Pracovní vztahy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Péče o pracovníky.
Dokumentace k zajištění BOZP
Předmět a prameny pracovního práva
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Strategie OS KOVO v kolektivním vyjednávání Piešťany,
Nabídka personálních služeb
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
Personální informační systém
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Û ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2011 v odborových organizacích Asociace.
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma: Podmínky sjednané mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.
P ŘIJÍMÁNÍ PRACOVNÍKŮ Přijímání pracovníků představuje řadu procedur, které následují poté, co vybraný uchazeč o zaměstnání je informován o tom, že byl.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Personální management
Organizační členění ÚO
Komunikace a její využití v řízení
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Návrh struktury personálního spisu
Řízení personální činnosti personálním útvarem
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Vnitřní závazné předpisy
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Tvorba vnitřních předpisů zaměstnavatele
Odměňování pracovníků ve veřejné správě a veřejných službách
Evropské rady zaměstnanců. Právní základ Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování.
Návrh struktury personálního spisu
Dokumentace k zajištění BOZP
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Uzavírání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol.
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Vypracovaly: Vendula Hrstková Petra Skaláková Jana Knapešová
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ekonomika malých a středních podniků
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Pracovně právní vztahy
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Název vzdělávacího materiálu
Tvorba vnitřních předpisů zaměstnavatele
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
JUDr. Milan Tomeš - Profil
VY_32_INOVACE_06_EKO_345_Jan
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů Personální management
Transkript prezentace:

Pracovní vztahy

Osnova Pojetí a význam pracovních vztahů Zásady vytváření pracovních vztahů Zaměstnanec a zaměstnavatel Odbory Plnění povinností Zdroje konfliktů a jejich řešení

Pracovní vztahy Vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem Vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnaneckým sdružením, zpravidla odbory Vztahy mezi odbory a zaměstnavatelem Vztahy mezi nadřízeným a podřízeným Vztahy k zákazníkům a veřejnosti Vztahy mezi pracovními kolektivy v organizaci Vztahy mezi spolupracovníky

Zásady vytváření zdravých pracovních vztahů Dodržování zákonů, smluv či dohod, zásad etiky a dobrých mravů ze strany zaměstnavatele i zaměstnance, dodržování etických kodexů Respektování odborů jako partnera organizace Respektování zaměstnance jako „rovnoprávného“ partnera zaměstnavatele Zlepšování stylu vedení lidí Vytváření a udržování příznivých pracovních podmínek Důsledné informování pracovníků Prevence a postihování případů diskriminace

Odbory Postavení, práva a oblasti působnosti odborových organizací jsou upravovány zákony zejména zákoník práce a zákon o kolektivním vyjednávání Předmětem kolektivního vyjednávání a obsahem kolektivní smlouvy jsou následující oblasti: Kolektivní vztahy Individuální pracovní vztahy Mzdová oblast

Postup při kolektivním vyjednávání Předložení písemného návrhu na uzavření kolektivní smlouvy jednou ze zúčastněných stran Odpověď druhé strany na návrh Vyjednávání o sporných bodech návrhu Nedojde-li k dohodě, nastupuje zprostředkovatel Pokud zprostředkovatel neuspěl, přichází v úvahu rozhodcem, stávka, či výluka.

Povinnosti zaměstnanců a vedoucích zaměstnanců K vytvoření zdravých pracovních vztahů v organizaci významně přispívá, jestliže jsou daná jasná pravidla, dodržovaná ze strany zaměstnance i zaměstnavatele. Zejména se to týká naplňování zákonem stanovených povinností zaměstnance a vedoucího zaměstnance (viz. ZP). Další pravidla jsou často obsahem vnitřních předpisů, zejména pracovního řádu.

Zdroje konfliktů Osobnostní a sociální chování jedinců Nedorozumění Nedostatky v personální práci Ve stylu vedení lidí v organizaci Ve způsobu formování týmů Ve změnách techniky, technologie, organizace práce a organizačních struktur V umístění pracoviště a v pracovních podmínkách V příčinách nacházejících se mimo organizaci