Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN"— Transkript prezentace:

1 HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN
Three Mile Island (USA) Černobyl (Ukrajina)

2 Three Mile Island - leží v Pennsylvánii,na ostrově.Je to jaderná elektrárna temelínského typu, tj. o výkonu 1000 MW. A právě tady došlo roku 1979 k největší jaderné havárii západní energetiky.

3 Three Mile Island – proč se tohle vlastně stalo? (stručné důvody)
Vypovědělo službu čerpadlo-napojená turbína se vypnula Reaktor sice už nevyráběl elektřinu a přesto pracoval na plný výkon To vedlo k růstu teploty a tlaku-reaktor se zastavil Pojistný ventil proti tlaku se zasekl v otevřené poloze Tlak klesal,ale nádrž, do které ústil,přetekla Radioaktivní voda zaplavila prostor okolo reaktoru-a selhala čerpadla,která ho měla chladit Voda začala vřít, reaktor se tavit a plyny začaly unikat do vzduchu kolem elektrárny

4 Rozsah havárie tajen -a teprve po pár dnech mohly vládní úřady evakuovat tisíce lidí. V té době už byly všechny plyny za hranicemi evakuované oblasti. Vyšetřování dokázala, že byly tajeny a skreslovány informace o havárii a kvůli tomu se dodnes neví, kolik tehdy uniklo radioaktivních látek.

5 Následky Mnoho lidí pociťovalo příznaky ozáření -kovovou chuť v ústech
-záněty pokožky -pálení a slzení očí -nevolnost,zvracení -v některých případech potíže vyústily v rakoviny,nevyléčitelné záněty…

6 A dále… Tady je znázorněn tah radioaktivního mračna v prvních třech dnech po havárii. Jak můžete vidět,oblak se z Evropy vyhnul pouze východní a z části jižní oblasti,jinak byly zasaženy téměř všechny,včetně České republiky.

7 Po havárii… Tohle je elektrárna Three Mile Island a Černobyl po havárii.

8 Černobyl K této havárii se nebudeme rozepisovat, Všechno proběhlo v podstatě stejně,jako u předchozí.Důvody, následky i zamlčování. A proč se o ní tedy zmiňujeme? Tyhle dvě jaderné havárie jsou nejznámější,nejdůležitější a nejvážnější.

9 Vyjasnění pojmů Reaktor-zařízení,kde probíhá jaderná reakce
Radioaktivní látka-látka,která je ozářena a obohacená radiovými prvky(izotopy-uran) Radioaktivní voda-voda obohacená o radioaktivní prvky Jaderná havárie-vymkne se kontrole jaderná reakce,kterou se nepodaří zastavit ani bezpečnostními systémy

10 Vyjasnění pojmů Princip jaderných elektráren-převádění jaderné energie na tepelnou,(jaderné štěpení spojené se vznikem vysoké teploty),tepelné energie na mechanickou (ohříváním vody a tlakem páry se roztáčí turbína) a mechanické energie na elektrickou.

11 KONEC Anna Michálková Jiří Šturc Markéta Papírníková Petra Mikolášková


Stáhnout ppt "HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN"

Podobné prezentace


Reklamy Google