Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Sexuální život, antikoncepce TÉMA SADY: Občanská výchova DATUM: 11. říjen 2011 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, praktické školy, jako prezentace.

2 Sexuální život, antikoncepce

3 Co skrývá tajemné slovo
sexuální

4 - Je to pohlavní život. V období dospívání dozrávají pohlavní orgány, které slouží v dospělosti k rozmnožování. - Ale v pohlavním životě nejde jen o zrození nového človíčka, pohlavní život je vyvrcholením vztahu zamilovaných lidí.

5 Nyní si zodpovíme pár otázek, na které má dospívající chlapec či dívka, problém se zeptat:
(A tak v jedné 8. třídě dostali žáci od pana učitele úkol, aby své dotazy sepsali na papírky a ty dali do krabice. Pan učitel pak sáhnul do krabice pro první papírek a začal číst)

6 - Doma mi rodiče říkají, že nemám být zvědavý, a že na některé věci mám dost času. Nikdo mi neřekne, co mě zajímá. Třeba jestli je normální, že se mi zdá o nahatých dívkách. Takové sny jsou v pubertě velmi běžné a přirozené. V období dospívání dochází k poznávání opačného pohlaví, a proto se Vám zdá například o dívce, která sice nee- xistuje, ale přáli byste si ji potkat.

7 Ve škole probíráme, jak máme pečovat o malé dítě, jak ho máme krmit a přebalovat. Ale málo víme o tom, jak dítě vznikne. Může dívka otěhotnět již při polibku? V žádném případě. K těhotenství dochází o pohlavním styku, kdy dojde ke splynutí mužských a ženských pohlavních buněk. V těle ženy začíná růst nový človíček.

8 Nedávno jsem prohledal knihovnu protože jsem zaslechl, jak táta říká, že je někdo homosexuál. Kdo je to homosexuál? Homosexualita je pohlavní náklonnost ke stejnému pohlaví. To znamená, že se například milují dva muži nebo dvě ženy. Tato vlastnost se projevuje až v dospělosti.

9 Budete si možná myslet, že jsem hloupá, ale co je to vlastně menstruace?
Menstruace, neboli měsíčky, je přirozeným projevem pohlavního dospívání. Přibližně se dostavuje kolem dvanáctého roku. Jedná se o krvácení z ženských pohlavních orgánů, které se opakuje přibližně po čtyřech týdnech. Z těla žen se krvácením dostávají uzrálé pohlavní buňky.

10 Antikoncepce Dívka může otěhotnět i při své první
souloži, když je ještě panna. Dostatečnou ochranou nejsou ani tzv. neplodné dny, ani přerušovaná soulož.

11 Před zahájením pohlavního života
je důležitá spolehlivá antikoncepce. Nejvhodnější antikoncepce pro mladou dívku je antikoncepce hormonální, která při pravidelném užívání představuje neškodnou a jednu z nejspolehlivějších metod zábrany nežádoucího otěhotnění. Hormonální antikoncepce však nechrání před nákazou pohlavně přenosných chorob. Proto i v případě, že dívka pilulky užívá, měl by chlapec použít kondom (prezervativ).

12 Je nejúčinnější prostředek k zabránění
Kondom (prezervativ) Je nejúčinnější prostředek k zabránění smrtelného viru HIV (nemoc AIDS) a nejlepší ochrana před pohlavně přenosnými chorobami. Styk s náhodnými sexuálními partnery a jejich střídání zvyšuje možnost nákazy pohlavně přenosných chorob.

13 Otázky Napište vlastními slovy, co si představujete pod pojmem sexuální život. Udělejte si podobnou anketu. Napište na papírky otázky, týkající se sexuál. života. Podpis není důležitý. 3. Jak si představujete svého partnera pro budoucí život.

14 Použité zdroje: vlastní zdroje http://office.microsoft.com – kliparty
Müller, O., OBČANSKÁ VÝCHOVA, 8. roč., 1. vyd. Praha: SEPTIMA, ISBN X Müller, O., VÝCHOVA K OBČANSTVÍ, pracovní sešit, 3. díl, 1. vyd. Praha: PARTA, 2009. ISBN Müller, O., VÝCHOVA K OBČANSTVÍ, 2. díl, 1. vyd. PRAHA: PARTA, s.r.o., 2010. ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc"

Podobné prezentace


Reklamy Google