Znečišťování ovzduší Karel Severa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Environmentální výchova pro základní školu
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
( Jaký vliv má na člověka a životní prostředí)
Atmosféra Země.
Ochrana Ovzduší cvičení 1 Luboš Forejt Ústav techniky prostředí, Fakulta stojní, ČVUT Zimní semestr 2004.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Znečištění ovzduší Znečištění ovzduší může být chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Atmosféra.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
DOPRAVA VYPRACOVALA: VERONIKA STEINOVÁ C1.B. Co je doprava Doprava je způsob přemisťování objektů z místa na místo. Těmito objekty rozumíme osoby, předměty,
Marek Chromec Lukáš Matoušek
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
Znečištění ovzduší Hynek Moliš 2.L.
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Vzduch Vytvořili: Jakub Zeman,Adam Obrtel Vyučující: Ludvík Kašpar
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Kontaminace (znečištění) vody
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Ohrožování základních složek biosféry
Znečišťování ovzduší VY_32_INOVACE_ 03 - Znečišťování ovzduší.
Složky krajiny a životní prostředí
VODA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Registrační číslo projektu:
Ing.Miroslava Rýparová
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Klimatické změny Řešení klimatických problémů v Praze Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy - Stanice techniků.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Krajina a životní prostředí
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Znečistěný vzduch, půda a voda
Atmosféra Filip Bordovský.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Hydrosféra základní složka života
její znečištění a důsledky
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
Znečištění vzduchu dopravou
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Ekologické globální problémy
Atmosféra Země.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vzduch Vzduch.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Stipendia města Ostrava
Transkript prezentace:

Znečišťování ovzduší Karel Severa

Co to je? Znečišťování vzduchu je chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění vlastnosti atmosféry. Atmosféra je přírodní plynný systém, jenž je nezbytný pro výskyt života na Zemi. Zmenšování vrstvy atmosféry znečišťováním vzduchu je dlouhodobě vnímáno jako hrozba pro lidské zdraví a pro zemské ekosystémy.

Procentuální vyjádření škodlivých látek v ovzduší České Budějovice 22

Zdroje znečištění ovzduší 1. antropogenní zdroje (lidského původu) - tepelné elektrárny, motorová vozidla, výpary ze sprejů, jaderné zbraně, skládky… 2. přírodní zdroje - prach, sopečná aktivita, lesní požáry, radioaktivní plyn radon ze zemské kůry…

Největší znečišťovatel vzduchu v Č. Krumlově a okolí JIP Větřní 1911 – Bečovský mlýn Současnost 1930 – rozrůstající se továrna

Ekologické organizace nevládní neziskové organizace V ČR: Greenpeace – celosvětová ekolog. organizace zabývající se ochranou životního prostředí pomocí nenásilných prostředků. Organizace má dnes 2,5 milionů členů ve 39 zemích světa. Hnutí Duha – jednou z českých nejvýznamnějších organizací. Má 30 stálých pracovníků, hodně dobrovolníků. Proti továrnám, těžbě… Děti Země – od roku 1989. Proti dopravě, znečištění ovzduší, ozonové díře

Zdravotní účinky Účinky se dělí na krátkodobé a dlouhodobé Krátkodobé – zánětlivá onemocnění plic Dlouhodobé – zhoršení funkce plic Čísla Evropské komise – Znečištěné ovzduší zkrátí každému život o 9 měsíců Na následky vdechování špatného vzduchu zemře v EU ročně 370 000 obyvatel. Denní limit škodlivých látek v ovzduší je překračován na 75 % měrných stanicích v ČR

Znečištěné oblasti v ČR Podle měření ovzduší se velkým problémem stává prašný aerosol. V nejvíce postižených oblastech v ČR žije asi 66 % obyvatel. Největší výskyt je na Ostravsku, v Praze a v částech Středočeského, Ústeckého a Jihomoravského kraje.

Fotogalerie

Závěr Zdroje – wikipedia, budějovická měrná stanice, idnes.cz Hlavním účelem této prezentace je uvědomit si, že pokud budeme ničit přírodu, škodíme vlastně sami sobě. A proto si přírodu vychutnávejme plnými doušky…