Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Původ hudby; pravěk a starověk ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 anotace Žáci se formou prezentace seznámí s počátky hudby. Zaměříme se na období pravěku a starověku. Formou zadaných úkolů si budou své znalosti o daném období dále prohlubovat.

3 Původ hudby; pravěk a starověk

4 Původ hudby, pravěk (asi od 40 tis. př. n. l. do 4. – 3. tis. př. n. l.) Existují následující názory: Hudba se vyvinula napodobováním zpěvu ptáků. Hudba vznikla jako doprovod společné práce. Rytmická složka hudby pomáhala udržovat pracovní tempo. Hudba se vyvinula společně s řečí. Hudba vznikla z potřeby „promlouvat“ jejím prostřednictvím k Bohům = magická funkce.

5 1. ÚKOL Vyhledej v encyklopedii nebo na internetu další zajímavosti o počátcích hudby a doplň je do sešitu!

6 starověk (od 4. – 3. tis. př. n. l. do 5. stol. n. l.)
ČÍNA, kultura židovská, ŘECKO A ŘÍM – vysoká hudební úroveň. ŘECKO - „hudba převychovává“ - sborový i sólový zpěv - nástroje: kithara, lyra, aulos (předchůdce hoboje), varhany - nejstarší dochovaná hudební památka: Seikilova píseň – notový zápis vytesán do náhrobního kamene.

7 ŘÍM - hudební kultura převzata z Řecka - sborový i sólový zpěv - hudba v pantomimě - hlučná hudba k vyburcování bojovníků

8 2. ÚKOL Vyhledej doplňující informace o počátcích hudby v Egyptě a doplň je do sešitu.

9 MOŽNÁ ŘEŠENÍ ÚKOLŮ 1. ÚKOL
V pravěku byla hudba součástí nejrůznějších rituálů. Pomocí zpěvu, tance a jednoduchých nástrojů lidé přivolávali dobrý lov nebo se snažili zahnat nepřítele. K prvním hudebním nástrojům patřily různé píšťaly zhotovené z kostí zvířat a bubny potažené kůží.

10 2. ÚKOL Ve starém Egyptě byla hudba součástí náboženských obřadů a královských slavností. Z hudebních nástrojů se používaly zejména různé druhy harfy, flétna zhotovená z rákosu a bicí nástroje.

11 CITACE Text je dílem autorky ze dne


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google