Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU - 03 - 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU - 03 - 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám."— Transkript prezentace:

1 EU - 03 - 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.

2 ANTIKONCEPCE DRUHY

3 Slovo antikoncepce pochází z latinského Anticoncipere = proti početí. Jaký význam má antikoncepce? Jakými způsoby toho lze dosáhnout? -brání oplodnění vajíčka -zamezí oplodněnému vajíčku v uhnízdění v děloze -bariérovou antikoncepcí -přírodní -chemickou -hormonální zpět

4 DRUHY Bariérová antikoncepce - brání vstupu ejakulátu do těla ženy. -kondom (prezervativ) jako jediný antikoncepční prostředek chrání před infekcí HIV/AIDS a dalšími STD (sexually transmitted diseases nebo sexually transmitted infections STI) – choroby, které se šíří převážně nebo výhradně pohlavním stykem - pesar – tvar kloboučku, - nitroděložní tělísko – z plastu a mědi → ta má nepříznivý vliv na spermie. Tělísko zavádí lékař ženám, které již rodily. Většinou je ponecháno v děloze 5 let.

5 P ř írodní antikoncepce – není spolehlivá, využívá přirozené procesy v organismu ženy a nenarušuje je. Měření bazální teploty – žena si měří denně teplotu ráno po probuzení, zaznamenává hodnoty. V době ovulace teplota stoupne asi o 0,2 – 0,6 °C. Využívá se spíše v případě problémů s otěhotněním. Vliv nemoci. Výpočet plodných dní – od nejkratšího cyklu odečteme 20, od nejdelšího 10 dní → ovulace v tomto rozmezí. Vlivem onemocnění, změny klimatických podmínek,… se může změnit délka cyklu. Přerušovaná soulož (coitus interruptus) – muž vyjme penis z pochvy před ejakulací. Velmi nespolehlivá metoda. Příklad: nejkratší – 24 – 20 = 4 nejdelší – 31 – 10 = 21 → ovulace mezi 4. až 21. dnem cyklu

6 Chemická antikoncepce – krémy, pěny, gely. Tyto prostředky způsobují nehybnost spermií. Nespolehlivá metoda, kombinuje se s kondomem.

7 Hormonální antikoncepce : - pilulky (21 dní pilulka, 7 dní menstruace) - náplast (Uvolňuje hormony, lepí se 1x za týden – břicho, ramena. Hormony prostupují do těla kůží, nezatěžují trávicí trakt.) zpět

8 Um ě lé vyvolání neplodnosti - …? sterilizace Ženy – chirurgické podvázání vejcovodů – tzn.? Vajíčko nemůže vejcovodem putovat do dělohy. Muži – chirurgické podvázání chámovodů (vasektomie) – tzn.? Sperma neprojde do penisu.

9 Literatura: JANIŠ, Kamil; KUBRICHTOVÁ, Lenka; MAKALOVÁ, Dagmar. O dospívání a menstruaci. Zlín : Společnost Johnson Johnson, s.r.o., 2007. 42 s.


Stáhnout ppt "EU - 03 - 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám."

Podobné prezentace


Reklamy Google