Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice"— Transkript prezentace:

1 Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Autor: Mgr. Stanislava Gallová Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny hudby Téma: středověká hudba (6. – 14. stol. n. l. )

2 Obecně Ukázka gregoriánského chorálu Středověká hudba souvisí s rozmachem křesťanství, které postupně ovládlo celou Evropu. (6 – 14. století.) Postupně se vytvořily zvláštní stupnicové systémy, tzv. staré církevní stupnice (dórská, frygická, lydická apod.) Na jejich základě vzniká církevní středověká hudba – gregoriánský chorál. Byl to zpěv jednohlasý, bez doprovodu hudebních nástrojů, latinský. Byl a dodnes je součástí církevních obřadů katolické církve.

3 Světská hudba Ukázka světského středověkého zpěvu Vedle církevní hudby se ve středověku rozvíjela také světská hudba a zpěv. Zpočátku ji vytvářeli žáci a studenti, v době vrcholného středověku také rytíři – trubadúři, truvéři a minesengři. Tito „pěvci lásky“ bývali autory svých často milostných písní a současně i zpěváky a doprovazeči na strunný nástroj. Latinu v textech písní nahradily národní jazyky.

4 Počátky vícehlasé hudby
Na konci středověku vznikají první vícehlasé skladby. V oblasti církevní hudby organum, motet(o), kontrapunkt. Prvním světským vícehlasem byl kánon. Zápis středověkého kánonu

5 Otázky a úkoly Ve kterých staletích vznikala středověká hudba?
S čím souvisí její vznik? Co je gregoriánský chorál? Kdo byl tvůrcem a nositelem středověké světské hudby? Jak se nazývají první vícehlasé skladby?

6 Odpovědi 1. 6. až 14. století 2. souvisí s rozvojem křesťanství
3. jednohlasý církevní zpěv bez doprovodu nástrojů, latinský 4. žáci a studenti, potulní rytíři (trubadúři, truvéři, minesengři) 5. organum, motet(o), kontrapunkt, kánon

7 Zdroje Texty z vlastních zdrojů
Obrázky:


Stáhnout ppt "Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice"

Podobné prezentace


Reklamy Google