Bezdomovectví ve statutárním městě Opava _______________________

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Zařízení a služby sociální péče ve městě Brně pro osoby v nepříznivé sociální situaci Brno říjen 2007.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Bydlení v obecních bytech
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Regionální péče v Praze
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Farní charita Prachatice
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Systém sociálního bydlení v Opavě ______________________ Konference SAD v ČR, o.s. Praha, 18. září 2012 Ing. Pavla Brady 1. náměstkyně primátora statutárního.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Studie zjišťující potřebnost denního stacionáře pro cílovou skupinu – lidé po ukončení povinné školní docházky s tělesným a kombinovaným postižením Zadavatel:
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
Jak může město podpořit proces transformace ústavů sociální péče leden 2014.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekty ROP Moravskoslezsko Nové perspektivy v sociální integraci Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava David Sventek.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Azylový dům pro rodiny s dětmi
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Bezdomovectví ve statutárním městě Opava _______________________ Ing. Pavla Brady 1. náměstkyně primátora statutárního města Opavy www.opava-city.cz

Opava statutární město historické centrum českého Slezska bývalé okresní město 58.440 obyvatel Fenomén bezdomovectví se projevuje ve stále větší míře. Počet osob ohrožených ztrátou bydlení stoupá: s narůstající nezaměstnaností s rostoucím předlužením lidí, kteří přicházejí o své byty v exekucích Vzhledem k neutěšenému vývoji lze předpokládat narůstající počet osob bez domova. Řešení problémů spojených s bezdomovectvím bude zřejmě stále více dopadat především na samosprávu města.

Statistiky Přesný počet bezdomovců v Opavě není znám. V únoru 2009 bylo sociálním kurátorem odboru sociálních věcí Magistrátu města Opavy spolu s terénním pracovníkem Centra sociálních služeb Samaritán Armády spásy provedeno sčítání zjevných bezdomovců zdržujících se na území města. Počítali se lidé žijící na ulici, ve stanech, provizorních přístřešcích či garážích, většinou přijímající sociální služby pro bezdomovce. Sčítáním zjištěno: 72 zjevných bezdomovců - z toho 62 mužů a 10 žen Podle odhadů terénních pracovníků i strážníků městské policie je dnes okolo 100 zjevných bezdomovců.

Bezdomovci se v Opavě zdržují především v centru města, městských parcích, v okolí supermarketů, v okolí nádraží, na zastávkách…

…lidé bez domova v Opavě přespávají: v odstavených vagónech, v nevyužívaných objektech, na zastávkách, v provizorních přístřešcích a stanech, ale také ve vojenských bunkrech.

Pomoc města osobám bez domova Azylový dům Samaritán založen v roce 1992 od roku 2001 pod správou Armády spásy Služby: azylový dům (25 lůžek) noclehárna pro muže (18 lůžek) nízkoprahové denní centrum (30 osob)

Azylový dům pro matky s dětmi Původně ubytovna města pro ženy, od roku 2004 pod správou Armády spásy. V roce 2010 byla městem provedena celková rekonstrukce s celkovými náklady 15,2 mil. Kč (90 % nákladů bylo pokryto z dotace z ROP) Služby: 12 pokojů se sociálním zařízením a kuchyňkou (celkem 40 lůžek) noclehárna pro ženy (7 lůžek) nízkoprahové denní centrum (kapacita 30 osob) od roku 2011 - celodenního pobytu pro ženy bez přístřeší (3 lůžka)

Ubytovny Město má v majetku 3 ubytovny s celkovým počtem 44 ubytovacích jednotek (velikost 0+1, 1+1, 2+1) Míra fluktuace relativně vysoká – z důvodu neplacení nájemného. Přidělování ubytovacích jednotek v městských ubytovnách na základě posouzení míry sociální potřebnosti.

Byty v majetku města chybí navazující systém bydlení pro klienty z ubytoven, kteří jsou schopni nájemné řádně platit. Město vlastní 540 nájemních bytů, ale ty se obsazují na základě soutěže o nejvyšší finanční částku na úhradu prvního nájemného. Přidělování dle žádosti pouze u 45 bytů pro seniory – odbor majetku přiděluje občanům ve věku nad 65 let dle potřebnosti. Pro seniory je také 136 nájemních bytů ve správě příspěvkové organizace města Seniorcentrum Opava.

