Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidové písně Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_05_LIDOVÉ PÍSNĚ Téma: HUDEBNÍ NAUKA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidové písně Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_05_LIDOVÉ PÍSNĚ Téma: HUDEBNÍ NAUKA."— Transkript prezentace:

1 Lidové písně Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_05_LIDOVÉ PÍSNĚ Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 21. ledna 2012 Odpilotováno dne 9. února 2012 ve třídě VI.A Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Hudební výchova Tematický okruh Hudební nauka Téma Lidové písně Klíčová slova instrumentální, vokální, lidový dvojhlas, intervaly

3 Lidové písně dělíme z hlediska území, kde vznikaly, na:
oblast západní oblast východní (Čechy a západní Morava) (východní Morava – Lašsko, Valašsko, Slovácko) - instrumentální vokální - písně ovlivněny hudbou bohatěji rytmicky členěné baroka a klasicismu tempo lze měnit dle nálady - melodie častěji v durových rovnoměrně zastoupeny tóninách tóniny durové a mollové - přehledná stavba - zpravidla 2/4 a 3/4 takt

4 Lidové písně Naši předkové brzy přišli na to, že zajímavější a hezčí než jednohlasý zpěv je zpívat písně dvojhlasně. Časem se ustálil tzv. lidový dvojhlas – k melodii se připojují souběžně tercie a sexty (intervaly mezi tóny vzdálené 3 a 6 stupňů). Interval – vzdálenost dvou tónů ve stupnici: - prima (mezi 1.a 1.) - sekunda (mezi 1.a 2.) - tercie (mezi 1.a 3.) - kvarta (mezi 1.a 4.) - kvinta (mezi 1.a 5.) - sexta (mezi 1.a 6.) - septima (mezi 1.a 7.) - oktáva (mezi 1.a 8.)

5 Lidové písně Odpověz na otázky: Na jaké oblasti dělíme lidové písně podle místa jejich vzniku? Co je myšleno pojmem západní oblast? Co je myšleno pojmem východní oblast? Čím se vyznačují lidové písně ze západní oblasti? Čím se vyznačují lidové písně z východní oblasti? Jaký je rozdíl mezi tóninou durovou a mollovou? Co je to lidový dvojhlas? Co je to interval v hudbě? Jaké intervaly v hudbě existují?

6 Mgr. Renáta Jehličková 21. ledna 2012 Určeno pro 6.ročník
ANOTACE Výklad Seznámení s dělením a charakterem lidových písní podle území jejich vzniku Seznámení s utvářením lidového dvojhlasu Seznámení s jednotlivými intervaly Praktické činosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

7 Použité zdroje Texty z vlastních zdrojů. Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace.


Stáhnout ppt "Lidové písně Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_05_LIDOVÉ PÍSNĚ Téma: HUDEBNÍ NAUKA."

Podobné prezentace


Reklamy Google