Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice"— Transkript prezentace:

1 Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Autor: Mgr. Stanislava Gallová Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny hudby Téma: Renesanční hudba (14. – 16. století)

2 Obecně Renesance – znovuzrození. V této době (14. – 16. století) se usilovalo o návrat k životnímu i uměleckému ideálu antiky – starého Řecka. Docházelo k významným společenským změnám: vznik manufaktur, rozvoj věd, obchodu apod. Vzniká také literární a společenské hnutí humanismus, který se věnuje studiu antické literatury. Ideálem renesance byl všestranně vzdělaný člověk. Bylo nutné, aby získal i hudební vzdělání. Centrem renesance byla Itálie.

3 Charakter renesanční hudby
Typickou hudbou tohoto období je vokální polyfonie (hudba vícehlasá s rovnocennými hlasy). Postupem času byly některé z hlasů nahrazovány hudebními nástroji. Užívaly se nástroje s jemným zvukem, například čembalo, šalmaj, klavichord ,viola nebo loutna. Některý z hudebních nástrojů vlastnila řada domácností.

4 loutna šalmaj klavichord

5 Renesanční hudební skladatelé
Jedněmi z nejlépe oceňovaných hudebníků té doby byli Orlando di Lasso a Giovanni da Palestrina. Průkopníkem nového barokního slohu byl Claudio Monteverdi. Orlando di Lasso Giovanni da Palestrina Claudio Monteverdi

6 Otázky a úkoly Vymez období renesance.
Uveď některé z významných společenských změn. Co bylo ideálem renesance? Ve které zemi bylo centrum renesance? Jaká hudba je typická pro renesanci? Jmenuj významné renesanční skladatele.

7 Odpovědi – 16. století 2. vznik manufaktur, rozvoj věd, obchodu apod. 3. všestranně vzdělaný člověk 4. Itálie 5. vokální polyfonie 6. Orlando di Lasso, Giovanni da Palestrina a Claudio Monteverdi

8 Zdroje Texty z vlastních zdrojů Obrázky


Stáhnout ppt "Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice"

Podobné prezentace


Reklamy Google