HELPION, o.p.s. Poláčkovo náměstí 85 Rychnov nad Kněžnou www.helpion.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Míra nezaměstnanosti mírně klesla
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Seminář pracovní parta Zisk účastníka. Zisk z účasti na projektu 1. možnost získání práce (původně až na 1 rok a vydělat si min. cca 140 tis.) 2. dovednosti.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.
Plánovaný rozvoj služeb
Farní charita Prachatice
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
„Poskytování sociálních služeb které jsou dostupné a kvalitní
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Sociální podnikání v Praze
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Ústav vs. Komunitní služba
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
OBLASTNÍ CHARITA MOST Sociálně aktivizační služby pro
Moje práce na Broumovsku
Ústav vs. Komunitní služba
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

HELPION, o.p.s. Poláčkovo náměstí 85 Rychnov nad Kněžnou

K DO JSME ? Obecně prospěšná společnost Helpion,o.p.s. byla založena a snaží se pomáhat lidem, kteří si z různých důvodů obtížně hledají práci a jsou závislí na sociálních dávkách. Dělá to několika způsoby: - realizuje projekty se zaměřením na zaměstnávání - realizuje výkon OPP - realizuje ve spolupráci s ÚP zaměstnávání VPP

P ROBÍHAJÍCÍ PROJEKT CÍLEM JE ZAMĚSTNÁNÍ Projekt je realizován od do a je zaměřen na lidi, kteří jsou vedeni v evidenci úřadu práce déle než 5 měsíců a ocitli se v obtížné situaci. Pokud vstoupí do našeho projektu, čeká je příprava na zaměstnání – formou vzdělávání a praktické přípravy v dílnách. Pokud úspěšně dokončí obě tyto aktivity, je jim nabídnuto zaměstnání v rukodělné dílně. Celkem jsme vytvořili 12 pracovních míst. V současné době jsou pracovní místa obsazena, ale dál pokračuje příprava na zaměstnání pro další zájemce. Z těch bude vybrán nový zaměstnanec, pokud někdo účast v projektu ukončí.

P ROBÍHAJÍCÍ PROJEKT CÍLEM JE ZAMĚSTNÁNÍ Instalace obrazů pracovníků projektu na MÚ Účast na Rychnovském jarmarku

U KONČENÉ PROJEKTY A JEJICH ZAMĚŘENÍ „Zaměstnávání na Rokytnicku“ – projekt byl realizován od do Pracovali v něm lidé z podhorských vesnic (Rokytnice v Orl. horách apod.), kteří nemohli dlouho najít práci. Tito zaměstnanci pomáhali lidem v horách, kteří si (třeba ze zdravotních důvodů) nemohou udělat některé práce sami - např. připravit dřevo na zimu, posekat louku, vymalovat byt,… „Pracovat můžu, ale kde?“ – projekt byl realizován od do Na dobu určitou v něm pracovali lidé většinou z Rychnova nad Kněžnou, kteří byli dlouhou dobu bez zaměstnání.

U KONČENÉ PROJEKTY „Pracovat můžu, ale kde?“ Výroba vánočních věnců „Zaměstnávání na Rokytnicku“ Příprava topiva na zimu

O BECNĚ PROSPĚŠNÉ ČINNOSTI Veřejně prospěšné práce Ti, kteří vykonávali veřejnou službu, i někteří další, mají šanci pracovat v Helpionu, protože ten spolupracuje s Úřadem práce a takové lidi zaměstnává, a to zpravidla na jeden rok. Obecně prospěšné práce Pokud někdo něco provede, musí jít do vězení, nebo si svůj trest může odpracovat. A právě takovým lidem Helpion umožňuje, aby pod jeho vedením odpracovali soudem určený počet hodin a do vězení nemuseli.

O BECNĚ PROSPĚŠNÉ ČINNOSTI VPP a OPP – Úklid města

UBYTOVNA HELPION, JIRÁSKOVA 3,RYCHNOV NAD KNĚŽNOU Byla původně zamýšlena jako komerční ubytovna především pro sezónní dělníky. Těch je však menšina, ubytovna je momentálně využívána především rodinami i jednotlivci, kteří jsou v bytové nouzi. Protože však není vhodné, aby ubytovna nahrazovala sociální bydlení, chce se Helpion v blízké budoucnosti zaměřit na vhodnější formu pomoci lidem v bez domova.

UBYTOVNA HELPION, JIRÁSKOVA 3,RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

PŘIPRAVOVANÉ AKTIVITY SPOLEČNOSTI PROGRAM DOSTUPNÉ BYDLENÍ V regionu ORP Rychnov nad Kněžnou i na území Královéhradeckého kraje se nacházejí osoby bez přístřeší – jednotlivci, páry i rodiny, které opakovaně střídají různé provizorní formy bydlení včetně pobytových sociálních služeb, případně mezitím nějaký čas tráví „na ulici“. Tento způsob života však ve většině případů nevede k jejich sociálnímu začlenění, zejména ne k dosažení kompetencí potřebných pro získání a udržení si vhodného bydlení. Helpion chce pomoci těmto lidem řešit jejich nepříznivou situaci novým způsobem, který bude pro ně přínosnější a pro společnost efektivnější a méně finančně náročný.

PŘIPRAVOVANÉ AKTIVITY SPOLEČNOSTI PROGRAM DOSTUPNÉ BYDLENÍ Dostupné bydlení je program, jehož účastníci se za podpory pracovníků Helpionu postupně učí dovednostem potřebným pro získání a udržení si vhodného bydlení (např. hospodaření s penězi, údržba zařízení bytu apod.). Zároveň procházejí několikastupňovým systémem bydlení, na jehož začátku je jejich současné ubytování (např. komerční ubytovna), na konci pak samostatné bydlení v nájemním bytě či v podnájmu. Program je částečně inspirován z již v ČR existující koncepce prostupného bydlení. Z této koncepce je využit systém několikastupňového bydlení prostupného oběma směry. Rozdílná je cílová skupina, řešený problém a předpokládaný sociální dopad.

PŘIPRAVOVANÉ AKTIVITY SPOLEČNOSTI PROGRAM DOSTUPNÉ BYDLENÍ Stupně programu: 1. stupeň - probíhá tam, kde se klient při vstupu do programu zdržuje (komerční ubytovna apod.), není striktně časově omezen. 2. stupeň - nácvik samostatného bydlení. Bude probíhat v objektu, který k tomu bude určen. Trvat může max. 3 roky 3. stupeň - samostatné bydlení – byty. Bude probíhat v bytech, které mohou být ve vlastnictví Helpionu, města, soukromých subjektů apod. Není časově omezen. V současné době jsou připraveny podmínky pro spuštění 1. stupně programu, první účastníci ho zahájí již v říjnu 2013.

PŘIPRAVOVANÉ AKTIVITY SPOLEČNOSTI PROGRAM DOSTUPNÉ BYDLENÍ

Z A V AŠI POZORNOST DĚKUJÍ zaměstnanci Helpionu, o. p. s. Helpion, o. p. s. Poláčkovo náměstí 85 Rychnov nad Kněžnou