Nabývání majetku státem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Právní vztahy k nemovitostem
Hospodaření s majetkem státu
Absolutní majetková práva
Správní právo Pojem správního práva.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Obecná část rozpočtového práva III
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Nakládání s nemovitým majetkem v podmínkách veřejných výzkumných institucí Porada předsedů a místopředsedů dozorčích rad Praha 25. dubna 2007.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.
15. konference o územním plánování a stavebním řádu Ing.arch.Hana Bártová OÚP MMR
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Mgr. Pavla P ř ikrylová Advokát, Partner.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Státní organizace.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Nabývání majetku obcemi a kraji
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITÝCH VĚCÍ
Daň darovací Darování majetku =
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Vymezení majetku státu
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přechod daňové povinnosti (úmrtí poplatníka) Mgr. Václav Těžký.
Hospodaření s majetkem státu Základy finančního práva Olga Sovová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
BDS – základy Pozemkového práva I Podzim 2015 Ivana Průchová
Novela zákona o obcích.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Základní pojmy právní – podzim 2016
Veřejný majetek Majetek státu II
Veřejná obchodní společnost
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Systém občanského práva.
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Zdaňování ostatních příjmů
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecná část rozpočtového práva III
Hospodaření s majetkem státu
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Nabývání majetku státem

Úvodem stát pro svou činnost nezbytně potřebuje majetek nabývat platná právní úprava nerozlišuje mezi subjekty, od kterých stát majetek nabývá o nabývání majetku státem v pravém slova smyslu se jedná tehdy, když stát majetek nabývá od nestátní FO nebo PO

Právní úprava nejobecnější předpisy: občanský a obchodní zákoník zákon o majetku státu zvláštní zákony (např. zákon o veřejných zakázkách)

Smluvní nabývání veřejnoprávní omezení stanovená ZMS smlouva musí být písemná a podpisy stran musí být na jedné listině, 3 výjimky vylučuje to zákon – nikdy žádný zákon písemnou formu nevyloučil vylučuje to povaha úkonu – sporné vylučují to okolnosti – např. běžné nabývání movitých věcí v obchodě

Bezúplatné smluvní nabývání stát majetek nabývá na základě běžných soukromoprávních smluv, zejm. darovací smlouvy příslušnost organizační složky státu určena ve smlouvě: smlouvu může uzavřít jakákoliv organizační složka, ta je také příslušná k hospodaření s majetkem v ostatních případech je majetek předmětem prozatímního hospodaření (§ 11 ZMS)

Bezúplatné smluvní nabývání - pokračování schvalovací režim – schválení Ministerstvem financí vyžadují smlouva, kterou stát nabývá nemovitý majetek, který se eviduje v katastru nemovitostí smlouva, kterou stát nabývá byt nebo nebytový prostor smlouva, kterou se na stát převádí majetková účast v jiné obchodní společnosti než akciové Ministerstvo financí vydalo metodický materiál

Úplatné smluvní nabývání základní pravidlo – takto stát může nabývat pouze majetek, který potřebuje stát majetek nabývá na základě běžných soukromoprávních smluv, veřejnoprávní omezení klíčová otázka – cena: lze ji sjednat jen do výše rovnající se ocenění podle zvláštního zákona (zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku), základem je tržní cena

Úplatné smluvní nabývání - pokračování se souhlasem Ministerstva financí lze ve veřejném zájmu sjednat cenu vyšší určování ceny – zpravidla znalecký posudek, není ale podmínkou zákaz úplatného nabývání cenných papírů a majetkových účastí v jiných obchodních společnostech než akciových výjimku mají ministerstva – se souhlasem vlády mohou úplatně nabývat cenné papíry fakultativní schvalovací režim

Mimosmluvní nabývání majetku úřední/nucené nabývání, 2 klíčové zásady na stát nepřecházejí závazky předchozího majitele veškerá zástavní práva zanikají ZMS stanovuje 2 pravidla pro určení dne nabytí den, kdy o nabytí majetku státem bylo pravomocně rozhodnuto příslušným orgánem (popř. nabytí potvrzeno) den, kdy se příslušná organizační složka státu ujala výkonu povinností

Mimosmluvní nabývání majetku - pokračování mimosmluvní nabývání majetku státem nabývání zákonem nabývání na základě zákona nabývání děděním ze závěti nabývání rozhodnutím příslušného orgánu

Nabývání zákonem nabývacím titulem je přímo zákon výjimečné, v české/československé historii pouze ve 2 souvislostech zánik Československa zákon č. 541/1992 Sb., o dělení majetku České a Slovenské Federativní republiky zákon č. 543/1992 Sb., o zrušení Federální bezpečnostní informační služby zákon č. 625/1992 Sb., o zániku státní organizace Československé státní dráhy zrušení Fondu národního majetku ČR (zákon č. 178/2005 Sb.)

Nabývání na základě zákona stát nabývá majetek na základě skutečnosti stanovené zákonem občanský zákoník (současný) vydržení (§ 134) zpracování cizí movité věci na věc novou (§ 135b) odúmrť (§ 462)

Nabývání na základě zákona - pokračování trestní zákon soud uložil trest propadnutí majetku/věci nebo jiné majetkové hodnoty/náhradní hodnoty (§ 66,70 a 72) zabrání věci/jiné majetkové hodnoty/náhradní hodnoty (§ 101 a 102) zákon o přestupcích (č. 200/1990 Sb.) propadnutí věci (§ 15) zabrání věci (§ 18)

Nabývání na základě zákona - pokračování zákon č. 13/1993 Sb., celní zákon propadnutí zboží (§ 300) zabrání zboží (§ 303) přenechání zboží ve prospěch státu (§ 233) propadnutí zbytku výtěžku prodeje zboží státu (§ 315) obchodní zákoník přechod nepeněžitého majetku obchodní společnosti na stát v rámci likvidace (§ 75 odst. 5) zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny odebrání věci (§ 89)

Nabývání děděním ze závěti stát může dědit ze závěti, stejné postavení jako ostatní dědicové, může dědictví odmítnout nutné odlišit od odúmrtě stát majetek nabývá ke dni smrti zůstavitele příslušná k hospodaření je organizační složka určená v závěti, v ostatních případech je majetek předmětem prozatímního hospodaření

Nabývání rozhodnutím příslušného orgánu široká paleta případů vyvlastnění – zákon č. 184/2006 Sb., rozhoduje obecní úřad obce s rozšířenou působností rozhodnutím soudu zpracování cizí věci cizí stavba na pozemku státu majetek, který se nepodařilo zpeněžit při likvidaci dědictví rozhodnutím správce daně – propadnutí věcí zajištěných v daňovém řízení