Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hudba v pravěku Vývoj hudební kultury
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
zpracovaný v rámci projektu
Renesanční hudba (15. – 16. st.)
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_02_Vývoj populární hudby.  HISTORIE HARFY SE ZAČÍNÁ PSÁT JIŽ VE STARÉM EGYPTĚ ASI 3000 př.n.l.  DO EVROPY SE DOSTÁVAJÍ ZÁSLUHOU KELTŮ.
Starověká Palestina.
Opakování 6. třídy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Raný středověk Mgr. Jakub Tomala.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
NEJSTARŠÍ OBDOBÍ Vznik hudebních projevů člověka v hlubokém pravěku lze vzhledem k nedostatku studijního materiálu jen stěží přesněji určit a proto na.
Původ hudby, pravěk, starověk
DĚJINY HUDBY – PŘEHLED Pravěk p.n.l p.n.l.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Počátky hudby Autor: Květa Stejskalová. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Je to především díky nálezům.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
VY_32_INOVACE_3D.6.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
4.1 Pravěk a starověk Trois-Fréres Hluboká nad Vltavou
-jak vypadala prvotní hudba? -proč se hudba objevuje - důvody?
Název projektu: Inovací ke kvalitě na ZŠ Rosice
Nástroje symfonického orchestru
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv43/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
STAROVĚK.
Původ hudby, pravěk, starověk
Hudba starověku - antická orientální exotická.
Hudba - úvod Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDBA VOKÁLNÍ, INSTRUMENTÁLNÍ, VOKÁLNĚ.
Prameny hudby Starověké kultury Starožidovská kultura úkoly Dějiny evropské hudby.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
1. OBLAST Dějiny hudby a její osobnosti. Starověké umění  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_12_INOVACE_03_Starověké.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Hudba ve starověku Autor.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20 Název materiálu: Velmi stručný přehled dějin vážné hudby Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_06_HV8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_05_Hudba v období antiky Autor.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury.
Aktivizační hodina TV Stanislav Haňka.
Počátky hudebních dějin v Čechách
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Joseph Haydn.
Postavení Židů v Evropě 1
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku
Úvod do starověku; Vznik písma
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Lidové písně Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_05_LIDOVÉ PÍSNĚ Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/04
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověké Řecko – Kultura a literatura.
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 8. ročník
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/03
Hudební uskupení Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_03.
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Kód: VY_32_INOVACE_8_17 Šablona: III/2
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
CESTA Z PRAVĚKU STAROVĚK ICT 2 – část
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hudba ve středověku ( 4. – 15. stol.).
Starověká Palestina.
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Název: Středověká hudba VY_32_inovace_HV6789_13 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s hudbou období středověku,
Transkript prezentace:

Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice Autor: Mgr. Stanislava Gallová Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny hudby Téma: Starověká hudba (4. tisíciletí př. n. l. – 5. stol. n. l. )

Obecně Pod pojmem starověká hudba si představujeme hudbu orientálních civilizací, řeckou, židovskou a římskou. Rozhodující pro vývoj evropské hudby byla hudba řecká. Ta ovšem dlouho vstřebávala vlivy starověkých východních národů, především Egypťanů, Babylóňanů a Asyřanů, a je tedy kombinací těchto vlivů a své vlastní tradice. Na územích těchto národů byla hudba nedílnou součástí kulturního života. Patřila především k bohoslužebným úkonům a ti, kdo ji skládali a provozovali, byli velmi váženými členy společnosti.

Hudba orientálních civilizací Hudba byla velmi rozšířená již v Egyptě, Mezopotámii, Indii a Číně. Často sloužila k náboženským účelům (jako prostředník mezi bohy a lidmi), ve válečnictví i jako zdroj zábavy. Někde se vyvinuly neobvyklé nástroje, např. čínský guženg (podobný citeře) nebo indický sitár (podobný kytaře).

Řecká hudba Ve starověkém Řecku měla hudba mezi ostatními uměními významné postavení. Pěstoval se jednohlasý sólový i sborový zpěv. Hudební vzdělání bylo součástí výchovy, hudba se stala i soutěžní disciplínou na olympijských hrách. Rozvíjelo se i divadlo a poezie, které byly často hudbou doprovázeny. Dochovala se např. Seikilova píseň, notový záznam na náhrobku. Orfeus s lyrou

Nástroje V hudbě starověkých národů mají svůj původ některé hudební nástroje, především flétna, aulos (předchůdce hoboje),nejrůznější bicí nástroje, harfa, lyra, kytara a syrinx (Panova flétna). Hráč na aulos Syrinx

Římská hudba Římská hudba i hudební nástroje vycházely z řeckých poznatků. Hudba u Římanů se však v mnoha ohledech lišila,například jejich poezie nebyla doprovázena nástroji, hudba i divadlo obecně sloužily hlavně pro pobavení .Umělci byli najímáni a na rozdíl od řeckých nebyli váženi, naopak se jimi opovrhovalo. Většina hudebníků byli otroci.

Otázky a úkoly K čemu byla využívána hudba orientálními civilizacemi? Jaké znáš starověké nástroje? Které národy ovlivnily hudební tvorbu starověkého Řecka? Co všechno doprovázela ve starověkém Řecku hudba? Jmenuj jednu z nejstarších starověkých písní.

Odpovědi 1. k náboženským účelům (jako prostředník mezi bohy a lidmi), ve válečnictví i jako zdroj zábavy. 2. Aulos, syrinx, lyra, zvířecí roh, sitár, guženg a mnoho dalších 3. Egypťané, Židé, Babyloňané, Asyřané 4. Divadlo, poezie, olympijské hry 5. Seikilova píseň

Zdroje Texty z vlastních zdrojů http://mychina.blog.cz/en/1104/cinske-huebni-nastroje-ku-cheng http://www.orpheusandlyra.com/ http://www.mlahanas.de/Greeks/LX/Aulode.html http://www.mrrsoftware.com/MRRSoftware/Syrinx.html