HOMOSEXUALITA a křesťanská antropologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Lidé pro manželství nevhodní
Můžeme číst Bibli od První knihy Mojžíšovy až po Zjevení a nenalezneme jediného řádku, který by opravňoval k svěcení neděle. Písmo svaté přikazuje zachovávání.
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Hodnotová orientace svobodné generace
PSYCHICKÉ STAVY.
Proč je důležité studovat Principy
Přijď Duchu svatý.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Salesiáni spolupracovníci ASC
Všechno dělejte bez reptání a bez pochybování, abyste byli bezúhonní a ryzí, Boží děti uprostřed pokolení pokřiveného a zvráceného. V něm sviťte jako hvězdy,
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
KOŘENY HOMOSEXUALITY. KONTEXT VŠICHNI JSME LIDSKÉ BYTOSTI VŠICHNI JSME SEXUÁLNÍ STVOŘENÍ VŠICHNI JSME HŘÍŠNÍCÍ.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
HOMOSEXUALITA.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
-březen 1996, Skotsko: Thomas Hamilton (43) zastřelil ve škole 13 malých dětí a učitelku která se je snažila chránit vlastním tělem -září 2004, Kostelec.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Psychologie II Sociální psychologie
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Teorie motivace Adéla Furiková.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
MUSÍ BÝT KOMUNITNÍ TLUMOČNÍK STEJNÉHO POHLAVÍ JAKO KLIENT?
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ježíš.
Láska VY_32_INOVACE_13_36.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
pak musíme ještě dnes se židy a adventisty světit sobotu místo neděle.
Porušování lidských práv
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Socializace Kejřová.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Úvod do středověku.
Základní filozofické otázky
Škola základ občanského života
Rodičovství biologické a pěstounské
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

HOMOSEXUALITA a křesťanská antropologie Věroučné stretko, Velehrad čiže Kostel Melior Str 4.5.08

Proč o tom mluvit? Vždyť je to jasné.... Zdálo by se, že na toto téma již bylo řečeno vše Dnes si připomínáme 42.Mezinárodní den sdělovacích prostředků Současný papež připomíná, že se autoři některých zpráv dopouštějí toho, že neinformují o skutečnosti, ale že ji vytvářejí. Tím je řečeno, že dochází k manipulaci I v oblasti homosexuality je třeba řadu věcí jednoduše znovu připomenout a upozornit na to, kde dochází k manipulaci veřejným míněním. O to se chci pokusit touto katechezí. Text vychází ze sborníku „Homosexualita a křesťanská antropologie“ vydaný Pastoračním střediskem v Praze v roce 1998- jedná se o prakticky jediný ucelený text, který máme k této problematice k dispozici a který obsahuje různé příspěvky zahraničních autorů a přetisk dvou oficiálních dokumentů Kongregace pro nauku víry ve Vatikáně z r.1975, 1986

Základní pojmy HOMOSEXUÁL – obecně se tak nazývá vztah k osobě stejného pohlaví GAY – homosexuál mužský LESBIAN – homosexuál ženský BISEXUÁL – jedinec, který prožívá a praktikuje homosexuální i heterosexuální chování HETEROSEXUÁL – jedinec který cítí tělesnou přitažlivost k osobě druhého pohlaví TRANSVESTITA – nosící oblečení druhého pohlaví TRANSSEXUÁL – jedinec, který změnil během života sexuální orientaci a třeba podstoupil chirurgický zákrok

Současná situace Počet dospělých homosexuálů v USA, Francii se pohybuje kolem hranice 1,1 – 1,4% (někde 3-5 %) Ve vyspělých státech s demokratickým zřízením nehrozí kriminalizace jako ve státech, kde je islám hlavní duchovní silou (Irán, Suadská Arábie,...) Hnutí za práva homosexuálů je v průběhu let stále agresivnější Agresivita se projevuje v tendenci označit homosexuální chování za normální a přiznat jedincům stejná práva jako mají rodiče Varovným signálem je snaha označit osoby upozorňující na nepatřičnost takových snah za xenofoby, jejichž jednání je třeba kriminalizovat...

HODNOCENÍ HOMOSEXUALITY lékaři V šesti vydáních v USA „Comprehensive Textbook of Psychiatry“ se nachází 6(!) různých odpovědí na to, jak nahlížet na homosexualitu. V prvním vydání v r.1967 byla odpověd jednoznačná : jedná se o sexuální poruchu, v dalších vydáních se mění zcela opačně. Pak lze pozorovat snahu vrátit se k původnímu stanovisku, ale i nátlak vydavatele v posledním vydání 1995 vyškrtnout homosexualitu ze seznamu nežádoucí sexuální orientace a chování. V současnosti panují veliké rozdíly mezi psychology a psychiatry, které jsou často podmíněny vnějšími tlaky. Vrcholem panujícího zmatku je fakt, že o tak důležitém stanovisku bylo mezi vědci hlasováno, aby došli ke konečnému stanovisku. HODNOCENÍ HOMOSEXUALITY lékaři

STANOVISKO Římskokatolické církve § 2357-2359 zkoumá možné příčiny homosexuality Zkoumání možných biologických příčin dosud nepřineslo jasné výsledky. Zkoumá se dědičnost, stavba mozku, apod. Zkoumá se vliv psychosociálních faktorů, zážitků z dětství, dospívání, negativní vliv dominantních nebo naopak slabých rodičů. Kulturní situace nahrává přestat zkoumat homosexualitu jako nenormální jev. Evropský parlament ve Štrasburku hlasoval 8.2.1994 a přiznal homosexuálům stejná práva, včetně práva na vstup do mamželství, výchovu dětí a politický azyl. MORÁLNÍ HODNOCENÍ HOMOSEXUALITY I kdyby se ukázalo, že člověk může zdědit dispozici k homosexualitě, nelze o homosexualitě prohlásit, že jde o něco normálního (§ 2358) Je třeba od sebe oddělit homosexuální orientaci, o níž nejsme v současnosti prohlásti nic určitého, od homosexuálního chování, které z morálního hlediska není akceptovatelné nikdy. Zcela v duchu tradičního náhledu „Miluji hříšníka, nenávidím však hřích.“

