Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733"— Transkript prezentace:

1 Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733 Vypracoval: Ing. Josef Semrád

2 Výroba a rozvod elektrické energie
Na elektrické energii je závislá průmyslová výroba, doprava, spoje, zdravotnictví, domácnosti atd., takže přerušení dodávky způsobí vážné problémy. V roce 2012 byl v ČR přibližně podíl na celkové výrobě elektřiny: 54% - tepelné elektrárny 33% - jaderné elektrárny 5% - plynové 4% - vodní 4% - výroba z obnovitelných zdrojů (sluneční, větrné elektrárny) Ve všech případech (kromě slunečních) elektřinu dodává trojfázový alternátor. Alternátor je poháněn parní turbínou – v tepelných a jaderných elektrárnách spalovací turbínou – v plynových elektrárnách vodní turbínou – ve vodních elektrárnách Napětí alternátoru je kV (to je při výrobě elektrické energie).

3 Mezi elektrárnou a konečným spotřebitelem je ještě
přenosová síť distribuční síť V přenosové síti se kvůli snížení ztrát při přenosu elektřiny na velkou vzdálenost používá velmi vysoké napětí (110 kV kV). (Zvýšení nebo snížení napětí se provádí pomocí transformátorů). Poblíž měst a velkých továren v rozvodnách velmi vysoké napětí snižuje na kV a přivádí se do distribuční sítě. Zde se transformuje na 400/230 V. Energetická soustava se tedy skládá kromě zdrojů, vedení, spotřebičů a spínačů také z rozvoden a transformoven.

4 Zapojení elektrické zásuvky 230V
Zásuvka je elektrotechnická součástka, která slouží pro připojení elektrických spotřebičů. Střídavé napětí v zásuvce má velikost 230 V - pozor, je to nebezpečné napětí! Při čelním pohledu na zásuvku rozeznáváme: fázový vodič (hnědá nebo černá barva izolace) (NEDOTÝKAT SE!) ochranný vodič (žlutozelená barva izolace) nulový = pracovní vodič (modrá barva izolace)

5 PRACOVNÍ LIST Kontrolní otázky: • Seřaďte podle důležitosti (z pohledu výroby elektřiny) : řeka, uhlí, vítr, Slunce, uran, plyn. • Proč není napětí stejně veliké při přenosu elektrické energie jako při její výrobě ? • Čím zvýšíme nebo snížíme napětí ? • Setkáme se v bytě nebo např. ve škole s nebezpečným napětím? Jak je toto napětí velké ?

6 Zdroje: Kroha Petr, Tolar Jiří, Šustr Karel - Elektrotechnika pro 2. ročník SPŠ neelektrotechnických


Stáhnout ppt "Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733"

Podobné prezentace


Reklamy Google