Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Instrukce OB21-OP-EL-ELN-JANC-U-3-015

3 Instrukce  Instrukce je tvořena jedním nebo několika binárně kódovanými slovy (posloupností nul a jedniček) v příslušném strojovém kódu počítače.  Každá instrukce obsahuje informaci o druhu prováděné operace (tzv. operační kód) a operandy se kterými se má pracovat.  Může to být registr procesoru, místo v operační paměti počítače apod.

4 Instrukce  Instrukce můžeme rozlišit:  pro aritmetické operace,  pro logické operace,  pro práci s pamětí počítače,  pro vstup a výstup dat,  pro realizaci skoků, volání podprogramů a návratů z podprogramů atd.

5 Instrukce  Sestavování programu (programování) ve strojovém kódu vyžaduje znalost instrukcí i vnitřní struktury použitého procesoru. Je to proces nesmírně náročný a dnes se již nepoužívá.  Programování dnes usnadňují různé programovací jazyky vyšší či nižší úrovně. Mezi nejpoužívanější dnes patří jazyk C, Java, a různé databázové systémy jako např. SQL se svými programovacími jazyky.  Program je potom sestaven z příkazů vyššího programovacího jazyka a do strojového kódu jej přeloží pomocný program, nazývaný překladač.

6 Instrukce  Každý dnešní počítač (PC) je vybaven základním hardwarem, který pozůstává ze:  základní desky počítače,  procesoru,  operační paměti,  zařízení pro vstup a výstup dat jako jsou klávesnice, myš, tiskárna, monitor, jednotka DVD,  zařízení na uložení dat – zejména pevný disk a výměnné paměťové média jako FLASH paměti, které se připojují k počítači pomocí různých rozhraní.

7 Instrukce  Dnes nejpoužívanější rozhraní je USB ve verzi 2.0, které umožňuje přenos informací rychlostí až 480 Mb/s.  Velmi často jsou dnešní osobní počítače vybaveny i síťovou kartou pro připojení do počítačové sítě.

8 Instrukce  Každý dnešní osobní počítač (PC) je také vybaven základním programovým vybavením – tzv, softwarem.  Tento pozůstává ze dvou částí.  Na základní desce počítače v paměti typu ROM je uložen tzv. BIOS. Je to základní vstupně – výstupní systém počítače a umožňuje přenášet data do počítače a z něj na přídavná zařízení jako např. pevný disk či klávesnici.  Tento program zůstává v paměti ROM i při vypnutí napájecího napájení.  BIOS také slouží k zavedení tzv. operačního systému.

9 Instrukce  Operační systém je skupina programů, která umožňuje uživateli komunikovat s počítačem na vyšší úrovni jako je úroveň strojového kódu.  Dnešní operační systémy jsou vybaveny grafickým uživatelským rozhraním a komunikace uživatele s počítačem zpravidla probíhá pomocí klávesnice a myši počítače.

10 Instrukce  Operační systém se do operační paměti počítače obvykle zavádí z pevného disku počítače a umožňuje uživateli spouštět jednotlivé aplikační programy napsané ve vyšších programovacích jazycích.  Výstupy z těchto aplikací lze zobrazovat na různých zobrazovacích zařízeních, tisknout na tiskárnách a dalších výstupních zařízeních a ukládat na vnější paměti počítače jako jsou pevné disky, DVD disky, FLASH paměti apod.

11  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  J. Chlup, L. Keszegh: Elektronika pro silnoproudé obory, SNTL Praha 1989  M. Bezděk: Elektronika I, KOPP České Budějovice 2002


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google