Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_12_Složky,soubory,programy Téma: Složky,soubory, programy pro 4.ročník ZŠ, vytvořeno: květen Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žáci se formou prezentace seznamují s pojmy složky, soubory a programy. Informace vyhledávají a ověřují si je po výkladu na wikipedii a internetu. Prezentaci využívám nejdříve k výkladu učiva po jednotlivých snímcích, při opakování učiva spustím celou prezentaci.

2 Složky, soubory a programy
Při práci s počítačem jste se již seznámili s pojmem složka, adresář nebo soubor. Nyní se s těmito pojmy obeznámíme blíže, dozvíte se, co vlastně znamenají.

3 Vnitřek disku: blíže lze vidět čtecí a zápisovou hlavu s ramenem,
Složka ( adresář) V počítači máme uloženo velké množství nejrůznějších dat. Například obrázky, tabulky, dokumenty, programy atd. Počítač má všechna data uložena na harddisku. Vnitřek disku: blíže lze vidět čtecí a zápisovou hlavu s ramenem, ve vzdálenější části je patrný kotouč horní plotny s hřídelí hnacího motoru ve středu

4 Na disku může být uloženo tisíce dat.
Abychom se v tomto množství dat vyznali, musíme je nějakým způsobem utřídit, srovnat. A právě k třídění dat se používají složky = adresáře.

5 Strom adresářů v unixovém systému

6 Adresář sdružuje na disku dokumenty (soubory) a další složky (podadresáře) a slouží k tomu, aby si je uživatel mohl logicky uspořádat. Adresáře tvoří na disku stromovou strukturu.

7 Kvůli jednoznačnosti nemohou v jednom adresáři existovat
dvě položky se shodným jménem (v tomto případě se nerozlišuje mezi souborem a adresářem).

8 Vytvoření složky Vytvořit složku není obtížné.
Můžeme ji vytvořit přímo na pracovní ploše počítače, nebo v jiné složce.

9 Vše si vyzkoušíme a naučíme se.
Klepneme pravým tlačítkem myši na volné místo plochy počítače. Z rozevřené nabídky vyberete příkaz Nový. Dále vybereš z nabídky Nový – Složka. Vybereš si vhodný název a složku pojmenuješ. A nová složka je hotova. Vše si vyzkoušíme a naučíme se.

10 Soubor Již víme že soubor označuje v informatice
pojmenovanou posloupnost bytů uloženou na nějakém datovém médiu (viz např. pevný disk, disketa, CD, Flash disk). Soubor může být například dopis, obrázek nebo fotografie ve vašem počítači.

11 Příklad pojmenování souborů :
Víme také, že soubor je ucelená informace označená jedním jménem s příponou, které jsou odděleny tečkou. Příklad pojmenování souborů : dopis.doc – dokument textového editoru Word tabulka.xls – dokument tabulkového procesoru Excel

12 Formát souborů s příponou gif
GIF je vhodný pro uložení tzv. pérovek (nápisy, plánky, loga). GIF umožňuje také jednoduché animace.

13 Programy se musí do počítače nainstalovat.
Abychom mohli pomocí počítače psát, kreslit, vytvářet tabulky nebo si prohlížet internetové stránky, musíme mít program (software), který nám to umožní. Programy se musí do počítače nainstalovat.

14 Po instalaci se jeho ikona objeví např. na pracovní ploše,
nebo v nabídce Start v kategorii Programy. operační systém Linux

15 Zdroje : Autorka prezentace zpracovala a upravila informace z následujících zdrojů:


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google