„Psychologie útěkovosti“ Barevný svět dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Sociální služby SOZ.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Základy sportovního tréninku mládeže
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Následné péče o mladé lidi odcházející z náhradní péče v České republice   Situační analýza Jan Folda (editor), Oldřich Matoušek, Hana Pazlarová, Anna.
rizikové chování Škola:
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9 MOST MEZI ŠKOLKOU A ŠKOLOU.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Identita dětí v náhradní rodinné péči
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Školní poradenské pracoviště
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Diagnostika. Hodnotíme:  Závažnost, dlouhodobé přetrvávání  Poruchy chování ve vztahu k rodině  Poruchy chování vázané na činnost v partě  Poruchy.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Co znamená pro společnost bezdomovství?
Občanská výchova 7. ročník
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Náhradní rodinná péče.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Rizikového chování v dospívání
Sociální patologie SCPT SCPA
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_419.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Sociální patologie SCPT SCPA
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Definice a typologie dysfunkčních rodin Klasifikace rizikových faktorů ohrožujících stabilitu rodiny U3V Mgr. Michaela Vaško.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb PROSTITUUJÍCÍ SE OSOBY Mgr. Irena Kudláčková.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20_01_náhradní rodinná péče Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Tisková konference
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Náročné životní situace
12. května 2015, Monika Peterková
Rodičovství biologické a pěstounské
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

„Psychologie útěkovosti“ Barevný svět dětí 3.6. 2010 Útěky a toulání:  únikové jednání, kdy dítě není schopné zvládnout situaci adaptačně zralejším způsobem. Mgr. Jan Smolka – jan.smolka@ddsp2.cz

Definice z klinické praxe Impulzivní jednání – náhlý nápad je realizován okamžitě, bez rozmyslu, zábran a emočního doprovodu. Motiv je nesrozumitelný, chorobný. Vědomí a tudíž i vzpomínky jsou zachované. Vyskytuje se u schizofrenie a organických poruch mozku. Zkratkové jednání – vede k cíli nejkratší cestou bez ohledu na následky. Na rozdíl od impulsu je jeho motiv pochopitelný. Je provázeno silnou emocí a vyskytuje se ve stresových situacích u jedinců s poruchou osobnosti /v případě jedinců s ADHD s nezralou nebo nerovnoměrně se vyvíjející CNS – F 90 hyperkinetická porucha/.

ADHD v adolescenci a dospělosti. Dr ADHD v adolescenci a dospělosti ??? Dr. Kurzová 30% odezní, 30% reedukace, 30 – 50 % zůstává do dosp., v ZŠ populaci 5 – 20 % USA - vysoké procento jedinců ve výkonu trestu má ADHD Výchovná zařízení = rizikové chování x poruchy chování /klasifikace WHO, DSM/ multifaktoriální povaha - komorbidita Hyperaktivita může být chybně DG nebo přehlížena ADHD v dospělosti: výbuchy emocí s rychlým nástupem i rychlým zklidněním, ukvapená rozhodnutí, výkon neodpovídá schopnostem, neschopnost organizovat každodennost, odkládání řešení, mnoho akcí současně, vyhledávání stále nových podnětů, netrpělivost, nestálost v činnostech, neklid, impulzivita, náladovost, sklon k závislostem, problémy se sebeúctou, problémy se sebehodnocením x prosazování vlastních postupů, kreativita

Reaktivní neboli impulzivní útěk Zkratková reakce na nezvládnutou situaci, únik před konfrontací s rodiči či pedagogy, okamžité uspokojení potřeb. Nevhodná obrana před výchovnou důsledností okolí nebo degradací vlastního já. Dítě se zpravidla vrátit chce, ale překročí pomyslnou hranici, která návrat z různých důvodů komplikuje. Vyskytuje se často u dětí s ADHD /viz hyperkinetická porucha, specifické poruchy učení a chování, porucha chování a emocí/.

Chronické útěky Útěky jsou plánovité a připravené – základem dlouhodobé problémy. Často se paradoxně vyskytuje hyperprotektivní výchova v rodině, útěkář je v  místě útěku přijat, ostatní podlehají jeho manipulativnímu jednání, důvěřují jeho lžím a racionalizacím. Útěky mívají cíl tj. osobu, která je pozitivně či negativně motivována na útěku pomoci (krádeže, prostituce, distribuce drog, věkově starší partneři, ale také solidární kamarádi nebo dokonce rodiče kamarádů litující dítě „ z ústavu“ nebo nešťastného kamaráda).

Kombinace: chronické impulzivní útěky Fixovaný vzorec neadaptivního chování přinášející okamžité uspokojení potřeb – např. potřeba uniknout konfliktu, neochota řešit konflikt apod., touha po návykové látce.

Toulání Dlouhotrvající opuštěním domova nebo výchovného zařízení, navazuje na útěky při nedostatečné citové vazbě na rodinu nebo neukotvení v náhradním výchovném prostředí. Jedinec se toulá se sám nebo ve skupině, přidává se další rizikové chování – krádeže, prostituce, drogy a alkohol. Je riziko, že se v dospělosti stane zvykem /bez zaměstnání, bezdomovec/.

„Negativně“ socializovaný útěk z výchovného zařízení Viz socializovaná a nesocializované porucha chování - F91 Dítě nebo jeho rodina využívá špatné vymahatelnosti institutu ústavní výchovy, více či méně sofistikovaně uniká spravedlnosti. Koloběh: útěk, návrat z útěku, útěk, administrativa a náklady s tím spojené – je to neefektivní a finančně nákladné. Obvykle následuje arogantní návrat do výchovného zařízení: dítě se domáhá svých práv, hmotného zajištění a následně znova utíká. Útěky provází nepravdivá nařčení, lži, manipulativní chování, agresivita.

„Pozitivně“ socializovaný útěk z výchovného zařízení Chlapec či dívka pomáhá řešit rodinnou situaci, obvykle se nedopouští trestné činnosti, někdy i načerno pracuje. Chlapec či dívka má partnera, který poskytuje zázemí bez negativních úmyslů. Současný právní rámec nestačí, nabízená odborná pomoc není obvykle akceptována.

Nesocializovaný útěk z výchovného zařízení Dítě útěkem řeší svůj vnitřní konflikt, vnitřní tenzi nebo nepříznivou vztahovou situaci, jedná se o útěk „smutného dítěte“. Obvykle nejlepší prognóza řešení a poskytnutí odborné pomoci.  

Statistika útěků DDŠ P2 školní rok 2008/2009 – krizový rok V péči DDŠ 47 dětí z toho 33 chlapců, 14 dívek. Celkem 73 útěků, z toho 6 skupina, 20 dvojice, 57 jednotlivec. 42 útěků kratších než 5 dní, 31 střednědobých až dlouhodobých. Chlapci: z 33 - 15 útěkářů, dívky: z 14 – 12 útěkářek Chlapci: 2 dlouhodobé útěky, 7 DPL, 11 ADHD Dívky: 7 dlouhodobé útěky, 2 DPL, 2 drogy, 7 starší přítel, 5 hyperprotektivní výchova 2009/2010 – 59 útěků, v péči 35 dětí z toho 6 útěkářů Četnost 10-10-5-5-6-4 útěků