Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Integrovaný záchranný systém
Finanční řízení projektu Seminář pro žadatele k oblasti podpory 1.5 OP VK.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Legislativní rámec dobrovolnické služby
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Podpora sociálního podnikání ze strukturálních fondů EU investiční podpora Výzva č. 8 Integrovaného operačního programu (IOP): investiční podpora neinvestiční.
Institut veřejné služby
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Dobrovolnictví v knihovnách Senioři – dobrovolníci, spolupracovníci a partneři v knihovnách Vsetín, Mgr. Zuzana Ježková, Národní knihovna.
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
Možnosti dobrovolnické služby ve zdravotnických zařízeních podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě Mgr. Radek Jiránek Ministerstvo vnitra.
Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Mgr.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Definice dobrovolnictví
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
01 připraven pro Mezinárodní rok dobrovolníků, vyhlášený OSN v 2002 zpracovatel Úřad vlády, zákon účinný od garanční ministerstvo je MV Zákon.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
Financování regionálního školství
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Veřejná služba 2017.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Správa sociálního zabezpečení
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Správa sociálního zabezpečení
Pracovně právní vztahy
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Základy pracovněprávních vztahů
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Základy pracovněprávních vztahů
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. –

Program PhDr. Jiří Tošner, (Hestia, o.s., Národní dobrovolnické centrum) Mgr. Radek Jiránek, vedoucí odd. preventivních programů a dobrovolnické služby MV ČR, odbor prevence kriminality Michal Čančík, B. Th., vedoucí dobrovolnického centra ADRA Frýdek-Místek

Příklady z knihovnické praxe Městská knihovna Louny Městská knihovna Rožnov p. Radhoštěm Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem Masarykova veřejná knihovna Vsetín Vystoupení dobrovolnice z Knihovny Kroměřížska

Zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů Gesci za aplikaci zákona má MV ČR Účelem zákona není upravit všechny existující formy dobrovolnické činnosti Vztahuje se pouze na: -organizace, které obdržely akreditaci MV (NNO)/VO -organizace, které využívají akreditované dobrovolníky (PO) -dobrovolníky vysílané akreditovanými vysílajícími organizacemi

Účel zákona č. 198/2002 Sb. Udělování akreditací a dotací Profesionalizace poskytované dobrovolnické služby (výběr, příprava, supervize) Nastavení právně podložených a vymahatelných pravidel Zajištění bezpečí a ochrany pro dobrovolníky i jejich klienty (pojištění odpovědnosti) Zavádí do českého právního řádu zcela nové pojmy: dobrovolník, dobrovolnická služba, vysílající organizace, přijímající organizace

Základní pojmy Dobrovolník = fyzická osoba starší 15 let (výkon dobrovolnické služby na území ČR), starší 18 let (výkon dobrovolnické služby v zahraničí) Dobrovolnická služba = činnost, při které dobrovolník poskytuje krátkodobou nebo dlouhodobou pomoc (více než 3 měsíce) bez nároku na odměnu.

Oblasti využití dobrovolnické služby Pomoc nezaměstnaným, osobám sociálně slabým, zdravotně nebo mentálně postiženým, seniorům, příslušníkům národnostních menšin, imigrantům, osobám po výkonu trestu odnětí svobody, osobám drogově závislým, osobám trpícím domácím násilím, jakož i pomoc při péči o děti a mládež v jejich volném čase.

Subjekty zákona Vysílající organizace - právnická osoba se sídlem v České republice, která dobrovolníky vybírá, eviduje, připravuje pro výkon dobrovolnické služby a uzavírá s nimi smlouvy o výkonu dobrovolnické služby za předpokladu, že je držitelem akreditace MV = NNO. Přijímající organizace - právnická nebo fyzická osoba, pro jejíž potřebu je dobrovolnická služba vykonávána.

Právní vztah Smlouvy – mezi vysílající organizací a dobrovolníky o výkonu dobrovolnické služby. V případě krátkodobé dobrovolnické služby mohou být smlouvy i ústní. Smlouvy upravují vzájemné vztahy vysílající organizace a dobrovolníka. Smlouvy – mezi vysílající organizací a přijímající organizací = jsou vždy pouze písemné a upravují podmínky činnosti dobrovolníků v přijímajících organizacích a vztahy mezi vysílající a přijímající organizací.

Akreditace Uděluje se na období 3 let. Akreditaci nelze prodloužit, je nutno o ni znovu požádat. Žadatel může být pouze NNO (o.s., o.p.s., církve a právnické osoby církví). Akreditaci uděluje MV na základě návrhu akreditační komise. Držitel akreditace může požádat o dotaci.Dotace je udělována na 1 kalendářní rok. Jedná se o státní účelovou dotaci na neinvestiční výdaje (dotace je max. 70 % celkových výdajů). MV ČR rozdělovalo ročně částku 15 mil. Kč. V současnosti je to 10 mil. Kč.

Problémové místo zákona § 8, odst. 2 „ vysílající organizace nesmí uzavřít smlouvu s přijímající organizací, jejímž předmětem činnosti je podnikání anebo na výkon takové dobrovolnické služby, jejímž účelem by bylo nahradit činnosti vykonávané jinak u přijímající organizace osobami v pracovněprávním vztahu, služebním nebo členském poměru, anebo zajišťované pro přijímající organizaci jinými osobami v rámci jejich podnikání“. Důsledek – nelze udělit akreditaci vysílajícím organizacím, které plánují využívat dobrovolníky na činnosti, které knihovna zastává pomocí svých zaměstnanců.

Řešení problému Stanovit obsah činnosti knihoven vykonávaných zaměstnanci = vše ostatní mohou dělat dobrovolníci. Příklady činnosti dobrovolníků v knihovnách podle zákona o dobrovolnické službě: tlumočení, předčítání, společník pro děti a seniory, pomoc při výzkumech, bazary knih, happeningy.

Výhody pro dobrovolníky v akreditované organizaci Má smluvně zaručené postavení, je pojištěn proti škodám na zdraví a na majetku. V případě, že jeho činnost přesáhne 20 hodin týdně, může být státem hrazeno pojistné veřejného zdravotního pojištění po dobu výkonu služby. Má nárok na poskytnutí kvalitní přípravy k výkonu dobrovolnické služby. Má nárok na poskytnutí pracovních prostředků a ochranných pomůcek. Vysílající organizace může dobrovolníkovi hradit cestovní výdaje, ubytování, stravu.

Motivace dobrovolníků Význam kontaktní osoby Péče o dobrovolníky, podpora Supervize Drobné dárky (sponzoři) Pohledy k narozeninám, PF Slavnostní oceňování dobrovolníků PR o dobrovolnictví v knihovně