Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice"— Transkript prezentace:

1 Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Autor: Mgr. Stanislava Gallová Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny hudby Téma: Starověká hudba (4. tisíciletí př. n. l. – 5. stol. n. l. )

2 Obecně Pod pojmem starověká hudba si představujeme hudbu orientálních civilizací, řeckou, židovskou a římskou. Rozhodující pro vývoj evropské hudby byla hudba řecká. Ta ovšem dlouho vstřebávala vlivy starověkých východních národů, především Egypťanů, Babylóňanů a Asyřanů, a je tedy kombinací těchto vlivů a své vlastní tradice. Na územích těchto národů byla hudba nedílnou součástí kulturního života. Patřila především k bohoslužebným úkonům a ti, kdo ji skládali a provozovali, byli velmi váženými členy společnosti.

3 Hudba orientálních civilizací
Hudba byla velmi rozšířená již v Egyptě, Mezopotámii, Indii a Číně. Často sloužila k náboženským účelům (jako prostředník mezi bohy a lidmi), ve válečnictví i jako zdroj zábavy. Někde se vyvinuly neobvyklé nástroje, např. čínský guženg (podobný citeře) nebo indický sitár (podobný kytaře).

4 Řecká hudba Ve starověkém Řecku měla hudba mezi ostatními uměními významné postavení. Pěstoval se jednohlasý sólový i sborový zpěv. Hudební vzdělání bylo součástí výchovy, hudba se stala i soutěžní disciplínou na olympijských hrách. Rozvíjelo se i divadlo a poezie, které byly často hudbou doprovázeny. Dochovala se např. Seikilova píseň, notový záznam na náhrobku. Orfeus s lyrou

5 Nástroje V hudbě starověkých národů mají svůj původ některé hudební nástroje, především flétna, aulos (předchůdce hoboje),nejrůznější bicí nástroje, harfa, lyra, kytara a syrinx (Panova flétna). Hráč na aulos Syrinx

6 Římská hudba Římská hudba i hudební nástroje vycházely z řeckých poznatků. Hudba u Římanů se však v mnoha ohledech lišila,například jejich poezie nebyla doprovázena nástroji, hudba i divadlo obecně sloužily hlavně pro pobavení .Umělci byli najímáni a na rozdíl od řeckých nebyli váženi, naopak se jimi opovrhovalo. Většina hudebníků byli otroci.

7 Otázky a úkoly K čemu byla využívána hudba orientálními civilizacemi?
Jaké znáš starověké nástroje? Které národy ovlivnily hudební tvorbu starověkého Řecka? Co všechno doprovázela ve starověkém Řecku hudba? Jmenuj jednu z nejstarších starověkých písní.

8 Odpovědi 1. k náboženským účelům (jako prostředník mezi bohy a lidmi), ve válečnictví i jako zdroj zábavy. 2. Aulos, syrinx, lyra, zvířecí roh, sitár, guženg a mnoho dalších 3. Egypťané, Židé, Babyloňané, Asyřané 4. Divadlo, poezie, olympijské hry 5. Seikilova píseň

9 Zdroje Texty z vlastních zdrojů


Stáhnout ppt "Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice"

Podobné prezentace


Reklamy Google