Práce s certifikáty (prohlášeními o vlastnostech/shodě) při projektování a realizaci staveb Rostislav DROCHYTKA stavební fakulta Vysokého učení technického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, ze dne 9
Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Nástroje územního plánování
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
International Geosynthetics Society - Česká republika
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Okruhy pro obecné znalosti členů Sborů dobrovolných hasičů z oblasti prevence Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Akreditační systém v ČR a v EU
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
z pohledu ČSN norem a PNE norem
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
17. řádné zasedání odborné sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ 17. června 2014 Praha Ing. Alena Šimková AKTUÁLNÍ STAV IMPLEMENTACE.
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Speciální izolace BJ13.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Transkript prezentace:

Práce s certifikáty (prohlášeními o vlastnostech/shodě) při projektování a realizaci staveb Rostislav DROCHYTKA stavební fakulta Vysokého učení technického v Brně

ZÁKLADNÍ LEGISLATIVA PRO STAVEBNÍ VÝROBKY (v platném znění) Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a na něj navazující právní předpisy, tj. nařízení vlády. Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) Vyhláška č. 268/2009 o technických požadavcích na stavby Nařízení evropského parlamentu a rady (EU) č. 305/2011 kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh a kterým se zrušuje směrnice Rady 89/106/EHS Nařízení vlády č. 163/2002 ve znění nařízení vlády 312/2005 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky

ZÁKLADNÍ LEGISLATIVA PRO STAVEBNÍ VÝROBKY (v platném znění) Zákon č. 102/2001 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 59/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku.

Základní požadavky na stavby Mechanická odolnost a stabilita Požární bezpečnost Hygiena, ochrana zdraví a životního prostředí Bezpečnost a přístupnost při užívání Ochrana proti hluku Úspora energie a tepla Udržitelné využívání přírodních zdrojů

Nařízení evropského parlamentu a rady (EU) č. 305/2011 – prokazování shody „Evropský systém prokazování shody“ Výrobky, na které se vztahují harmonizované technické specifikace (harmonizované normy, evropské technické posouzení) Uvádí skupiny výrobků a požadavky na technické posuzování (5 postupů pro posuzování a ověřování stálosti vlastností) Výrobce vydává prohlášení o vlastnostech a výrobek v případě, že je to požadováno se označuje značkou CE

Několik nosných myšlenek, které předcházely vzniku (Nařízení EPaR 305/2011): zjednodušit a sjednotit legislativu pro uvádění stavebních výrobků na trh ve všech členských zemích EU jednoznačně deklarovat povinnosti všech stran zapojených do procesu „ověřování vlastností“ stavebních výrobků zdůraznit odpovědnost výrobce a ostatních „hospodářských subjektů“ za konkrétní vlastnosti výrobku posílit význam vlivu stavebních výrobků na životní prostředí zpřísnit dozor nad trhem

připojením označení CE dávají výrobci na vědomí, že nesou odpovědnost za shodu stavebního výrobku s vlastnostmi uvedenými v prohlášení... aby se zabránilo zbytečnému zkoušení stavebních výrobků, má být výrobci dovoleno, aby za stanovených podmínek, jsou-li vlastnosti výrobku dostatečně doloženy, učinil prohlášení o vlastnostech bez dalšího zkoušení (převzetí výsledků zkoušek, např výrobci plastových oken) členské státy mají provádět účinný dozor nad trhem. Po zlepšení dozoru nad trhem se mají všechny postupy vztahovat pouze k výrobcům. Distributoři však dohlíží na to, aby výrobce své povinnosti splnil všechny členské státy mají určit kontaktní místa pro stavební výrobky, která budou poskytovat informace o vnitrostátních technických pravidlech a právních předpisech členského státu pro zabudování konkrétních výrobků do staveb pro posouzení udržitelného využívání přírodních zdrojů se má využívat environmentální prohlášení o výrobku 17 To se v nařízení projevuje například těmito ustanoveními:

Nařízení vlády č. 163/2002 Sb. ve znění NV č. 312/2005 Sb. – prokazování shody „Národní systém prokazování shody“ Výrobky, na které se vztahují určené normy nebo se zpracovává stavebně technické osvědčení Uvádí skupiny výrobků a požadavky na posuzování hody (6 postupů pro posuzování shody) Výrobce vydává prohlášení o shodě

