01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Obecná část rozpočtového práva III
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Majetkové narovnání Stručný přehled. Kontaktní údaje: tel.: , Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Nadace rozvoje občanské společnosti a Poštovní spořitelna Program překlenovací pomoci pro nestátní neziskové organizace Školení zaměstnanců ministerstev,
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Finanční a rozpočtové právo
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Financování regionálního školství
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Kvalita v sociálních službách jako proces
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Výzva k předkládání žádostí
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Výzva k předkládání žádostí
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Obecná část rozpočtového práva III
Obecná část rozpočtového práva III
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Rozbor financování NNO z veřejných rozpočtů v roce 2012
Transkript prezentace:

01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS

Financování NNO ze státního rozpočtu Státní dotační politika vůči NNO, vázaná na Hlavní oblasti Dotace přidělené mimo státní dotační politiku Dotace ze zdrojů EU Podpora výzkumu a vývoje Veřejné zakázky

Legislativní východiska státních dotací Zákon č. 218/2000 Sb., Rozpočtová pravidla republiky Zákon o státním rozpočtu na příslušný rozpočtový rok Usnesení vlády č. 114/2001, Zásady financování NNO Metodiky dotujících ministerstev Pro úplnost - zákon č. 250/2000 Sb., o územních rozpočtech

Vymezení pojmu státní dotace podle zákona č. 218/2000 Sb.: Prostředky státního rozpočtu, poskytnuté právnickým nebo fyzickým osobám na stanovený účel - "v oblasti sociální a zdravotní péče, tělovýchovy a sportu, kultury, naplňování volného času občanů, výchovy k vlastenectví a brannosti, ochrany přírody, ochrany majetku, ochrany lidských práv, vstupu ČR do EU a případně v dalších aktuálních oblastech.“

Obecné vlastnosti dotací Určeny na vybraný projekt a na jeden rozpočtový rok. Není na ně právní nárok. Jsou účelově vázané. Zpravidla jde max. 70% ceny projektu. Nesmí z nich být kryto dosahovaní zisku. Zpravidla rozdělovány v otevřeném výběrovém řízení. Na jejich přidělovaní se nevztahuje správní řád.

Vymezení příjemců z řad NNO z hlediska politik státu: Občanská sdružení a jejich organizační jednotky - zákon 83/1990 Sb., o sdružování občanů Nadace a nadační fondy -. zákon č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech Církevní právnické osoby - zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností Obecně prospěšné společnosti – zákon č. 248/1995, o obecně prospěšných společnostech

Širší (mezinárodní) vymezení NNO Organizované, institucionalizovaná struktura. Soukromé, institucionálně oddělené od vlády. Tento rys by neměl být mylně interpretován jako oddělení těchto organizací od státních financí. Nerozdělující zisk, resp.případné zisky musí být zpětně vloženy do činnosti organizace. Samosprávné, tedy disponující vnitřní strukturou se stanovením řídících a kontrolních kompetencí. Dobrovolné, to znamená s účastí dobrovolníků či podílem dobrovolné práce“.

Státní dotační politiku realizují Vláda (a její poradní orgán RVNNO) cca 13 ministrů a ministerstev Úřad vlády Dotační procedury zahrnují horizont tří let

Rok předem Hlavní oblasti podpory NNO (květen) Příprava státního rozpočtu a jeho kapitol na následující rok (srpen), Dotační programy ministerstev a jejich vyhlášení(srpen-říjen) RNNO vydá Informací o finančních zdrojích (srpen) Zákon o státní rozpočtu na další rozpočtový rok (do konce roku)

Příslušný rozpočtový rok Vyhodnocení projektů (do 31. ledna) Postupné vyplácení dotací (po čtvrtletích) Kontroly jejich věcného a finančního využívání Vyúčtování dotací příjemci (do konce ledna násl. roku)

Následující rok Vyúčtování dotace do 31. ledna příjemci Vyúčtování rezortů vůči státní rozpočtu (do konce února) Státní závěrečný účet (březen) RNNO vydává Rozbor financování NNO pro vládu ČR (květen)

Zajímavosti o dotacích V roce 2005 poskytlo dotací 13 ministerstev ve výši 3,507 miliardy Kč 79% z této sumy rozdělilo MŠMT ( 1,763 miliardy Kč a MPSV (0,997 miliardy Kč) V průměru činila jedna dotace 1 mil Kč, nejvíce dotací (1 182) se pohybovalo v intervalu 100 až 500 tis. Kč. Z krajských rozpočtů dostaly NNO v roce 2005 odhadem 1,413 miliardy Kč).

Jaké oblasti jsou nejvíce podporovány ze státního rozpočtu? Sport a rekreace - MŠMT Poskytování sociálních služeb - MPSV Vzdělávání - průřezově Dohromady tyto oblasti získají 83% dotací pro NNO

Jak pracují ostatní veřejné rozpočty? Z úrovně krajů v roce 2005: I. Rozvoj sportu a tělovýchovy (tedy téměř 50% všech prostředků) II. Poskytování soc. služeb III. Rozvoj kultury a ochranu kult. památek Z úrovně obcí v roce 2005: I. Rozvoj sportu a tělovýchovy II. Sociální služby III. Rozvoj kultury a ochranu památek

Děkuji Vám za pozornost Vaše dotazy