Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k."— Transkript prezentace:

1 SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k nim bylo možné snadno přistupovat. Souborové systémy jsou uloženy na vhodném typu elektronické paměti, která je umístěna přímo v počítači (pevný disk nebo CD,…) nebo může být zpřístupněna pomocí počítačové sítě (NFS, SMB, AppleTalk,…)

2 TYPY SOUBORŮ Unix a na Unixu založené systémy OS X PC-BSD
Microsoft Windows FAT[ NTFS exFAT

3 Adresář Adresář (také složka nebo direktorář) je v informatice organizační jednotka v souborovém systému na datovém médiu. Adresář sdružuje na disku dokumenty a další složky (podadresáře) a slouží k tomu, aby si je uživatel mohl logicky uspořádat. Adresáře tvoří na disku stromovou strukturu. Kvůli jednoznačnosti nemohou v jednom adresáři existovat dvě položky se shodným jménem (v tomto případě se nerozlišuje mezi souborem a adresářem). Některé souborové systémy neumožňují vznik podadresářů a tak je k dispozici jen kořenový adresář (např. CP/M). Některé souborové systémy umožňují vznik neorientovaných cyklů (smyček) pomocí symbolických odkazů. Pevné odkazynejsou obvyklé, protože vyžadují evidovat další doplňující informace (zpětné odkazy). Kořenový adresář má zvláštní postavení v stromové struktuře souborovém systému. Je to nejvyšší adresář v adresářové hierarchii, všechny další adresáře v souborovém systému jsou jeho podadresáři.

4 Strom (Graf) V teorii grafů se strom označuje jako neorientovaný graf, který je souvislý a neobsahuje žádnou kružnici


Stáhnout ppt "SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k."

Podobné prezentace


Reklamy Google