Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L."— Transkript prezentace:

1 Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L

2 Pevný disk Je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice k dočasnému nebo trvalému uchovávání většího množství dat pomocí magnetické indukce. První komerční pevné disky se objevily v roce 1956  Předchůdcem pevných disků je magnetická páska a magnetický buben.

3 Blu-ray disk patří k třetí generaci optických disků, určených pro ukládání digitálních dat.  Data se ukládají ve stopě tvaru spirály. Pro čtení disků Blu-ray se používá laserové světlo s vlnovou délkou 405 nm. Blu-ray umožňuje uložit obraz a zvuk v lepší kvalitě než DVD, což se projeví zejména při zobrazení na plazmových a LCD - LED televizorech.

4 S postupným rozvojem formátu Blu-ray byla asociací BDA specifikace Blu-ray doplněná o nové funkce, které se označují jako profily Blu-ray. Tyto profily vyjadřují, které doplňkové vlastnosti disku Blu-ray, přehrávač nebo rekordér podporuje a které nikoliv. BDA = Technologii vyvinula japonská firma Sony ve spolupráci s firmou Philips, které následně se skupinou výrobců spotřební elektroniky založily organizaci Blu-ray Disc Association 

5 Kompaktní disk CD Je optický disk určený pro ukládání digitálních dat.
 Data jsou uložena ve stopě na jedné dlouhé spirále začínající ve středu média, která se postupně rozvíjí až k jeho okraji. Stopa může obsahovat digitální zvukovou nahrávku nebo data. Pro čtení kompaktních disků se používá laserové světlo s vlnovou délkou 785 nm.

6 Spirála začíná u středu média a rozvíjí se postupně až k jeho okraji
 Spirála začíná u středu média a rozvíjí se postupně až k jeho okraji. Záznam (spirála dat) je přístupný pouze ze spodní strany disku, tj. záznam na CD je jednostranný. Běžné CD má průměr 12 cm, existuje ale i menší varianta o průměru 8 cm Disk má tloušťku 1,2 mm. 

7 DVD je formát digitálního optického datového nosiče, který může obsahovat filmy ve vysoké obrazové a zvukové kvalitě nebo jiná data. Při vývoji DVD byl kladen důraz na zpětnou kompatibilitu s CD, takže se mu DVD disk velmi podobá. Média DVD jsou plastové disky, navenek stejná jako média CD. Disky DVD mají průměr 12 cm a jsou 1,2 mm silná.  Data se ukládají pod povrch do jedné nebo dvou vrstev ve stopě tvaru spirály. Pro čtení dat se používá laserové světlo s vlnovou délkou 660 nm (nanometry), tedy kratší než v případě CD, to také umožňuje jejich vyšší kapacitu.

8 USB Flash disk  je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. Většinou má podobu klíčenky či přívěšku a je vybaveno pamětí typu flash, která umožňuje uchování dat i při odpojení napájení. Data se do disku nahrávají přes sběrnici USB, odtud název. Ačkoli je v názvu slovo disk, vlastní médium ve tvaru kotouče není.

9 Výhody Kompaktnější než jiná přenosová média Odolnější proti fyzickému poškození Většinou vyšší kapacita než u CD nebo DVD Malá spotřeba elektrické energie V nových operačních systémech nejsou zapotřebí žádné ovladače Nevýhody Špatná podpora u starších operačních systémů Windows 98 a nižší.. Větší kapacity mají vysokou cenu, přičemž disponují jen zlomkem kapacity stejně drahých přenosných pevných disků.

10 Paměťová karta Je to elektronické zařízení, sloužící k ukládání dat. Používá se v digitálních fotoaparátech, laptopech, mobilních telefonech, přehrávačích, video hrách a jiných elektronických zařízeních. Je to malé, kompaktní zařízení s relativně vysokou kapacitou, je odolné vůči magnetickým a elektrickým polím. Paměťové karty byly navržené jako náhrada pevného disku pro zařízení, ve kterých se disky nemohly použít (např. kvůli rozměrům)

11 Kapacita a výrobce Jejich nejmenší kapacita je 1 GB a největší kapacita je až 256 GB Sandisk, Kingston, Lexar, Panasonic a další.


Stáhnout ppt "Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L."

Podobné prezentace


Reklamy Google