Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Vánoční zvyky a tradice
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
ŠTEDRÝ DEN ZVYKY A POVĚRY DĚTI RÁNO JEDLY CHLÉB S MEDEM, ABY BYLY SLADKÉ(HODNÉ) CELÝ ROK VAŘILA SE POLÉVKA ŠTĚDRAČKA, ABY BYLO VŽDY V CHALUPĚ DOSTATEK.
Vánoce.
CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Svátky a příležitosti k oslavám (tradice)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Elena Kolarovská Období:prosinec.
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Elena Kolarovská Období:prosinec.
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Vánoční prezentace Honza Pospíšil.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Elena Kolarovská Období:leden.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Oprava chybné prezentace
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
VY_32_INOVACE_15_Marie Terezie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Vzdělávací oblast: Anglický jazyk Autor: Mgr. Martina Hulenková
Autor: Mgr. Petra Zdráhalová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Advent máme, svíce plane…
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
VY_32_INOVACE_14_Jan Amos Komenský Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
PČ_011_Práce s papírem – vánoční přání
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
SVATÝ ONDŘEJ 30. LISTOPADU OCHRÁNCE A PATRON ZAMILOVANÝCH A NEVĚST PRVNÍ UČEDNÍK JEŽÍŠE. BYL TAKY UKRIŽOVÁN, ALE NA KŘÍŽI VE TVARU X- ONDŘEJSKÝ KŘÍŽ ZVYKY.
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_41_Vánoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1., 2. 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Elena Kolarovská Období:prosinec.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČLOVĚK A JEHO SVĚT TEMA: Lidé a čas ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Vánoce VY_32_INOVACE_5A_15
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Zvyky a tradice Čechů.
Mikuláš VY_32_INOVACE_5A_17
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2557 Autor: Elena Kolarovská Období: listopad 2012 Název: VY_32_INOVACE_146_PRV2 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Téma: Vánoční zvyky a obyčeje Ročník: 3. Anotace: prezentace vhodná k nácviku, procvičení nebo opakování na interaktivní tabuli Adventní věnec, svatý Martin, svatá Kateřina, svatý Ondřej, svatá Barbora, svatý Mikuláš, svatá Lucie, Štědrý den, Hod boží vánoční, svatý Štěpán, Tři králové vánoční zvyky a obyčeje

Vánoční zvyky a obyčeje

Adventní věnec Advent trvá asi čtyři týdny. Zhotovuje se adventní věnec se čtyřmi svíčkami, kdy se každou adventní neděli zapaluje o svíci více.

Svatý Martin – 11. listopad Narodil se ve 4. století. Byl vojákem, pak kdy žebrákovi daroval půlku pláště, stal se poustevníkem. Je to období, kdy přichází zima. Svatomartinské období je doba hodování – husa a pečivo ve tvaru podkovy (vandrovnice) proti klopýtnutí přes rok.

Svatá Kateřina – 25. listopad Žila ve 3. a 4. století. Vyznávala křesťanskou víru, za kterou byla umučená. Konají se poslední Kateřinské taneční zábavy v roce. Pojídá se česnek na ochranu před čarodějnicemi a řežou se větvičky – přání, které se splní na štědrý den, když rozkvetou nebo se zazelenají.

Svatý Ondřej – 30. listopad Byl prvním učedníkem Ježíše, kterého ukřižovali. Je považován za ochránce a patrona zamilovaných. Sníh na Ondřeje znamená sníh po celou zimu, déšť znamená hodně ovoce.

Svatá Barbora – 4. prosinec Za svou víru v křesťanství byla uvězněná a popravená utnutím hlavy. Svobodná děvčata trhají třešňové větvičky a jestli do Vánoc rozkvetou, tak se do roka vdají.

Svatý Mikuláš – 6. prosinec Byl to štědrý světec, který rozdával svůj majetek chudým, stal se biskupem. V podvečer Mikuláš v doprovodu anděla a čerta rozdávají dětem zaslouženou odměnu.

Mikuláš, anděl a čert

Svatá Lucie – 13. prosinec Vyznávala křesťanskou víru, nechtěla se provdat, nakonec byla mučená a popravená. Svatá Lucie noci upije ale dne nepřidá.

Štědrý den – 24. prosinec Máme štědrovečerní večeři-hrachová polévka, ryba a bramborový salát. Zpíváme koledy. Nadělujeme si dárky.

ZLATÉ PRASÁTKO KRÁJENÍ JABLKA Ten, kdo se celý den do štědrovečerní večeře postí, uvidí zlaté prasátko. Napříč rozkrojená jablka znamenala zdraví – hvězdička, smrt – křížek, nemoc – červivé.

HÁZENÍ STŘEVÍCEM LITÍ OLOVA Děvče na vdávání hází přes rameno střevíc, jestli špička míří ke dveřím, provdá se. Do vody se vlije roztavené olovo a podle toho jaký vznikne tvar, takový ho čeká osud.

POUŠTĚNÍ LODIČEK RYBÍ ŠUPINA Jestliže se lodička vydá k okraji, čekají nás cesty, jestli zůstane daleko od břehu, zůstaneme doma. Schovaná rybí šupina pod talířem znamená, že se nás příští rok budou držet peníze.

Hod boží vánoční – 25. prosinec Připomínáme si narození Ježíše v Betlémě. V tento den se hoduje a nesmí se pracovat.

Svatý Štěpán – 26. prosinec Byl prvním mučedník křesťanství, ukamenovali ho. Po obědě patří den koledníkům.

Tři králové – 6. leden Jsou to tři mudrci, kteří přinesli Ježíšovi dary – zlato, kadidlo, myrhu.

Zdroj: vlastní tvorba kliparty – www.office.microsoft.com THOMPSON, Wilfred. Http://cs.wikipedia.org. 31. 12. 2011, 20:35. Soubor:Wilfred Thompson St Martin And The Beggar.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wilfred_Thompson_St_Martin_And_The_Beggar.jpg CARRACCI, Agostino. Http://en.wikipedia.org. File:Agostino Carracci Hl. Katharina.jpg. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Agostino_Carracci_Hl._Katharina.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:St_Andreas.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Icon_01005_Sv._vmch._Varvara.jpg FRIEDRICHSEN. Http://commons.wikimedia.org. 19. 8. 2010, 11:11. File:NikolausMyra Beschenkung Jungfrauen.jpg. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NikolausMyra_Beschenkung_Jungfrauen.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saint_Lucy_by_Domenico_di_Pace_Beccafumi.jpg Giotto di Bondone. Http://cs.wikipedia.org. Soubor:Stefanus.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stefanus.jpg