění plně rozvineme svůj potenciál jednoho ze tří hlavních rozvojových pólů České republiky kde žijí úspěšní a spokojení obyvatelé a který má co nabídnout svým hostům Svou budoucnost stavíme na úctě k vlastní průmyslové historii, která se postupně mění v technickou excelenci a tím vytváří specifickou konkurenční výhodu

Rozvoj kraje zaměříme na všechny jeho přirozené územní celky, které tvoří průmyslová a urbánní aglomerace s centrem v Ostravě, západní a jihozápadní oblast sahající k Jeseníkům a jihovýchodní část v oblasti Beskyd Součástí cesty k naplnění této vize je také dosažení lepšího stavu životního prostředí, které je nezbytnou podmínkou spokojeného života obyvatel, úspěšného podnikání i zájmu o návštěvu regionu

Aktualizace strategie rozvoje kraje Pro přípravu na další programovací období je potřeba znát priority kraje do roku 2020 a směr, kterým se chce Moravskoslezský kraj ubírat při prosazování operačních programů EU jako podkladů pro budoucí dotační podporu investic do rozvoje kraje Je kladen důraz na inovace, průmysl a životní prostředí

Příklad projektů, které podporují naplňování cílů strategie Regionální observatoř konkurenceschopnosti Centrum mezinárodního obchodu Moravskoslezského kraje Společně k výzkumné univerzitě Moravskoslezský pakt zaměstnanosti Digitální povodňový plán Moravskoslezského kraje

Projekt modernizace monitorovacího systému vodohospodářského dispečinku Povodí Odry, a. s. Nasazení nových železničních vozových jednotek do systému regionální dopravy Moravskoslezského kraje – pro rok 2012 je plánováno nasazení dalších jednotek, financované z ROP Moravskoslezsko Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje Příklad úspěšně ukončených projektů

Region4Tech – popularizace a zkvalitňování technického vzdělávání, jsou již připraveny navazující projekty (realizuje ARR Ostrava) Společenské centrum Breda & Weinstein v Opavě (realizuje Develon CZ) Dolní oblast Vítkovic (realizuje Sdružení Dolní oblast Vítkovic) Informační monitorovací systém průmyslového znečištění v Moravskoslezském kraji (realizuje Zdravotní ústav v Ostravě) Příklad projektů v realizaci

Související rozvojové dokumenty Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje

Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje Podpora transferu a komercializace výsledků VaV činnosti Posílení spolupráce firem a znalostních institucí v oblasti VaV zakládání a rozvoje spin-offs a inovativních start-ups Zvýšení odborných kompetencí lidských zdrojů ve znalostní ekonomice Zvýšení kvalifikace lidských zdrojů ve znalostních institucích Rozvoj systému technického a dalšího vzdělávání Podpora navázání mezinárodních kontaktů a transferu know- how Posílení účasti MSK v mezinárodních projektech VaV

Strategie ESÚS TRITIA Zakládající členové ESÚS TRITIA Česká republika – Moravskoslezský kraj Slovenská republika – Žilinský samosprávný kraj Polská republika – Slezské a Opolské vojvodství Hlavní oblasti spolupráce Doprava a infrastruktura Hospodářská spolupráce Cestovní ruch Energetika a životní prostředí

Strategie ESÚS TRITIA Strategie ESÚS TRITIA bude vytvořena syntézou tří bilaterálních přeshraničních strategií, které vzniknou v rámci uvedených projektů Finalizace bilaterálních strategií – 1. pol Syntéza strategií – 2. pol Strategie bude identifikovat a definovat potřeby území seskupení Bude sloužit jako podklad pro efektivní čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU v období 2014+

Role ARR při naplňování krajské strategie Připravuje a realizuje vzdělávací programy v oblasti inovací Organizuje akce mezinárodního významu (Brokerage Event) Podporuje rozvoj partnerství a kontaktů mezi firmami, školami a dalšími institucemi, včetně podpory činnosti klastrů v kraji Řídí mezinárodní projekty (7. Rámcový program EU, INTERREG a další) Vlastními projekty podporuje rozvoj technického vzdělávání v kraji (ForTech) Zpracovává analytické podklady pro rozhodování v otázkách zlepšování životního prostředí v kraji Zpracovává strategii spolupráce se sousedními regiony v rámci ESÚS TRITIA Připravuje projekty regenerace brownfieldů Propaguje a rozšiřuje nabídku kraje v oblasti cestovního ruchu

Děkuji za pozornost