Jaderná energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Princip a popis jaderných reaktoru
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
ELEKTRÁRNY.
O.Novotný R.Říhová T.Bartůšková M.Richterová
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Jaderná energie.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Digitální učební materiál
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jaderné elektrárny.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektrárny.
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderné elektrárny.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN
Elektrárny v ČR.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná Energie.
Energetika.
Atomové elektrárny.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Atomová elektrárna.
Jaderná elektrárna Temelín
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Jaderné Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Fy – kvarta Yveta Ančincová
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Tepelná elektrárna.
Jaderná Elektrárna.
Petr Kessler Gymnázium Rumburk
Jaderné elektrárny.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jak se trvale získává jaderná energie
Temelín.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Jaderná elektrárna.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Fyzika – Jaderná elektrárna
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Jaderná energie

Jaderná energie je energie, kterou je možno získat z jaderných reakcí v současnosti se průmyslově využívá štěpní reakce uranu nebo plutonia předmětem intenzivního výzkumu je praktické využití termonukleární syntézy vodíku na hélium.

Využití: Nejvýznamnější-výroba el.energie v jaderných elektrárnách Jaderné zdroje mají nyní přibližně 17% podíl na světové výrobě elektřiny a přibližně 7% podíl na spotřebě energie celkově. Největší podíl Litva(80%), Francie(78%), Belgie (60%) Jaderné reaktory Výroba jadernýh zbraní

Historie R. 1986 v Černobylu R.1979 v Three Mile Islandu v USA 2.světová válka-výroba zbraní jaderný reaktor poprvé využit 1951 První jaderná elektrárna v Sovětském svazu-Obninsk

Jaderná elektrárna tepelná elektrárna- místo parního kotle jaderný reaktor Obvykle složena: jaderný reaktor, parní turbíny s el. generátorem a z dalších pomocných provozů. štěpení atomů některých těžkých prvků (uran, plutonium) za součastného uvolňování množství tepla. jednookruhové a dvouokruhové. Jednookruhová - páru přivádí přímo do turbíny. Dvouokruhová-teplo z reaktoru odvádí do parního generátoru, kde vzniká pára, která se přivádí k turbíně pohánějící alternátor. První využití jaderného r. v Národní reaktorové laboratoři v USA.

Jaderná elektrárna Temelín Nachází se v Jihočeském kraji nedaleko města Týn nad Vltavou u obce Temelín Chladicí věže elektrárny tvoří dominantu celého okolí - jsou vidět ze vzdálenosti 30 km, pára nad nimi až 70 km. Vybaven dvěma tlakovými reaktory,každý o tepelném výkonu 3000 MW,elektrickém výkonu 1000 MW (watt) K reaktoru jsou připojeny čtyři parogenerátory, každý o výkonu 1470 tun Jako palivo slouží oxid uraničitý UO2 s 3,5 % obohaceného uranu 235 Voda potřebná k chlazení se odebírá z Vltavské nádrže Hněvkovice

Jaderná elektrárna Dukovany je první provozovanou jadernou elektrárnou v Česku 30 kilometrů jihovýchodně od Třebíče V současné době má jaderná elektrárna Dukovany čtyři bloky, každý o výkonu 440 MW Každý rok dodává cca 20% z celkové spotřeby elektřiny v ČR V areálu jaderné elektrárny Dukovany, kromě čtyř reaktorových bloků se také nachází sklad použitého jaderného paliva,úložiště nízko a středně radioaktivních odpadů

prameny www.ekologie-energie.cz www.jaderna-energi.cz www.wikipedia.cz