Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Identifikátor materiálu: EU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Identifikátor materiálu: EU"— Transkript prezentace:

1 Identifikátor materiálu: EU - 19 - 7
Anotace Žák dokáže popsat jednotlivé komponenty počítačové skříně Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ví, co obsahuje počítačová skříň Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Základní deska, procesor, RAM paměť, pevný disk atd. Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let / 8. ročník Celková velikost/Datum 4,81 MB – soubor *.ppt (PowerPoint)/říjen 2011

2 Vnitřní vybavení počítačové skříně.
OSOBNÍ POČÍTAČ Vnitřní vybavení počítačové skříně. Pokyny a vysvětlivky: Videoukázka K zamyšlení Zápis do sešitu Praktická část na počítači

3 Obsah počítačové skříně:
Počítačová skříň je pouzdro pro jednotlivé součástky (komponenty), které tvoří základ počítače. Patří sem: Základní deska deska o velikosti cca 30 x 30 cm (orientačně) Obsahuje: plošné spoje s množstvím konektorů spoustu slotů připravených pro vložení konkrétních komponentů (např. pro videokartu, paměti, napájení, procesor apod.). tvoří jakousi fyzickou páteř, spojující jednotlivé prvky uvnitř počítače.

4 Obsah počítačové skříně:

5 Obsah počítačové skříně:
Procesor nejdůležitějších součástka počítače. mozek počítače, bez něhož počítač není schopen vykonávat žádné operace.

6 Obsah počítačové skříně:
Operační paměť Random Access Memory slouží k ukládání a načítání informací, které počítač často potřebuje a s nimiž často pracuje je velmi rychlá. jedná se o dočasnou paměť, která se po restartu PC vymaže.

7 Obsah počítačové skříně:
Zdroj zabezpečuje napájení veškerých komponentů uvnitř skříně počítače. komponenty uvnitř skříně počítače nepoužívají standardních 230 V, ale transformovaných 12 V, 5 V, nebo 3,3 V 

8 Obsah počítačové skříně:
Pevný disk – Harddisk (HDD) hlavní záznamové médium uvnitř počítače. jsou na něm uložena všechna data, která se v počítači nacházejí. tvoří několik nad sebou umístěných rotujících kotoučů, nad nimiž se pohybují čtecí a záznamové hlavičky. na trhu existuje spousta značek a druhů pevných disků (rozhraní, druh pevného disku, kapacita, rychlost otáčení ploten, průměrný vyhledávací čas, vyrovnávací paměť).

9 Obsah počítačové skříně:

10 Obsah počítačové skříně:
Disketová mechanika zařízení, pomocí kterého je možné číst a zapisovat data na diskety. v současnosti se ještě občas používají 3,5“ disketové mechaniky.

11 Obsah počítačové skříně:
DVD-ROM Digital Versatile Disc zařízení schopné číst kompaktní disky (DVD či CD)

12 Obsah počítačové skříně:
Grafická karta (VGA) zprostředkovává výstupní signál pro monitor. běžně bývá grafická karta integrována na základní desce. pro náročnější vykreslování lze zakoupit kvalitní kartu (hraní her, grafické programy). vkládá se do slotů AGP či PCI Express slotů.

13 Obsah počítačové skříně:
Zvuková karta (SB) zprostředkovává zvuk v počítači. analogový vstup i výstup je zpracován do digitální podoby. většinou integrována na základní desce.

14 Obsah počítačové skříně:
Síťová karta (LAN) slouží k připojení počítače k počítačové síti či k internetu. většinou integrována na základní desce.

15 Obsah počítačové skříně:
Ostatní přídavné karty A další přídavné komponenty (televizní karta, videostřižna, usb řadič apod.)

16 Popiš jednotlivé součástky počítače.
Rychlé opakování: Popiš jednotlivé součástky počítače.

17 Rychlé opakování: Jak se nazývá paměť, která se po restartu PC vymaže?
Pevný disk Operační paměť RAM Flashdisk

18 Tvá odpověď je: SPRÁVNĚ Pokračuj dále >>

19 Tvá odpověď je: ŠPATNĚ Zkus to znovu >>

20 Rychlé opakování: Je DVD-ROM mechanika namontována přímo na základní desce? Ano Ne

21 Tvá odpověď je: SPRÁVNĚ Pokračuj dále >>

22 Tvá odpověď je: ŠPATNĚ Zkus to znovu >>

23 Zdroje Text: Obecné definice nebo vlastní text autora Obrázky:
Vlastní fotografie autora DUMu


Stáhnout ppt "Identifikátor materiálu: EU"

Podobné prezentace


Reklamy Google