Průvodní dokumentace ke stavebním výrobkům Prohlášení o vlastnostech resp. prohlášení o shodě Bezpečnostní list (vztahuje-li se na ně Chemický zákon - 350/2011 Sb.) Technický list výrobku Návody na použití

Přínos informací z prohlášení o vlastnostech /o shodě pro projektanta a při realizaci staveb Výrobky podléhající prokazování shody dle Nařízení evropského parlamentu a rady (EU) č. 305/20011 Typ a identifikace produktu Zamýšlené použití stavebního výrobku Deklarované vlastnosti Výrobky podléhající prokazování shody dle Nařízení vlády č. 163/2002 Sb. ve znění NV č. 312/2005 Sb. Identifikace výrobku Účel použití výrobku

Nedostatky v informacích a využívání prohlášení o vlastnostech /o shodě Uvádí pouze základní údaje o výrobku (V prohlášení o vlastnostech se deklarují parametry pouze z předmětové technické normy; prohlášení o shodě deklaruje pouze zařazení výrobků dle určené normy nebo STO) Není uveden postup pro aplikaci či zabudování výrobku do stavby Neuvádí údaje o dopadu na životní prostředí či BOZP Ne vždy snadná dostupnost prohlášení o vlastnostech/ o shodě Výrobci ne vždy aktualizují prohlášení o vlastnostech/ o shodě Formální přístup k jejich využití prohlášení

DoP může obsahovat pouze vlastnosti jedné z výrobcem vybrané základní charakteristiky. Výrobce může upustit od vydání DoP (v některých případech) Poznámka: Pro uvedení na trh tak stačí deklarovat jednu vlastnost. Neřeší se deklarace vlastností, jejichž znalost je potřebná pro správné navržení a zabudování výrobků do stavby v klimatických podmínkách ČR. Riziko je zejména u výrobků, které nespadají do oblasti dozorování třetí stranou(NO). (systém 4) 305/2011 klade vyšší nároky na zhotovitele a výkony dozorů (systém nákupu, specifikaci objednávek a zejména přejímání a kontroly výrobků a jejich DoP na stavbách) Rovněž klade vyšší nároky na dozorový orgán (ČOI) 112 RIZIKA Prohlášení o vlastnostech (DoP):

Povinnost pro výrobce nahrát své DoP do centrální veřejně přístupné databáze Povinnost pro distributory – nahrát do databáze DoP výrobců výrobků, které distribuují Důvody: Ulehčilo by to práci ČOI, zejména s ohledem na výběr společností, které navštíví, zároveň by to vytvořilo i databázi firem, které se zabývají stavebními výrobky. Zlepšení kontrolovatelnosti vlastností výrobků, které normálně spadají do systému dozoru třetí stranou (Oznámené subjekty) 113 Návrh řešení nedostatků č. 1 :

Zavést jednoduchý systém kontroly deklarace parametrů a vlastností, jejichž znalost je potřebná pro správné navržení a zabudování výrobků do stavby v klimatických podmínkách ČR. V podstatě podobný systém AO jako „Osvědčeno pro stavbu“ jen se státní garancí – dosud je tento systém dobrovolný (viz Německo) Důvody a provedení: Částečná ochrana ČR trhu a spotřebitele. Systém by nediskvalifikoval prodej libovolného výrobku, řešilo by se pouze jeho následné použití ve stavbě – např. kontrola Stavebním úřadem při kolaudaci. Systém by mohl být poměrně jednoduchý – kontrola deklarovaných parametrů a tříd, eventuálně výzva k doplnění zásadních parametrů. 14 Návrh řešení nedostatků č. 2 :

ZÁVĚR Prohlášení o vlastnostech/o shodě - nástroj pro zamezení využití ve stavbě výrobků u kterých nebyl a prokázána shoda v souladu s platnou legislativou. Prohlášení o vlastnostech/o shodě deklarují bezpečnost výrobku z hlediska zamýšleného použití ve stavbě Při projektování a realizaci staveb je nezbytné pracovat i s ostatními dokumenty k výrobku Je třeba zajistit aktuálnost Prohlášení o vlastnostech/o shodě. Vytvoření centrální databáze s Prohlášení o vlastnostech/o shodě vč. nástrojů na kontrolu a postihy