Základní pojmy IT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Připojení k internetu.
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Seznámení s počítačem.
Vytvořil: Petrásek Jan
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Jednotky informace Bity, bajty a tak dál….
Složení počítače a základní pojmy
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Základní pojmy V informatice.
USB porty a jejich využití
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ICT = informační a komunikační technologie
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Internet.
Internet.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Opakování hardware a software.
Internetový prohlížeč
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Referát č.8 Daniela Venusová.
Základní pojmy Grafiky
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Hardware osobních počítačů
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
PC základní jednotka.
Internet – pojmy, služby
Petr Fodor.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Základní pojmy hardware, software NÁZEV ŠKOLY
Software počítače 2 - opakování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Ukládání dat v paměti počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Paměť počítače.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Základní pojmy IT

Hardware - veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače Hardware - veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Vše, na co si můžeme sáhnout, co je vidět, i to, co je skryto uvnitř skříně počítače. Např. klávesnice, pevný disk atd. Software – je veškeré programové vybavení počítače. Software lze rozdělit na systémový software (viz Operační systém) a na aplikační software (kancelářské programy Office, hry, atd.) PC - (personal computer) je označení pro počítač určený pro použití jednotlivcem Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby v síti

Operační systém - který zajišťuje chod samotného počítače a jeho styk s okolím. Je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Nejznámější jsou Windows nebo Linux Počítačový program je v informatice posloupnost instrukcí, která popisuje realizaci dané úlohy počítačem. Vytváří ho programátor zápisem algoritmu v nějakém programovacím jazyce. Složka (adresář) – se používá k utřídění dat. Je to organizační jednotka v souborovém systému. Adresář sdružuje na disku dokumenty (soubory) a další složky (podadresáře) a slouží k tomu, aby si je uživatel mohl logicky uspořádat. Adresáře tvoří na disku stromovou strukturu. Soubor – označuje pojmenovanou posloupnost bytů uloženou na nějakém datovém médiu (viz např. pevný disk, CD, Flash disk). Každý soubor má svůj název, délku a případně další atributy využívané operačním systémem. Obsahem souboru mohou být různá data Komprese dat (také komprimace dat) je speciální postup při ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit potřebu zdrojů při ukládání informací. Obecně se jedná o snahu zmenšit velikost datových souborů, což je výhodné např. pro jejich archivaci nebo při přenosu přes síť s omezenou rychlostí

Informace - je velmi široký, mnohoznačný pojem, který se užívá v různých významech. V informatice tvoří informaci kódovaná data (protiklad šumu), která lze vysílat, přijímat, uchovávat a zpracovávat technickými prostředky. Bit – (z anglického binary digit - dvojková číslice) je základní a současně nejmenší jednotkou informace, používanou především ve výpočetní technice. Značí se malým písmenem b, např. 16 b. 1 bit reprezentuje informaci, získanou odpovědí na jednu otázku typu ano/ne. Tyto odpovědi můžeme označit binárními číslicemi 0 a 1. Byte (čteme bajt) – Jednotka množství dat v informatice. Je to skupina 8 bitů tzn. osmiciferné binární číslo. Takové množství informace může reprezentovat například celé číslo od 0 do 255. Kilobyte (KB) znamená 1024 bytů (210) nebo 1000 bytů (103) , podle kontextu Megabyte (MB)znamená 1 048 576 bytů (220) nebo 1 000 000 bytů (106) podle kontextu Gigabyte (GB) znamená nejčastěji 1000 000 000 bytů (109) Terabyte (TB) znamená nejčastěji 1 000 000 000 000 (1012)

Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“). Nejznámější službou poskytovanou v rámci Internetu je WWW (kombinace textu, grafiky a multimédií propojených hypertextovými odkazy) a e-mail (elektronická pošta). Internetový prohlížeč – Webový prohlížeč (též browser) je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu (WWW). Program umožňuje komunikaci s HTTP serverem a zpracování přijatého kódu, který podle daných standardů zformátuje a zobrazí webovou stránku. Nejznámější jsou Windows Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome a Opera Hypertext je způsob strukturování textu, který není lineární. Obsahuje hypertextové odkazy. Rovněž odkazuje i na jiné informace v systému a umožňuje snadné publikování, údržbu a vyhledávání těchto informací. Nejznámějším takovým systémem je World Wide Web. Internetová doména (doménové jméno) je jednoznačné jméno (identifikátor) počítače nebo počítačové sítě, které jsou připojené do internetu. Příkladem doménového jména je www.example.com, nebo cs.wikipedia.org. IP adresa je v informatice číslo, které jednoznačně identifikuje síťové rozhraní v počítačové síti, která používá IP (internetový protokol). Síťovým rozhraním může být síťová karta (Ethernet, Wi-Fi) , například 192.168.0.1.

USB (universal serial bus) –moderní univerzální způsob připojení periferií k počítači. Nahrazuje dříve používané způsoby připojení pro běžné druhy periférií – tiskárny, myši, klávesnice, joysticky, fotoaparáty, modemy atd. Výhodou USB je možnost připojování Plug & Play bez nutnosti restartování počítače nebo ručního instalování ovladačů. Zařízení lze připojit za chodu k počítači a během několika sekund je přístupné. USB může sloužit k nejen k datovým přenosům ale i k napájení periferie, např. externího disku Ovladač (driver) je software, které slouží k ovládání nějaké jednotky hardware, např. tiskárny. I když je tedy zařízení připojeno správně (např. přes USB), bez aktuálních ovladačů nemusí fungovat a je nutné driver stáhnout na stránce výrobce hardwaru.

Pixel (zkrácení anglických slov picture element, obrazový prvek, px) je nejmenší jednotka digitální rastrové (bitmapové) grafiky. Představuje jeden svítící bod na monitoru Rozlišení (angl. resolution) monitoru nebo displeje je počet pixelů (nebo maximální rozlišení obrazu), které může být zobrazeno na obrazovce. Často se udává jako počet sloupců (horizontálně, „X“), které se uvádí vždy jako první, a počet řádků (vertikálně, „Y“). Např.1024×768 , 1280×800 a 1600×1200 PDF (zkratka anglického názvu Portable Document Format – Přenosný formát dokumentů) je souborový formát vyvinutý firmou Adobe pro ukládání dokumentů nezávisle na softwaru i hardwaru, na kterém byly pořízeny. Soubor typu PDF může obsahovat text i obrázky, přičemž tento formát zajišťuje, že se libovolný dokument na všech zařízeních zobrazí stejně. Blu-ray – je třetí generace optických disků. Byl vyvinut pro záznamy ve vysokém rozlišení (HDTV), kdy nestačila kapacita DVD. Blu-ray v základní podobě pojme 23 GB, ve více vrstvách násobně více. Zatímco DVD používá červený laser, Blu-ray používá modrý laser (odtud jeho jméno). Schránka ve Windows – Slouží k jednoduchému přenášení dat (Ctrl-C , Ctrl-V)