Právní předpisy obcí Seminář S1 Jiří Kučera

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
Legislativní proces J.Kožiak.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
Odpadové hospodářství
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Normotvorba samospráv Dozor nad činností samospráv
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Správa místních poplatků
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Územní samospráva Obce
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Vodohospodářské aktuality
Veřejnoprávní smlouvy
Havarijní plán kraje.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Novela zákona o místních poplatcích
Odbor životního prostředí MHMP
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Paragrafované znění II
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek.
Paragrafované znění II
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Paragrafované znění I 7. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Transkript prezentace:

Právní předpisy obcí Seminář S1 Jiří Kučera Ing. JIří Kučera

VYHLÁŠKY A NAŘÍZENÍ

Obecně závazné vyhlášky Vydávají se v samostatné působnosti Vydává je zastupitelstvo obce Při jejich vydávání se obec řídí zákony Dozor vykonává ministerstvo vnitra

Nařízení obce POZOR: Ve starších předpisech se nařízení obce jmenuje rovněž obecně závazná vyhláška! Vydávají se v přenesené působnosti, jsou tedy výkonem státní správy Vydává je rada obce Při jejich vydávání se obec řídí zákony, nařízeními vlády i vyhláškami Dozor vykonává krajský úřad

NÁLEŽITOSTI PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBCÍ

Základní důležitá pravidla Právní předpis obce musí plně respektovat rozsah zákonného zmocnění Právním předpisem obce nelze upravit záležitost, u které to neumožňuje zákon Do právních předpisů obce nepatří citace povinností či zákazů uvedených v zákoně Právní předpis obce nesmí stanovovat sankce za jeho porušení, ale může odkázat na zákon, podle kterého lze pokutovat (např. zákon o přestupcích)

Obsah právního předpisu Každý právní předpis musí obsahovat: nadpis „Obec …“ nařízení obce se vydává v přenesené působnosti, ale v tomto jediném případě se písemnost vydávaná v přenesené působnosti neoznačuje nadpisem „Obecní úřad …“, ale „Obec …“ číslo právního předpisu obecně závazné vyhlášky i nařízení města se číslují společně a číselná řada se uzavírá vždy koncem každého kalendářního roku. První předpis vydaný v roce 2008 tedy bude mít číslo 1/2008, druhý 2/2008 atd. označení, že jde o obecně závaznou vyhlášku či nařízení obce údaj, kdo a kdy předpis vydal a na základě jakého zákonného zmocnění vlastní text právního předpisu

Obecně závazná vyhláška č. 1/2008 ze dne 31. února 2008, o nakládání s komunálním odpadem Zastupitelstvo obce … vydává (nebo: schválilo svým usnesením č. … vydat) podle ustanovení § 17 odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s ustanoveními § 10 a § 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku: Čl. 1 Úvodní ustanovení … text …

Členění právního předpisu Právní předpis se člení na články označované arabskými číslicemi a dále na odstavce a písmena Obsáhlejší předpis je vhodné spojovat v části, hlavy, díly a případně oddíly (v tomto pořadí) označené slovním vypsáním pořadového čísla nebo číslicí; nadpisy se uvádějí pod jejich pořadovým číslem Příloha je součástí právního předpisu a musí na ni být ve vlastním předpisu uveden odkaz

Platnost a účinnost Platný právní předpis je předpis, který se stal součástí právního řádu. Podmínkou platnosti předpisu je jeho vyhlášení předepsaným postupem. Podle platného předpisu se nemusí postupovat, pokud ještě nenabyl účinnosti Účinnost předpisu určuje den, odkdy se podle předpisu musí postupovat. Pokud v předpisu není uvedeno jiné datum, nabývá účinnosti patnáctým dnem po vyhlášení

Speciální pravidla Legislativní zkratky (dále jen „zkratky“) se zavádějí pouze u často opakovaných pojmů a jen v nezbytně nutném rozsahu Právní předpisy vyhlášené ve Sbírce zákonů se citují tímto způsobem: zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů. Právní předpisy s ustálenou citací lze citovat tímto označením, např.: vodní zákon Označení „§§“ pro citaci několika paragrafů se nepoužívá

LEGISLATIVNÍ PROCES

Před schválením Postup přípravy a projednání návrhu právního předpisu není závazně určen Je vhodné návrh předem projednat v odborech obecního úřadu, kterých se týká, a vypořádat připomínky Ministerstvo vnitra jako dozorový orgán poskytuje i konzultace k návrhům obecně závazných vyhlášek Je vhodné k návrhu vyhlášky připojit souhlasné doporučení rady obce

Schválení Zastupitelstvo i rada obce schvaluje vydání předpisu usnesením, které musí být schváleno nadpoloviční většinou všech členů tohoto orgánu Postup projednávání a schvalování právního předpisu je stejný s projednáním jiného bodu programu a upravuje ho jednací řád zastupitelstva či rady obce Právní předpis podepisuje starosta a místostarosta

