Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrárny v ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrárny v ČR."— Transkript prezentace:

1 Elektrárny v ČR

2 Jaderné elektrárny V ČR jsou pouze dvě jaderné elektrárny.
Dukovany (4x400 MW) Temelín (2x1000 MW) Využití jaderných elektráren u nás je okolo 30%. Slouží k přeměně vazebné energie jader těžkých prvků na elektrickou energii. Současné jaderné elektrárny Využívají jako palivo převážně obohacený uran (přírodní Uran, se zvýšeným izotopním číslem)

3

4 Tepelné elektrárny Tepelné elektrárny mají největší podíl na výrobu energie v ČR tj. cca. 66%. Bývá označována jako spalovací elektrárna. Spaluje běžné fosilní palivo (uhlí). Největší tepelné elektrárny: Prunéřov II. - (5x1050 MW) Počerady – (5x1000 MW) Chvaletice – (4x800 MW) Dětmarovice (čer. uhlí) – (4x800 MW) Tušimice II. – (4x800 MW)

5

6 Schéma tepelné elektrárny

7 Vodní elektrárny Přeměňuje potencionální energii vody na elektrickou energii. Podíl vyrobené energie v ČR jsou cca 3%. Rozeznáváme : Malé a velké vodní elektrárny Přečerpávací vodní elektrárny (řeší problém rozdílné spotřeby el. energie) Přílivové vodní elektrárny (není v ČR, nemáme moře), pracuje na principu přílivu a odlivu.

8 Největší vodní elektrárny :
Lipno (120 MW) Orlík (364 MW) Slapy (144 MW)

9 Největší přečerpávací elektrárny:
Štěchovice II. (45 MW) Dalešice (480 MW) Dlouhé stráně (650 MW)

10 Schéma vodní elektrárny

11 Vysvětlivka Instalovaný výkon je hodnota, udávající u velkých zdrojů, kolik elektrické energie (jaký výkon) jsou maximálně schopny dodávat. Udává se obvykle v megawattech nebo kilowattech.


Stáhnout ppt "Elektrárny v ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google