Regulace distribuce v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Změny v regulaci distribuce na finančním trhu
Ochrana spotřebitele VY_32_INOVACE_7A14 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Stavební zákon a územní plánování
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Ekonomický a regulatorní Vývoj pojistného trhu
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Celní správa České republiky
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR
Mgr. Romana Derková Ostrava,
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Novela zákona „38“ (o pojišťovacích zprostředkovatelích) a její konkrétní dopady na business Konference komunity webu Poradci-sobě.cz 8. listopadu 2014.
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Zhodnocení novely zákona o cenách – ceny zájezdů Ivan Fuksa první náměstek ministra financí
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Zjednodušení administrativních postupů – výpisy z Evidence rejstříku trestů Mgr. Marek Souček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 3. – 4. dubna 2006.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Závěry expertní skupiny MMR k některým ustanovením ZVZ
Návrh zákona o úvěru pro spotřebitele (o spotřebitelském úvěru) Mgr. Robert Němec, LL.M. PRAHA | BRATISLAVA | OSTRAVA
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
NOVÉ TRENDY REGULACE FINANČNÍCH TRHŮ Lenka Jurošková, Ministerstvo financí konference Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – Změna modelu fungování.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Cynismus a naivita v regulaci finančních trhů se zaměřením na distribuci finančních produktů Petr Stuchlík, VŠE v Praze 10. února 2016.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Změny v oblasti dohledu nad zadáváním veřejných zakázek a koncesí
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
IDD - co to znamená.
Transkript prezentace:

Regulace distribuce v ČR Michal Franěk Ministerstvo financí Konference EFPA 17.9.2014

Obsah Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí („Z38“) Hypoteční a spotřebitelský úvěr Zákon o distribuci

Novela Z38 Kategorie zprostředkovatelů Odbornost Licencování Dohled Pravidla jednání se zákazníky

Novela Z38 (2) Časový harmonogram: Předložení vládě - konec 09/2014 Délka legislativního procesu ve vládě (Legislativní rada vlády) a Parlamentu – cca ¾ roku Účinnost: 07/2015

Novela Z38 – přechodná ustanovení do 30.9.2015 – stávající PZ vykonávají svou činnost pod dosavadními názvy (na VPZ, PPZ a VPA se nahlíží jako na VZ; na PA, PM jako na SZ) PA a PM se přeregistrují na SZ musí SZ, POJ, ZAJ a SLPÚ uvést své poměry do souladu s § 18 (důvěryhodnost zaměstnanců, VZ aj., ŘKS, obezřetnost)

Novela Z38 (3) Přechodná ustanovení: Odbornost do 31.12.2016 musí SZ a SLPÚ, jejich zaměstnanci, VZ aj. prokázat odbornost (do tohoto dne postačuje odbornost podle předchozí úpravy) Maturita do 31.12.2018 maturitní zkoušku nemusí dokládat osoby s alespoň 5ti letou praxí v oboru

Hypoteční a spotřebitelský úvěr Hlavní předmět úpravy: informační povinnosti (v reklamě, předsmluvní) RPSN posuzování úvěruschopnosti spotřebitele a vhodnosti úvěru pro spotřebitele včetně přístupu do databází dlužníků požadavky na regulaci zprostředkovatelů úvěrů včetně evropského pasu pro tyto subjekty požadavky na adekvátní regulaci a dohled nad nebankovními poskytovateli hypotečních úvěrů včetně požadavků na odbornost osob jednajících se spotřebitelem

Hypoteční a spotřebitelský úvěr (2) Hlavní předmět úpravy pokrač.: právo spotřebitele na předčasné splacení úvěru omezení kurzového rizika vyplývajícího pro spotřebitele z úvěrů v cizí měně požadavky na stanovení stropu pro sankce vyplývající z prodlení dlužníka další požadavky na zajištění shovívavosti věřitele vůči dlužníku v prodlení

Hypoteční a spotřebitelský úvěr (3) Vychází ze směrnice MCD (2014/17/EU) Transpoziční lhůta (účinnost): 21.3.2016 MF provedlo veřejnou konzultaci 18.7.-18.8.2014 ( http://www.mfcr.cz/cs/soukromy-sektor/regulace/hypotecni-uver/verejna-konzultace-k-transpozici-mcd ) Předložení vládě (cca polovina 2015)

Hypoteční a spotřebitelský úvěr (4) Spolu s hypotečním úvěrem bude změněna také úprava spotřebitelského úvěru: jednotné licencování vstupu do odvětví poskytovatelů a zprostředkovatelů jednotný dohled odbornost distributorů

Zákon o distribuci Dosavadní snahy o sjednocení pravidel distribuce vůči retailovým zákazníkům v penzijních produktech (hotovo), pojištění (v procesu), spotřebitelské a hypoteční úvěrování (v procesu) Pak k rozhodnutí, zda má smysl : jeden zákon, nebo zda budou jeho prvky promítnuty do jednotlivých „sektorových“ zákonů – to je ovšem legislativně technická otázka, podstatná je shodná věcná úprava v případě jednoho zákona upravit pouze institucionální a procesní aspekty distribuce (vstup do odvětví, registrace, dohled), nebo jít cestou kodexu (komplexní jednotná úprava vč. produktové regulace – viz např. ZPKT)

michal.franek@mfcr.cz milan.indra@mfcr.cz Děkuji za pozornost Pozn.: Obsah této prezentace odpovídá stávajícímu stavu návrhů zákonů (září 2014). Nijak nepředjímá výslednou podobu zákonů ani konečnou politiku MF v dané oblasti michal.franek@mfcr.cz milan.indra@mfcr.cz