Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Možnosti a limity kontroly obcí
Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Financování sociálních služeb
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Rozpočtové hospodaření obcí
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Návrh rozpočtu vlastního hlavního města Prahy na rok 2010 Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Moravská Třebová, Ing. Mgr. Dana Buriánková, vedoucí odboru finančního Dotace z Integrovaného operačního programu, oblast podpory 2.1 Zavádění.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Rozpočty obcí Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 NM Ing Bohdan Hejduk.
Současné problémy ve financování obcí Úvodní slovo Ing. Oldřich Vlasák.
Rozpočtové určení daní – „U-křivka“ a nástrahy průměru Ing. Miroslav Uchytil starosta města Chlumec nad Cidlinou XII. Sněm, Zlín 26. a 27. května 2011.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Finanční a rozpočtové právo
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Standard ISVS a weby KrÚ a MěÚ Jaroslav Svoboda Ministerstvo vnitra ČR.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
“Analýza agend a optimalizace výkonu státní správy v resortu životního prostředí” Aleš Vokál Ministerstvo životního prostředí.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Rozpočet přímých NIV na rok 2010 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 26. srpna 2010 KÚ Liberec.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Příjmy a výdaje SR.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011)
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
územního plánování na obcích v roce 2007
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků Ing. Marek VETÝŠKA odbor územní veřejné správy Ministerstvo vnitra

Hlavní zdroje Příspěvek na výkon státní správy Správní poplatky hlavní zdroj (70 % příjmů na přenesený výkon státní správy) zákon o obcích, o krajích, o hl.m. Praze charakter neúčelové dotace, která není zúčtovávána se státním rozpočtem Správní poplatky - obecně platí, že vyšší příjmy mají větší obce, - v roce 2009 pokles příjmů u ORP o 28%, u POÚ o 10% Příjmy ze sankčních plateb malý význam do 10%

Příspěvku v roce 2010- obce navýšení objemu finančních prostředků o 2 mld. Kč (cca o 25 % více než připadlo pro obce v roce 2009!) na odstranění existujících disproporcí mezi velikostí výdajů na financování agend státní správy a příjmy na jejich krytí výše disproporcí stanovena na základě zjištění „analýzy“ (velmi podobné závěry, ke kterým dospělo MV) rozdělení finančních prostředků na základě metodiky MV

Snížení příspěvku proti roku 2010 u obcí o 17,4 % (-1,6 mld. Kč) u krajů o 8,7 % (- 0,1 mld. Kč) u Prahy o 16,6 % (- 0,2 mld. Kč) Kompenzační opatření MF – navýšení daňových příjmů, kladný efekt do rozpočtů obcí 2,4 mld. Kč

prům. výše úhrady 2009 ODHAD (v %) Kategorie obcí prům.výše úhrady 2007 (%) prům. výše úhrady 2009 ODHAD (v %) prům.výše úhrady 2010 ODHAD prům.výše úhrady 2011 ODHAD Obce se ZP 21 X 95 80 Obce s MÚ 41 Obce se SÚ 50 Obce II 68 70 Obce III 105 83 B,O, P 76 63 Praha 37 62 52

„Stát si objednává službu (zajištění státní správy) v území, ale dostatečným způsobem za ni neplatí.“

„Stát poskytuje finanční prostředky na výkon státní správy, ale žádným způsobem neověřuje, zda byly účelně a efektivně vynaloženy.“

Co se připravuje… inventura a revize činností v rámci přenesené působnosti (redukce agend) peníze na nové kompetence (z příslušných resortních kapitol) forma příspěvku i nadále (bude stanovena optimální výše úhrady) obce s velkými správními obvody – zohlednění ve výpočtu zvýšení správních poplatků (stavební řízení a další)

Děkuji za pozornost. …………… Prostor pro Vaše dotazy.