Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Novela OHS zákonem č. 155/2009 Sb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
Aktuálne trendy v súťažnom práve Novinky v súťažnom práve – ČR
Vedení správního řízení
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
V článku „OTEVŘENÁ ČSK“ v březnovém čísle LKS str. 24, autoři MUDr. Kunkela a MUDr. Mounajjed, D.D.S, Ph.D, FAP, shrnuli svou navrhovanou reformní sérii.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
Spravedlivý proces II Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Správní činnosti.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
1 RPM Česká praxe Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Judikatorní mezníky uplynulého roku Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Jiné správní delikty Lucia Madleňáková 2010.
Řízení o přestupcích.
Správní právo trestní Ve veřejné správě se rozlišuje: soudní trestání
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Soutěžní právo.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Systém kontrolní činnosti SEI
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Odpovědnost za pořádkové správní delikty
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
2. Přednáška Lucia Madleňáková
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Úřad a Vy Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Právo hospodářské soutěže
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
Právo hospodářské soutěže
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Správní trestání. Tzv. správní trestání (správněprávní odpovědnost) - správní trestání v případech přestupků, - správní trestání v případech tzv. jiných.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
Nahlížení do správního spisu a právo na informace JUDr. Lenka Cundová vedoucí odboru správního Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference 2015 Trendy a vývoj soutěžního práva Michal PETR.
Základy odpovědnosti za přestupky
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Umisťování staveb.
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Právo x stavební fyzika
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Novela OHS zákonem č. 155/2009 Sb.

Struktura prezentace I.Změny v působnosti zákona II. Změny v oblasti zakázaných dohod III. Změny v oblasti kontroly koncentrací IV.Řízení před Úřadem V. Vyšetřovací oprávnění VI.Sankční oprávnění

I. Působnost zákona Vypuštění nadbytečných ust. § 1 (8) a 6 (1) (c) OHS „Vtáhnutí“ Nařízení 1184/2006 (jako u blokových výjimek): Zákaz (…) se nevztahuje na dohody, které nemohou mít vliv na obchod mezi členskými státy ES podle čl. 81 Smlouvy, avšak splňují ostatní podmínky stanovené (…) výjimkou pro oblast zemědělství

II. Koncept zakázaných dohod Zakázané jsou dohody, jejichž cílem nebo výsledkem je narušení soutěže analýza cíl / výsledek: jako EC

ad Koncept zakázaných dohod De minimis není výjimka ze zákazu – vůbec se nejedná o dohody dohody, jejichž dopad na hospodářskou soutěž je zanedbatelný, nejsou považovány za zakázané –oznámení Úřadu (jako EC) –10 / 15 %; nevztahuje se na hard core (jako BER) –vyhodnocení v prvním kroku posouzení dohody

III. Koncentrace Zjednodušené řízení Nízký tržní podíl nebo změna ze společné na výlučnou kontrolu Zkrácený formulář (nová vyhláška) Oznámení jen elektronicky Rozhodnutí do 20 dní (nebo standardní procedura) Oznámení Úřadu

ad Koncentrace Další úpravy Provázaná spojení Dvě a více spojení, která jsou vzájemně podmíněna a která spolu věcně, časově i personálně souvisejí, se posuzují jako spojení jediné Podmínky –Ne podmínky a omezení Úřadu namísto závazků podniků –Stále podmínky a povinnosti k zajištění závazků

IV. Procedurální ustanovení 1. Staronová ustanovení Závazky (OSNÚŘ) Sektorová šetření Zahájení řízení Účastníci řízení Důkazní břemeno

ad Procedurální ustanovení 2. Sdělení výhrad (§ 21b) Vymezení § 7/3: písemné vyrozumění, v němž Úřad sdělí základní skutkové okolnosti případu, jejich právní hodnocení a odkazy na hlavní důkazy o nich, obsažené ve spise Následuje možnost seznámit se s podklady Koncentrace – min. 14 dní k vyjádření

ad Procedurální ustanovení 3. Nahlížení do spisu (§ 21c, ex - § 21/10,11) Jako SŘ 1967 – obchodní tajemství a spol. vyloučeno z nahlížení Lze vyžadovat nedůvěrnou verzi

ad Procedurální ustanovení 4. Deliktní nástupnictví (§ 21a, § 22b) Procesní nástupnictví v případě zániku PO Právní nástupnictví PO –Právní nástupce mohl vědět, že se PO dopustila jednání, které naplnilo znaky správního deliktu –Odpovídá každý právní nástupce, při vyměření pokuty přihlédne k míře užitku a pokračování –Po právní moci rozhodnutí přechází bez dalšího

V. Vyšetřovací oprávnění 1.Žádost o informace (§ 21e) Vztahuje se na obchodní záznamy (záznamy, které mohou mít význam pro objasnění případu) Písemná žádost s poučením Včetně orgánů veřejné moci, lze užít jako podklad rozhodnutí

ad Vyšetřovací oprávnění 2. Šetření v obchodních prostorách (§ 21f) Vstup do prostor Ověřit, zda se jedná o obchodní záznam Nahlížet do záznamů, které jsou z obchodních prostor přístupné, bez ohledu na formu Získávat v jakékoliv formě kopie záznamů Pečetit Právo zjednat si přístup

ad Vyšetřovací oprávnění 3. Šetření v neobchodních prostorách (§ 21g) Předchozí souhlas soudu (§ 200h, 200i OSŘ) Stejná oprávnění jako v obchodních prostorách, ale bez pečeti

VI. Správní delikty 1. Přestupky (§ 22) – nepodnikající FO, pokud je soutěžitelem Horní hranice jen pevnou částkou Zavinění (jako dnes)

ad Správní delikty 2. Správní delikty (§ 22a) – podnikající FO, PO pečeť, hmotněprávní povinnosti, závazky bez zavinění pevná částka / procento sdružení: 10 % obratu členů, každý člen ručí do 10 % svého obratu

ad Správní delikty 3. Pořádková pokuta (§ 22c) za ne-poskytnutí informací (§ 21e), ne-spolupráci při šetření na místě (§ 21f) I opakovaně, celkově do 10 % obratu Uložit do 1 roku od porušení povinnosti

Děkuji Vám za pozornost …