Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počátky hudby Autor: Květa Stejskalová. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Je to především díky nálezům.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počátky hudby Autor: Květa Stejskalová. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Je to především díky nálezům."— Transkript prezentace:

1 Počátky hudby Autor: Květa Stejskalová

2 Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Je to především díky nálezům dochovaných Je to především díky nálezům dochovanýchnástrojů. Předpokládá se, že hudba vznikla napodobováním hlasů zvířat, zvuků z přírody. Předpokládá se, že hudba vznikla napodobováním hlasů zvířat, zvuků z přírody. Lidé hudbu používali hlavně z důvodů magických, např. na ochranu před pohromami, dobrý lov. Lidé hudbu používali hlavně z důvodů magických, např. na ochranu před pohromami, dobrý lov.

3 Pravěké nástroje Mezi první dochované nástroje patří např.: Mezi první dochované nástroje patří např.: Obr. 1. : Z leva – škrabka, chřestidlo z tykve – Indiáni Cuna, chřestidlo podélné - Indiáni Tucano, proutěné chřestidlo – Peru. Obr. 1. : Z leva – škrabka, chřestidlo z tykve – Indiáni Cuna, chřestidlo podélné - Indiáni Tucano, proutěné chřestidlo – Peru.

4 Obr. 2.: Panova flétna zhotovená z ptačích kostí a spojená nevyčiněnou kůží Obr. 2.: Panova flétna zhotovená z ptačích kostí a spojená nevyčiněnou kůží Obr. 3.: Dochované hliněné korpusy bubnů, 2000 př.n.l., Čechy. Obr. 3.: Dochované hliněné korpusy bubnů, 2000 př.n.l., Čechy.

5 Starověk Ve starověku vývoj hudby nejvíce ovlivnilo Řecko a Řím. Ve starověku vývoj hudby nejvíce ovlivnilo Řecko a Řím. Ve starověkém Řecku a Římě byla hudba velice důležitou součástí života. Ve starověkém Řecku a Římě byla hudba velice důležitou součástí života. Hudbu pojmenovali podle služek boha Apollóna – muziké. Hudbu pojmenovali podle služek boha Apollóna – muziké. Používaly se nástroje jako lyra, kythara, aulos, varhany. Používaly se nástroje jako lyra, kythara, aulos, varhany. Z této doby se již zachovalo pár skladeb Z této doby se již zachovalo pár skladeb

6 lyra a kythara aulos aulos

7 Odkazy: http://www.mamuti.cz/experimenty/hudba.aspx http://www.mamuti.cz/experimenty/hudba.aspx http://www.mamuti.cz/experimenty/hudba.aspx http://www.mamuti.cz/experimenty/hudba.aspx http://www.violinschool.eu/download/deji nyhudby/cast_1.pdf http://www.violinschool.eu/download/deji nyhudby/cast_1.pdf http://www.violinschool.eu/download/deji nyhudby/cast_1.pdf http://www.violinschool.eu/download/deji nyhudby/cast_1.pdf


Stáhnout ppt "Počátky hudby Autor: Květa Stejskalová. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Je to především díky nálezům."

Podobné prezentace


Reklamy Google