Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden."— Transkript prezentace:

1 název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden 2012, výukový materiál určen pro: 5. ročník, Vyhledávání informací a komunikace, Webová stránka číslo DUM: 32_211_Informatika a komunikační technologie_04 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Jiroušová

2 Co je to webová stránka?

3 www – World Wide Web Zřejmě nejznámější a nejnavštěvovanější poskytovaná služba internetu. Významným způsobem přispěl k celosvětové expanzi internetu.

4 První webový server na světě spustil britský fyzik Timothy John Berners-Lee. Tuto technologii vyvíjel na počátku 90. let. První webovou stránku zprovoznil 6. 8. 1991. Technologie potřebné k provozování www poskytl zcela zdarma volně k dispozici. Zasloužil se tak o jedinečné rozšíření služby www.

5 Webové stránky mohou být uloženy v podobě souborů na pevném disku nebo je poskytují webové servery prostřednictvím počítačové sítě nebo Internetu, kde jsou přenášeny pomocí protokolu HTTP.

6 Stránky mohou být statické (obsahují stále stejný obsah, jsou uloženy v souborech) nebo dynamické (mění svůj obsah v čase, vytváří je program na straně webového serveru). Webová stránka je jakýmsi plakátem složeným z mnoha prvků: Stránky se skládají z textu, multimediálních dat (obrázky, videa, zvuky, …) a odkazů, které umožňují přechod na další webové stránky.

7 Webová stránka zobrazuje pomocí webového prohlížeče, který je možné zobrazit na monitoru počítače či mobilního přístroje, informace poskytované v rámci World Wide Webu. Informace jsou prezentovány v podobě hypertextu, který je vytvořen použitím značek HTML nebo XHTML.

8 Hypertextový odkaz je přímá linka na další stránku. Když na hypertextový odkaz kliknete myší, zobrazí se nová stránka. Vše, co změní kurzor na ruku, je hypertextový odkaz. Hypertextový odkaz většinou má jinou barvu písma nebo je podtržený. www.priroda.cz

9 Hypertextové odkazy – princip Takto jsou pomocí odkazů navzájem propojeny webové stránky

10 Na web stránkách naší školy vyhledej hypertextové odkazy.

11 Adresy Každý z nás má nějakou adresu, na které bydlí Každou webovou stránku někdo vytvořil a někam ji umístil – ubytoval ji na nějaké adrese Poštovní adresa: Adresa domu, popř. bytu Jméno adresáta Internetová adresa: Adresa serveru, popř. složky na tomto serveru Jméno stránky

12 http://www.google.com http je zkratka Hyper Text Transfer Protocol. Jedná se o jazyk, který používají počítače mezi sebou www je zkratka pro World Wide Web Doména 2. úrovně, mohou tvořit písmena anglické abecedy, číslice a pomlčka Doména 1. úrovně, charakterizuje zaměření serveru (úřad, firma, škola, stát) Pozorně si prohlédni a zopakuj informace o doménové adrese.

13 http://www.google com http://www,google.com http://ww.google.com http://wwww.google.com http://www.google.com Pozorně si prohlédni následující doménové adresy, vyber správně napsanou a vyzkoušej, jak je důležité napsat adresu přesně a tudíž správně:

14 Anotace: Webová stránka Očekávaný výstup: Žáci se seznámí s podstatou webových stránek, s historií vzniku, rozlišuje jednotlivé časti www adresy, poznají hypertext, rozumí princip hypertextu. Motivace Rozhovor o setkání žáků s internetem, o jejich činnosti v rámci internetu. Frontální prezentace Na základě frontální prezentace a popř. i vlastních zkušeností žáků vyvodit podle snímku č. 3 význam www stránek pro rozvoj internetu. Historie vývoje www stránek (snímek č. 4). Princip www stránek (snímek č. 5 – 7). Hypertextový odkaz a princip fungování odkazu (č. 8- 9). Fixace Procvičení - práce s hypertextem, vyhledávání hypertextu na webu školy. Žáci aktivně vyhledávají (snímek č. 10). Evaluace Webová adresa a její části (č. 11 - 12). Samostatná činnost (snímek č. 13).

15 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2005, ISBN 80-86686-49-3. KOVÁŘOVÁ, Libuše; NĚMEC, Vladimír; JIŘÍČEK, Michal a kol. Informatika pro základní školy. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, ISBN 978-80-7402- 015-5. www.wikipedie.cz MS Office Galerie Klipart


Stáhnout ppt "Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden."

Podobné prezentace


Reklamy Google