Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)"— Transkript prezentace:

1 (asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)
PRAVĚK – počátky hudby (asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)

2 Pravěk Nejstarší období lidských dějin.
Již pravěký člověk vyjadřoval své prožitky (pláč, smích, křik – kořeny prvních melodií). Hudba, zpěv a tanec nebyly uměleckým projevem. Prvními důkazy o nejstarší hudbě jsou nálezy prehistorických hudebních nástrojů.

3 Pravěk Rytmické cítění se vyvíjelo s pravidelně se opakujícími ději v životě lidí (kroky, dech, tlukot srdce…). Inspiraci poskytovaly i zvuky z přírody (zpěv ptáků, křik zvířat, bouřka, déšť, vítr…).

4 Pravěk V pravěku byla hudba součástí nejrůznějších rituálů (např. náboženských obřadů – bubny + tanec). Jediná připomínka tohoto období jsou šamanské zpěvy a rituály amazonských indiánů, kdy přivolávali dobrý lov nebo se snažili zahnat nepřítele.

5 Pravěk – hudební nástroje
PALEOLIT – kostěná píšťala, ulita, zvířecí roh. NEOLIT – hliněný buben, hliněný zvonek. DOBA BRONZOVÁ – největší zlom ve vývoji hudebních nástrojů.

6 Pravěk – hudební nástroje
Bronz jako nový materiál sloužil k výrobě zvonů, kovových trub, rohů. Objevují se i první nástroje strunné – harfy, citery, lyry a loutny.

7 Pravěk – teorie o hudbě Hudební historikové opírají své teorie o hudbě v pravěku především o archeologické nálezy a výtvarné dokumenty – malby a rytiny na jeskynních stěnách. Hodně se vyskytují ve Španělsku a Francii (jeskyně Tří bratří – výtvor znázorňuje muže s lukem u stáda sobů).

8 Pravěk Podobu zpívané (vokální) pravěké hudby lze částečně zrekonstruovat na základě výzkumu současných primitivních etnik (africké, australské kmeny apod.). Neexistují stupnice a tóniny. Často jsou základní pouze dva tóny – vysoký a nízký a nápěv se pohybuje mezi nimi a kolem nich.

9 Název: Pravěk Anotace: Prezentace slouží k osvojení si základních znalostí o   vzniku hudby v pravěku. Autor: Mgr. Olga Strnadová, ZŠ a ZUŠ Bezdrevská 3, České Budějovice Očekávaný výstup: Žák ví , jak hudba historicky vznikala a přetvářela se. Klíčová slova: Hudba v pravěku. Učební materiál: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělání: 2. stupeň ZŠ 


Stáhnout ppt "(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)"

Podobné prezentace


Reklamy Google