Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury"— Transkript prezentace:

1 Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury Téma – název učebního materiálu Indie Anotace Pomocí prezentace s výkladem zpracovávají poznámky a získávají vědomosti o nejstarší indické civilizaci

2 Indie

3 Indie Řeky Indus a Ganga

4 Indie Vyspělá města se v Indii objevila už ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. Byla stavěna podle jednotného plánu. Vždy měla pravoúhlé ulice a tvořily ji dvě části: hrad neboli citadela a podhradí. Kolem roku 1500 př. n. l. byl vývoj těchto měst násilně přerušen vpádem indoevropských árijských kmenů. Ty si podmanily domorodé obyvatelstvo a vytvořily stát v povodí řeky Gangy. Tento stát byl po dlouhou dobu jediným větším státním útvarem na tomto území. Proto ve 4. století př. n. l. mohl do Indie proniknout Alexandr Veliký. Jeho vpád otevřel Indii obchodní cesty na západ. Obchodovalo se hlavně s bavlněnými, vlněnými a lněnými látkami a s drahokamy.

5 Indie Města Mohendžodaro Harappa

6 Indie Kultura

7 Indie Náboženství Budhismus Hinduismus

8 Polyteistická “náboženství“(více bohů)
Indie Polyteistická “náboženství“(více bohů)

9 Reinkarnace(teorie o převtělování duší)
Indie Reinkarnace(teorie o převtělování duší)

10 Indie Kultura-nejstarší písemné záznamy pravděpodobně sloužily k hospodářským účelům. Nedokážeme přesně rozluštit.

11 Indie Pro dnešní dobu je asi nejdůležitější objev číslic, které používáme dodnes.

12 KASTOVNÍ SYSTÉM Kastovní systém je vžitý pojem pro rozdělení společnosti na základě postavení či majetkových a rodových poměrů. Slovo „casta“ (rod, rasa) pochází z portugalštiny a bylo užíváno v 16.stol. v době portugalské nadvlády v Indii. Je jím popisováno umístění v sociální vrstvě, které je přiděleno hned po narození a v průběhu života je neměnné. Indický kastovní systém funguje bez větších změn několik tisíc let, je tedy kastovnictví ideálním sociálním systémem? Vždyť rozdělení společnosti na vrstvy, jež si nejsou rovny, nemají stejná práva a s některými se jedná hůř než se zvířaty, je neetické a dnes již v Indii nelegální. Jak je tedy možné, že diferenciace na skupiny Varn a Džati je v současnosti dodržována a i příslušníky nejnižších kast přijímána?

13 Původní obyvatelé Indie jsou
Závěr Původní obyvatelé Indie jsou a ne Indové

14 Odkazy http://www.mapyitm.cz/Index/AA/GiziIndieNahled.jpg


Stáhnout ppt "Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury"

Podobné prezentace


Reklamy Google