Nedostatečná kapacita sociálního bydlení

z dokumentu Komunitní plán rozvoje sociálních a souvisejících služeb na období 2011 -2013 jednoznačně vyplývá nedostatek bytů a ucelený systém prostupného bydlení kapacita tzv. sociálního bydlení je v současné době v Opavě nedostačující – zvyšuje se riziko vzrůstajícího počtu lidí bez domova. vytvoření funkčního motivujícího systému nabídky prostupného bydlení – omezení rizika zvyšování počtu potenciálních bezdomovců a s tím spojených negativních společenských jevů.

nedostatek městských kapacit je nahrazován komerčními ubytovnami, kde je zohledněn především zájem provozovatele (tedy zisk) a pro klienty v nouzi jsou nastaveny velmi nevýhodné finanční podmínky. od 90. let 20. století šlo město cestou privatizace většiny bytového fondu. nová Rada města se začala problémem intenzivněji zabývat - byla provedena analýza současných ubytovacích kapacit města, zjišťovala se poptávka po bydlení jednotlivých cílových skupin vytvořený návrh koncepce sociálního bydlení prochází schvalovacím procesem

Poptávka znevýhodněných osob po bydlení Poptávka byla zjišťována pro potřeby analýzy současného stavu a vytvoření koncepce systému tzv. sociálního bydlení Jedná se o potenciálně rizikové skupiny, ze kterých se bez pomoci zvenčí stávají bezdomovci. Chceme-li bezdomovectví předcházet, je nutné těmto lidem pomoci a poskytnout jim dostupné bydlení – úkol městských samospráv.

Osoby sociálně znevýhodněné velikost poptávky byla stanovena: z podkladů odboru sociálních věcí - osoby pobírající dávky pomoci v hmotné nouzi, včetně osob vracejících se z výkonu trestu z počtu umístěných dětí do ústavní péče z materiálních důvodů podle velikosti pořadníků pobytových sociálních služeb Celkem zjištěno: 267 osob sociálně znevýhodněných a 33 rodin.

Osoby s psychickým onemocněním Velikost poptávky byla stanovena: použitím dat získaných z Psychiatrické léčebny (PL) Opava, resp. počet pacientů z Opavy řešící aktuální problém s bydlením. data z procesu komunitního plánování sociálních služeb v Opavě, resp. informace o klientech sociálních služeb, kteří by možnosti finančně dostupného bydlení využili Celkem zjištěno: 43 osob s psychickým onemocněním (osoby v rámci celého Moravskoslezského kraje)

Úloha města

Město = veřejnoprávní korporace - má zajišťovat potřeby svých občanů Potřeba bydlení = základní životní potřeba člověka Povinností města je se touto potřebou svých obyvatel aktivně zabývat Nutnost roste úměrně s mírou vzrůstající nezaměstnaností a zvyšujícím předlužených osob Stále větší počet osob i rodin je přímo ohroženo bezdomovectvím Systém bydlení dostupného pro osoby v nepříznivé sociální situaci = prevence bezdomovectví

Výstavbě azylových domů by měla předcházet výstavba tzv. sociálního bydlení. Nutné nastavení motivačního systému – uživatelé sociálních bytů musí být podněcováni k řešení problému vlastními prostředky. Zajištění posunu od nejnižší úrovně až po vlastní bydlení noclehárny - azylové domy - podporované a chráněné bydlení - sociální byty – vlastní bydlení! Zde je nezbytně nutná spolupráce města s neziskovými Organizacemi.

Sociální bydlení a sociální pomoc nesmí být konečnou destinací, ale odrazovým můstkem k dalšímu samostatnému životu. Vytvořením fungujícího systému prostupného bydlení může hrát město zásadní roli v boji proti narůstajícímu bezdomovectví.

Děkuji za pozornost! _______________________ www.opava-city.cz