Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)"— Transkript prezentace:

1 Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
POČÍTAČ Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)

2 POČÍTAČ 1. Displej 2. Základní deska 3. CPU (mikroprocesor)
4. Primární ukládání (RAM) 5. Přídavné karty 6. Dodávka elektřiny 7. Optická disková jednotka 8. Druhotné ukládání (HDD) 9. Klávesnice 10. Myš

3 HARDWARE - HW Je fyzické vybavení počítače,
vše na co si můžete sáhnout (železo) vše co je na první pohled vidět i to, co je uvnitř skříně pc

4 Obsah skříně počítače Základní deska – páteř počítače

5 Popis základní desky Místo pro CPU (procesor)
Sloty pro RAM (operační paměť) Slot pro grafickou kartu Výstupy pro připojení monitoru, tiskárny…. Sloty pro síťovou, zvukovou kartu Připojení disketové jednotky, CD/DVD, HDD.

6 KOMPONENTY, KTERÉ JSOU UMÍSTĚNY NA ZÁKLADNÍ DESCE

7 PROCESOR - CPU + chlazení – je to mozek počítače, počítá vše, co se v pc děje. Rychlost procesoru podstatně ovlivňuje rychlost celého pc. Ta je pak dále ještě ovlivněna velikostí pamětí, zákl. deskou atd. Důležitým parametrem procesoru je takzvaná taktovací frekvence, čím je vyšší, tím je pc rychlejší. Udává se v GHz, např. 3GHz – zvládne zpracovat zhruba tři miliardy instrukcí za sekundu.

8 CHLADIČ CPU

9 OPERAČNÍ PAMĚŤ - RAM Slouží k načítání a ukládání dat. Do operační paměti se ukládají právě zpracovávaná data, část OS a jiné operativní informace. Paměť RAM je proudově závislá, to znamená, že po vypnutí nebo restartu pc se vymaže. Kapacita je udávaná v MB, dnes již převážně v GB – 512 MB, 2 GB.

10 GRAFICKÁ KARTA Převádí data z počítače na obraz pro monitor.

11 OSTATNÍ KARTY Dále zde může být zvuková karta, síťová, televizní.

12 SBĚRNICE Svazek vodičů (kabelů, kterými proudí informace mezi jednotlivými komponenty pc.

13 KOMPONENTY, KTERÉ JSOU UMÍSTĚNY NA SKŘÍNI

14 HARDDISK - HDD Je hlavní záznamové médium, jsou na něm uložena všechna datra, která se v pc nacházejí. Velikost prvních HDD byla jen 50 MB, dnes již od 160 GB, jsou i 1TB (terabyte)

15 CD/DVD MECHANIKA

16 DISKETOVÁ MECHANIKA

17 ČTEČKA KARET

18 ZDROJ NAPÁJENÍ

19 HW - PERIFERIE

20 MONITOR Vybíráme a hodnotíme podle různých kategorií, nejčastěji podle úhlopříčky v palcích 17, 19, 21 atd. a podle rozlišení (určuje počet bodů na šířku x počet bodů na výšku (např. 800 x 600, 1024 x 768) Zde také záleží na kvalitě grafické karty. Starší monitory s velkou hloubkou se nazývají CRT, dnes ploché – LCD. CRT monitor LCD monitor

21 KLÁVESNICE Uživatel zadává textové povely a příkazy, které počítač pak zpracovává (Podrobněji v ovládání MS WORD)

22 MYŠ Je polohovací zařízení počítače. Přenáší pohyb ruky na pohyb šipky na monitoru – slouží k uchopení objektu, označování, kreslení, spouštění příkazů (Podrobněji v ovládání MS Windows)

23 TISKÁRNA laserová tiskárna jehličková tiskárna inkoustová tiskárna
multifunkční zařízení (tiskárna, scanner, kopírka)

24 Reproduktory, scanner, modem, dataprojektor
DALŠÍ HW PERIFERIE Reproduktory, scanner, modem, dataprojektor ZÁZNAMOVÁ ZAŘÍZENÍ disketa 3,5“ CD/DVD USB disk flash (paměťová) karta

25 SW - SOFTWARE Je programové vybavení počítače. Jsou to všechna data, programy, tabulky, dopisy.Jiný název pro programy jsou Aplikace

26 OPERAČNÍ SYSTÉM Operační systém ( OS )– základní programové zařízení, zabezpečuje základní chod počítače (prostředník mezi HW a konkrétním programem - např. Wordem). Prvním operačním systémem byl MS DOS, který pracuje v textovém režimu. Uživatel musel znát řadu příkazů, kterými systém ovládal. Pak byl vytvořen grafický OS , který dostal název MS WINDOWS. (3.11, 95, 2000, XP, Vista). Dalšími OS jsou např. LINUX, MAC OS (pro Apple Macintosh).

27 SW - SOFTWARE PROGRAMY – MS Office (základní programové vybavení počítače), jeho součástí v základní podobě je textový editor WORD, tabulkový procesor EXCEL, program pro práci s poštou OUTLOOK, program pro tvorbu prezentací POWERPOINT a program pro tvorbu databází ACCES. V současné době používám verze 98 až 2007. Další programy buď musíme dokoupit nebo získat zdarma (freeware, shareware). Například antivirové programy, prohlížeče Internetu, program na vypalování dat (Nero). Místo MS Office můžeme například použít programy Open Office – jsou zdarma.

28 DATA - jsou v podstatě jiný název pro informace. Proces zpracování dat je to, co dělá počítač počítačem. Chceme-li v počítači napsat dopis, vkládáme do něj data v podobě znaků, resp. bytů a bitů. Pokud do počítače vložíme obrázek, uloží se opět v podobě dat. BIT A BYTE (bajt) - jednotky výpočetní techniky. Jeden byt se skládá z osmi bitů a do jednoho bitu je možno uložit jeden libovolný znak nebo číslo. Pomocí bytů se měří kapacity pamětí, harddisků, médií apod.

29 BIT A BYTE 1 bit 1-0 1 byte (B) 8 bitů 1 kilobyte (kB) 1024 bytů
1 megabyte (MB) 1024 kilobytů 1 gigabyte (GB) 1024 megabytů


Stáhnout ppt "Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)"

Podobné prezentace


Reklamy Google