PASTORAČNÍ POKYNY Zachování úcty k osobám s jinou sexuální orientací Oddělení této sexuální orientace od úkonů, ke kterým směřuje Homosexuální úkony postrádají všechny znaky dovoleného úkonu heterosexuálního (plodivý, spojivý, erotický). I v posledním případě se prohlubuje jen osamělost a narcismus těchto osob. Vést tyto lidi k evangelní čistotě. Posilovat je na této cestě svatými svátostmi, nakolik je třeba se vyhýbat úkonům pramenícím z jejich orientace, která může být a zřejmě bude doživotním křížem, jelikož neznáme v současnosti plně, co ji způsobuje. Persona Humana 1975, Dokument Kongregace pro nauku víry, Vatikán

MOŽNOSTI LÉČENÍ ? Léčit je možné jen toho, kdo o léčbu stojí. Většina homosexuálů stojí o určitou pomoc psychickou nikoliv však o změnu své sexuální orientace. Naději skrývá psychoterapie, hormonální léčba a hlavně prevence u těch jedinců, kteří potřebují pomoc v rané fázi tzv. „uvědomování si, kdo jsem“ V pastoračních pokynech je zřejmé, že si Církev stále více uvědomuje nemožnost řešit současný stav jinak než snahou o čistotu a nesení tohoto doživotního kříže. To je v dnešním světě dvojnásob těžké. Vždyť lidské štěstí je měřeno počtem prožitých orgasmů.

LESBICKÝ VZTAH odráží trochu jinou specifičnost soužití dvou žen není až tolik zaměřeno na sexuální spojení jako u mužů tento vztah je (alespoň zpočátku) zaměřen na něžný, zejména citově hodnotný vztah později se však zřetelně projevují znaky zaměření na sebe sama na touhu vlastnit a ovládat druhého, kontrolovat jej do detailu prevence: působit dobrou atmosféru v rodině, která zřejmě zásadním způsobem ovlivňuje vznik této orientace dominantní matka může zapříčinit takovéto chování u své dcery, která se neztotožní se svou budoucí úlohou terapie nebývají příliš účinné

PERSONA HUMANA – prohlášení Kongregace pro nauku víry, Vatikán 29. 12 HOMOSEXUALITATIS PROBLEMA – prohlášení k pastoraci, 1.10.1986 Kongregace pro nauku víry, Vatikán DOKUMENTY

HOMOSEXUALITA U ZASVĚCENÝCH OSOB v souvislosti se zneužíváním osob katolickými kněžími v USA, jehož odhalení se veřejnost dočkala v r.2002 se nabízí otázka, jestli „Církev nepřikazuje pít vodu a sama pije víno!“ Církev odmítá přijímat do svých řad osoby s homosexuální orientací za kleriky a do řádu a snaží se provádět přísný výběr těchto osob. Aniž bych chtěl bagatelizovat závažná provinění našich kněží v USA, statisticky představují jen malé číslo ve srovnání s řadou poctivě žijících osob svou tělesnou čistotu

Zajímavé postřehy z historie Starověké civlizace jako Čína, Japonsko, Indie, Řecko, Řím znají homosexualitu, ale připisují jí JINÝ VÝZNAM než je tomu v dnešní době, kdy se stává politickým tématem. Represe vůči homosexuálům ve 3.-4.stol. v Římě má v tehdejší době značný účinek na oslabení vlivu této „neřesti“, jak toto chování tenkrát označují. Dnes bychom mohli být označení za xenofoby, tj. Za lidi podněcující k rasové a jiné nesnášenlivosti. V Řecku je brán rozvoj homosexuality jako znak úpadku. V Římě nedosahuje takového stupně. V Řecku se tolerovala jen homosexualita dospělého a dospívajícího. Dospělý mohl a obvykle měl svoji rodinu. Znamenala pro dospívajícího vstup do společnosti. Právo usměrňovalo tyto vztahy, aby se nestaly „vulgární“ zaměřené jen na tělesné spojení, jako je tomu u dnešních našich homosexuálů.

Co na to BIBLE ? STARÝ ZÁKON Lev 18,22.20,13 a Dt 22,5 není dovoleno obcovat s osobou stejného pohlaví a oblékat se do šatů druhého pohlaví. Trest je přesně určen. Další zmínky najdeme o Sodomě a o ohavnostech, kterých se dopouštěli zdejší obyvatelé (srv. Sodomie – styk se zvířaty) NOVÝ ZÁKON Pán Ježíš se jasně vyslovuje k tělesnému spojení muže a ženy, když opakuje z Gn1, že Bůh stvořil člověka jako muže a ženu a oba dva k sobě přilnou a stanou se jedním tělem. Pavel ve svých listech odsuzuje homosexualitu spolu s ostatním nevhodným chováním, např. Řím 1,26-27.29

ZÁVĚREM Osamělost a narcismus homosexuálů orientovaných takřka výhradně na tělesné uspokojení a vyznačující se nebezpečným promiskuitním chováním je zjevná a nelze ji skrýt ani za extravagantní ustrojení. Nikdy bychom neměli vyslovovat nesouhlas či odpor vůči sexualitě aniž bychom dali zaznít Božímu slovu milosti v Ježíši Kristu, které je silnější než neblahé síly, které mohou na čas ovlivňovat lidskou bytost.