Pitná voda Co vlastně pitná voda je ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Advertisements

Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Autor: Andrea Bartoníková
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Globální oteplovaní.
Základní vzdělání - 2. stupeň
Kyselý déšť.
Domácí ekologie – pitná voda
Komunální odpadní vody a kaly
Voda Veronika Drzková, 2.E.
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
Biopotraviny ve školním stravování
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
Kontaminace (znečištění) vody
Balená voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Globální Oteplování Jméno: Martin Šiška Obor: Technické lyceum
BALENÁ VODA – potřebujeme ji? Balená voda stojí více než $1,50 za láhev. To je x cena vody z vodovodu!
Podpovrchová voda Název školy
Zdroje pitné vody.
Balená voda Balená voda představuje jednu z největších zátěží pro životní prostředí. Studie životních cyklů nápojových obalů v ČR vypracovaná v roce 2007.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
VODA.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
VODA.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Orientační spotřeba vody při splachování Lucie Drábková, P07233
Pitný režim u seniorů.
RYBNÍK JAKO CELEK.
Klikněte pro vložení textu DNY ZEMĚ 2015 Zabezpečení pitné vody Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně se sídlem.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_442 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.
její znečištění a důsledky
VODA.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Voda VY_32_INOVACE_1A_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Výskyt vody v přírodě II.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Biopotraviny.
Potravinářské zbožíznalství
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Pitná voda Co vlastně pitná voda je ? Ochrana veřejného zdraví stanoví, že "pitnou vodou je veškerá voda v původním stavu nebo po úpravě, která je určena k pití, vaření, přípravě jídel a nápojů, voda používaná v potravinářství, voda, která je určena k péči o tělo, k čištění předmětů, které svým určením přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem, a k dalším účelům lidské spotřeby.

Voda-zdraví prospěšná Z jednotlivých prvků ve vodě, které přispívají pozitivně k lidskému zdraví, jsou to především vápník a hořčík . Mg Ca O zdravotním významu těchto prvků v pitné vodě se uvažovalo již na přelomu 19. a 20. století, ale teprve koncem padesátých let se v Japonsku pomocí epidemiologické studie přišlo na to, že v oblastech, kde je pitná voda kyselejší a měkčí (čili kde má nižší obsah Ca a Mg), je vyšší úmrtnost na mozkovou mrtvici než v oblastech s tvrdší vodou.

Problémy s pitnou vodou I když jde především o problém rozvojové části světa, ušetřena není ani Evropa. V roce 2001 zemřelo v Evropě (včetně Turecka, Izraele a zemí bývalého SSSR) v důsledku špatné kvality pitné vody a nedostatečné likvidace a čištění odpadních vod či fekálií třináct a půl tisíce dětí do čtrnácti let. Ale také v České republice a dalších vyspělých zemích je každý rok zaznamenáno několik epidemií z pitné vody, i když naštěstí jen výjimečně končí smrtí. Původci nemocí mohou být u pitné vody povahy biologické, chemické nebo radiologické. Lidé již ve starověku věděli, že mezi vodou a zdravím existuje souvislost – třeba mezi vodou z bažinatých oblastí a výskytem horečky. Bylo to empirické zjištění, které zmiňuje ve svých spisech například již Hippokrates. Trvalo však až do 18.–19. století, než díky rozvoji přírodních věd a pokrokům v chemii, mikrobiologii a epidemiologii mohli být konkrétní původci „vodních nemocí“ poprvé identifikováni.

Vodní krize !!!!!!!!!!!!!!! V určitých částech světa je voda čím dál vzácnější.  Klimatické změny, sucho, zánik mokřadních ekosystémů, nadměrné vyčerpávání zdrojů. Takový přístup se nám může už brzy vymstít. Situace na celém světě se postupně zhoršuje. Globální oteplování na jednu stranu sice zvyšuje odpařování, ale na druhou stranu na mnoha místech ubývá dešťových srážek. Vodní páry zůstávají v atmosféře a zesilují skleníkový efekt. Nelze pochybovat o tom, že vodní krize dolehne na všechny a neomezí se jen na chudé rozvojové státy. Za poslední století se spotřeba vody zvýšila šestinásobně. Na jednoho obyvatele Evropy připadá v současnosti spotřeba 150-200 litrů vody denně, na jednoho Australana a občana USA 300 litrů.  V Londýně každý den na zmar voda o objemu 300 plaveckých bazénů. 

