Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Joseph Haydn.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Joseph Haydn."— Transkript prezentace:

1 Joseph Haydn

2 Joseph Haydn (1732–1809) Název školy: Základní škola Francova Lhota
Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_13_Joseph Haydn Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žák bude obeznámen s osobností Josepha Haydna a jeho životní dráhou. Žák získá poznatky o hudbě Josepha Haydna. Očekávaný výstup: Žák bude schopen alespoň několika větami povyprávět o životě a díle Josepha Haydna. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

3 Joseph Haydn (1732–1809) Joseph Haydn byl představitelem klasicismu. Byl rakouským hudebním skladatelem, o kterém se říkalo, že je „otcem symfonie“. Joseph Haydn se narodil roku 1732 v Rohrau v Rakousku. Otec Haydna – Matthias Haydn – byl kolářem a matka – Maria – sloužila jako kuchařka v paláci hraběte Harracha. Otec byl lidovým hudebníkem a učil se hrát na harfu. Hudba a zpěv byly nedílnou součástí Haydnova rodinného zázemí.

4 Joseph Haydn (1732–1809) Jelikož hudební nadání bylo na Haydnovi patrné, svěřili rodiče malého Haydna do výchovy k učiteli hudby. Zde se hodně naučil, ale také hodně strádal (hlad, špinavé oblečení). Haydn se naučil hrát na cembalo a housle a zpíval také v kostelním sboru. Haydn žil poté ve Vídni, a to do 17 let, kde taktéž zpíval až do doby, kdy začal mutovat. Ze sboru byl vyhozen a živil se přepisováním partitur a hraním na housle. V této době se oženil s Annou Marií Kellerovou, která s ním žila celých 40 let.

5 Joseph Haydn (1732–1809) Životní výhrou byla pro Haydna nabídka členství v orchestru Paula Antona Esterházyho, který byl hlavou nejmocnějšího rodu v Maďarsku. Haydn skládal neuvěřitelným tempem! Následně Haydn navštívil i Londýn, kde se mu také velmi dařilo. Později se začal Haydnův zdravotní stav zhoršovat, a to především po fyzické stránce. Uklidnění hledal u klavíru. Joseph Haydn zemřel v roce 1809 ve Vídni v Rakousku.

6 Joseph Haydn (1732–1809) Charakter Josepha Haydna
Joseph Haydn byl člověk laskavý, optimistický, se smyslem pro humor, což je znatelné i v jeho umění. Byl oddaným katolíkem a rád rybařil. Haydn nebyl pohledným mužem. Byl malého vzrůstu, protože v dětství hladověl, a po neštovicích mu zůstaly jizvy. Jak předpisovala móda 18. století, nosil Haydn šedé paruky.

7 Joseph Haydn (1732–1809) Dílo Hadynovo dílo čítá 2000 prací. Joseph Haydn ve své hudbě hodně experimentoval, zkoušel různé kombinace nástrojů. Měl obrovský talent pro melodii a harmonii. 1. Symfonie (106) 6 pařížských Medvěd Slepička Královna

8 Joseph Haydn (1732–1809) 12 londýnských 94. symfonie S úderem kotlů
100. symfonie Vojenská 101. Symfonie D dur Hodiny Úkol k poslechu: Na základě poslechu řekněte, proč má tato symfonie název Hodiny. Co je jejím základem? 103. symfonie Es dur S vířením kotlů 2. Vokální díla Stvoření Čtvero ročních dob – navazuje na G. F. Händla 3. Opery Armida Orfeo ed Euridice

9 Joseph Haydn (1732–1809) Haydnův rukopis

10 Joseph Haydn (1732–1809) Test (doplňte): Joseph Haydn se narodil v Rohrau v __________. Je představitelem ___________. Označovali ho za „otce __________“. Otec Haydna byl _______ a matka byla __________. Haydn se naučil hrát na _______ a _______ a zpíval v __________ sboru. Haydn se oženil s ______ ______ Kellerovou a žil s ní celých ___ let. Opravdovou výhrou pro Haydna byla nabídka členství v orchestru u Paula Antona Esterházyho, který patřil k mocnému rodu sídlícím v __________. Joseph navštívil i _______. Haydn zemřel ve ______. Co se týká jeho charakteru, tak Haydn byl člověk optimistický, se smyslem pro humor. Nosil _____ paruky. Haydn napsal asi _____ prací. Psal hlavně s_______, známé jsou 94. s názvem S ú_____ k_____ a 101. s názvem H______.

11 Joseph Haydn (1732–1809) Řešení:
Rakousku, klasicismu, symfonie, kolářem, kuchařka, cembalo, housle, kostelním, Annou Marií, 40, Maďarsku, Londýn, Vídni, šedé, 2000, symfonie, úderem kotlů, Hodiny.

12 Joseph Haydn (1732–1809) Obrázky: Dostupné na Wikipedia na www:
< < Videa: Dostupná na Youtube na www: < < <


Stáhnout ppt "Joseph Haydn."

Podobné prezentace


Reklamy Google