Po schválení Právní předpis se vyhlásí vyvěšením na úřední desce po dobu 15 dnů, což je podmínkou jeho platnosti. Platnosti nabývá prvním dnem vyvěšení Schválená obecně závazná vyhláška se zasílá ministerstvu vnitra Schválené nařízení obce se zasílá krajskému úřadu Právní předpisy musí být zveřejněny na internetových stránkách obce

Evidence předpisů Obec vede evidenci vydaných právních předpisů, která obsahuje: číslo a název právního předpisu, datum jeho schválení, datum nabytí jeho platnosti, datum nabytí jeho účinnosti, popřípadě datum pozbytí jeho platnosti Právní předpisy obce a jejich evidence musí být každému přístupny u obecního úřadu v obci, která je vydala

Změny a rušení předpisů Obecně závaznou vyhlášku lze změnit nebo zrušit pouze obecně závaznou vyhláškou Nařízení obce lze změnit nebo zrušit pouze nařízením obce Právní předpisy obce může zrušit rovněž Ústavní soud, pokud jsou nezákonné Znění přílohy právního předpisu lze měnit pouze stejným postupem jako samotný právní předpis

ZÁKONNÁ ZMOCNĚNÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Obecně závazné vyhlášky zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů – § 29 odst. 1 písm. o) požární řád obce zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů – § 14 odst. 2 místní poplatky (včetně poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů) zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů – § 13b odst. 2 stanovení trvalého označování psů a evidence jejich chovatelů zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů – § 24 odst. 2 stanovení pravidel pro pohyb psů na veřejném prostranství a vymezení prostor pro volné pobíhání psů

Obecně závazné vyhlášky zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů – § 10 písm. a) zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů – § 10 písm. c) udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství, ochrana životního prostředí a zeleně, užívání zařízení obce sloužících potřebám veřejnosti zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů – § 96 speciální ochranná dezinsekce a deratizace

Obecně závazné vyhlášky zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů – § 17 odst. 2 systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně systému nakládání se stavebním odpadem zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů – § 17a odst. 1 poplatek za komunální odpad (nelze kombinovat s poplatkem podle zákona o místních poplatcích) zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů – § 10a odst. 2 systém komunitního kompostování a způsob využití zeleného kompostu k údržbě a obnově veřejné zeleně na území obce

Obecně závazné vyhlášky zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů – § 26 odst. 1 písm. b) a § 9 odst. 11 náhradní zásobování vodou a náhradní odvádění odpadních vod zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů – § 26 odst. 1 písm. b) a § 20 odst. 4 úhrada vodného a stočného ve dvousložkové formě

Obecně závazné vyhlášky zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší) – § 3 odst. 5 a § 50 odst. 3 písm. a) podmínky pro spalování nebo zákaz spalování rostlinných materiálů zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší) – § 50 odst. 3 písm. b) zákaz některých druhů paliv pro malé spalovací zdroje znečišťování zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší) – § 50 odst. 3 písm. c) regulace promítání světelných reklam a efektů na oblohu

Nařízení obce zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů – § 46 písm. b) mimořádná veterinární opatření na návrh krajské veterinární správy zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů – § 22 odst. 1 zajištění krizových opatření v podmínkách obce zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší) – § 6 odst. 6 místní program snižování emisí zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší) – § 8 odst. 5 místní regulační řád v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší

Nařízení obce s rozšířenou působností zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů – § 77 odst. 1 omezení nebo zákaz rušivé činnosti při obecné ochraně rostlin a živočichů zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně některých zákonů (lesní zákon) – § 19 odst. 3 omezení nebo vyloučení vstupu do lesa zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně některých zákonů (lesní zákon) – § 32 odst. 3 uložení stanovených opatření vlastníku lesa v případě mimořádných okolností, nepřesahují-li správní obvod obce s rozšířenou působností zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně některých zákonů (lesní zákon) – § 25 odst. 2 vyhlášení záměru zadat zpracování lesní hospodářské osnovy

DOPORUČENÉ ODKAZY

Internetové stránky http://portal.gov.cz – Portál veřejné správy obsahuje aktuální znění všech zákonů, nařízení vlády a vyhlášek a adresář orgánů veřejné správy, oznámení o projednávání plánů péče o zvláště chráněná území a řadu dalších užitečných údajů; web provozuje a data garantuje ministerstvo vnitra www.mvcr.cz – stránky ministerstva vnitra http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/stanoviska/index.html – stanoviska odboru dozoru a kontroly veřejné správy http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/mistni/ dokumenty.html – metodická pomoc obcím – odkazy na vzory právních předpisů obcí, přehled zákonných zmocnění a jiné metodické materiály pro obce

DĚKUJI ZA POZORNOST