Budoucnost pitné vody! Jak se budou lidé chovat ke svému prostředí, k vodě ve volné přírodě, taková bude i kvalita jejich pitné vody, protože sebelepší úprava vody jednou znečištěné neposkytne stoprocentní záruku vody kvalitní, zdraví prospěšné. Naštěstí si to již vyspělá část vodárenské obce uvědomila a stanovila si nelehký cíl: pomocí komplexní ochrany povodí dosáhnout takové čistoty podzemních a povrchových zdrojů vody, aby vyžadovaly jen jednoduchou úpravu s minimem chemických látek, a upravenou, chemicky nedezinfikovanou pitnou vodu rozvádět ke spotřebitelům dobře udržovaným, bezporuchovým potrubím z kvalitních materiálů. A pokud i spotřebitel věnuje odpovídající péči svému domovnímu rozvodu vody, může očekávat produkt naplňující ideál pitné vody: totiž že voda nebude pouze zdravotně nezávadná, neškodící a nebudící odpor, jak ji dnes definuje norma, ale že bude zdraví prospívající a její pití bude požitkem, protože bude příjemné a lahodné chuti.

Minerální voda Minerální voda, zkráceně minerálka, je běžné označení pro vodu z přírodních zdrojů Od roku 2001 můžeme název minerální voda použít na jakoukoli vodu získanou v podzemí. Termín minerálka nebo minerální voda v mnoha zemích často značí vodu sycenou oxidem uhličitým (co je obvykle sycená minerální voda, ne z vodovodu). Léčivých účinků minerálních vod se tradičně využívá v lázeňství. Dlouhodobé pití pouze minerálních vod (míněno vod s vyšší mineralizací) se nedoporučuje, jelikož pro svůj velký obsah minerálních složek mohou zanášet cévy a zvyšovat krevní tlak  

Kolik jsme vypili minerálky ? Známé minerálky v České republice jsou: Bílinská kyselka, Dobrá voda, Hanácká kyselka, Korunní, Magnesia, Mattoni, Odysea, Ondrášovka, Poděbradka, Šaratica, Vincentka, Vratislavská kyselka

Voda z kohoutku Voda z kohoutku Výhody: nízká cena (mnohonásobně nižší než u balených vod) zdravotní nezávadnost zaručená častými rozbory čerstvost (není vystavena rizikům skladování) Nevýhody: chemické úpravy a dezinfekce (zejména chlorace) nedostupnost v případě havárií vodovodu nevhodná pro individuální požadavky na chuť a tvrdost

Minerálka  voda z kohoutku Výsledky detailních analýz více než 60 kritérií nepotvrdily obecně nižší kvalitu kohoutkové vody odebrané v Ostravě, Brně, Plzni, Praze a Liberci. Pouze chloroform v pitné vodě z ostravského kohoutku převýšil český limit, byl ale hluboko pod požadavkem evropské směrnice. Nadlimitní množství železa obsahovala pitná voda z Plzně. U balených vod bylo zjištěno nedostatků více : nedovolený výskyt cizorodých organických látek nadlimitní obsah dusitanů a zvýšený počet organotrofních bakterií. Organotrofní bakterie u pramenitých balených vod na rozdíl od vody kohoutkové nepatří k povinně sledovaným kritériím. Studie Testu ukázala, že u balených vod skladovaných na slunci při vyšší teplotě, může dojít k výraznému nárůstu jejich počtu. U balené vody tedy nemá zákazník vždy jistotu, že dostává produkt, který je čerstvý a vinou špatného skladování nedošlo ke snížení jeho kvality.

Tuto prezentaci vytvořily: Natálie Voštová Nikola Nováková Lucie Domalípová Lucie Votrubová