Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana půdy.
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Hospodářská úprava lesa Legislativa Správní právo.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Organizace Státní správy
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb. Ekologie a životní prostředí 2014 Petr Vybral Původní základ prezentace: Barbora Kněžínková, 2011.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Účelová kategorizace Jana Dudová.
Ochrana zemědělského půdního fondu
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Právní úprava ochrany lesa
Právní úprava ochrany půdy a lesa
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Ing. Marcela Strakošová
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Ochrana přírody.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právní úprava ochrany půdy a lesa
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Právní úprava ochrany půdy a lesa 18. října 2010.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vodohospodářské aktuality
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ochrana vody, půdy a lesa
Ochrana lesa.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Právní režim ochrany půdy
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu Ekologie a životní prostředí 2014 Petr Vybral Prezentace: Barbora Kněžínková, 2011 1

ČÁST I ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND Co to je zemědělský půdní fond (ZPF)? - zem. půda + půda dočasně neobdělávaná - pochybnosti – orgán ochrany zem. půdního fondu 2

ČÁST II ZMĚNY KULTUR ZEMĚDĚLSKÉ A NEZEMĚDĚLKÉ PŮDY A HOPODAŘENÍ NA ZPF jak provést změnu pozemku na zem. půdu a naopak podmínky uložení změny kultury jak hospodařit kdy může orgán ochrany ZPF zakázat výrobu zem. výrobků – náhrady použití sedimentů z rybníků, v. nádrží a v. toků – podmínky 3

ČÁST III ZÁSADY OCHRANY ZPF kdy může dojít k odnětí ZPF ČÁST IV OCHRANA ZPF při územně plánovací činnosti při zpracování návrhů na stanovení dobývacích prostorů při zpracování zadání staveb při stavební, těžební a prům. činnosti a při geologickém a hydrogeologickém průzkumu 4

ČÁST V ODNĚTÍ PŮDY ZE ZPF kdy je třeba souhlas orgánů ochrany ZPF trvalé x dočasné odnětí co musí obsahovat žádost o odnětí a co obsahuje souhlas k odnětí ČÁST VI ODVODY ZA ODNĚTÍ PŮDY ZE ZPF výše odvodů – stanoví orgán ochrany ZPF podle přílohy tohoto zákona („třídy ochrany“ – MŽP – kritéria kvality půdy) kdy se odvody nepředepisují splatnosti odvodů, úroky z prodlení 5

ČÁST VII PŮSOBNOST ORGÁNŮ OCHRANY ZPF Pověřené obecní úřady Obecní úřady obcí s rozšířenou působností Krajské úřady Správy NP MŽP Ministerstvo obrany – vojenské újezdy výčet pravomocí jednotlivých orgánů ochrany ZPF 6

ČÁST VIII ZVLÁŠTNÍ USTANOVENÍ např. katastrální úřad zjistí, že došlo k přirozené změně kultur – jednání s vlastníky – soulad přírodou ČÁST IX POKUTY ČÁST X USTANOVENÍ SPOLEČNÁ, PŘECHODNÁ A ZÁVĚREČNÁ 7

SOUVISEJÍCÍ LEGISLATIVA zákon č. 156/ 1998 Sb. o hnojivech zákon č. 44/ 1988 Sb. o ochraně nerostného bohatství ekologické zemědělství: zákon č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství (přechodné období, registrace osob, změny týkající se pozemků, chov hospodářských zvířat v ekologickém zemědělství, osvědčení o původu, označování, dozor nad dodržováním) Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů (pravidla produkce, zákaz GMO, označování, kontrolní systém, dovoz vyhovujících produktů, volný pohyb ekologických produktů) www.biokont.cz/images/z242nr834nk889-710_web1.pdf (i s komentářem) 8

SOUVISEJÍCÍ LEGISLATIVA eroze půdy: standard GAEC (standard dobrého zemědělského a ekologického stavu) nařízení vlády č. 479/2009 Sb. obsahuje od 1.7. 2011 Přílohu 3 Podmínky dobrého zemědělského a enviromentálního stavu LPIS – registr půdy – mapová vrstva silně erozně ohrožené (SEG) půdy (eroze.vumop.cz nebo eroze.sowac-gis.cz) 9

Příště Zákon o lesích č. 289/1995 Sb. Prezentace: Zemědělství a eroze