Diversity Management Sztarovics Robert „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Equal / 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Věk jako příležitost využijme potenciál zaměstnanců listopadu 2007, Praha Kateřina Kubešová, Třetí kariéra.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Význam informací v podnikání
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
IveHale s.r.o..
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Evropský sociální fond v ČR
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Teoretický model sociální firmy Ing.Markéta Würtherlová Fokus Praha, o.s.
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
výstup projektu Rozvoj sociální firmy
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Analýza makro a mikroprostředí
TRH PRÁCE V ROCE 2015 Mgr. Jan Záruba Ing. Jiří Halbrštát KA Director
Konference Programu Iniciativy Společenství EQUAL: „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Národní tematická síť - NTS Skupina C: Posilování sociální ekonomiky,
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Praktické rady a zkušenosti jak vytvořit RP, jak připravit program RP Eva Bosáková Národní kancelář EQUAL.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Dana Zadražilová Fakulta mezinárodních vztahů VŠE v Praze Vzdělávání k udržitelnosti czech bcsd.
Personální strategie mezinárodní firmy
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Zítra v práci – inovace CZ.1.04/2.1.01/E Karlovy Vary Síť mateřských center Rut Kolínská.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 4: Marketingové řízení MSP.
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Název: Fiktivní firma Autor: Ing. Václav Tomášek
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Diversity Management Sztarovics Robert „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Equal / 2007

1.Trendy, inspirace, zkušenosti expertů a institucí z EU/ČR 2.Publikace, kontakty, materiály, weby, články, odkazy 3.Náměty na nová partnerství a nové projekty Proč máme jít na ? H/R/D/I vám přináší:

3 A.Diversity Management (dostanete publikaci - za dotazník ) B.Sociální ekonomika (web NTS-C) C.Public Procurememnt (zveme na mini-konferenci v Ústí n./L) Projekt H/R/D/I

4 Co vidí DM v lidech? Jejich skutečné schopnosti a talenty ∕DM je koncept, jehož cílem je vytvořit ve společnosti a zejména v podnikatelské sféře takové podmínky, které umožní všem lidem, bez ohledu na jejich individuální odlišnosti, plně rozvinout jejich osobní potenciál. ∕V praxi jde o iniciativy, které se snaží kultivovat vztahy ve společnosti, zvyšovat respekt a pochopení pro vzájemné odlišnosti a potírat všechny formy skryté i otevřené diskriminace. Čemu DM v praxi čelí nejvíce? STEREOTYPY

5 1.Konkurenceschopnost výrobků a služeb 2.Přitažlivost zaměstnavatelů – nedostatek pracovních sil 3.Integrace na trh práce Kde a jak se v praxi využívá koncepce Diversity Managementu?

6 Diversity Management KONKURENCE SCHOPNOST ∕Pro koho ne-jsou bankomaty a elektronické služby v nich? /Nedosáhnou na ně lidé na invalidním vozíku /Starší lidé často nerozumí jejich obsluze /Cizinci a přistěhovalci nerozumí vůbec nebo jenom stěží světovým jazykům v nabídce ∕Podle odhadu partnerského projektu (Rakousko) tito lidé už dnes představují kolem 25 % trhu! ∕Koho potřebuje banka ve svém týmu? /Invalidé, starší lidé, cizinci Příklad:

7 Diversity Management Nedostatek pracovních sil ∕V roce 2030 bude na pracovním trhu EU dle odhadů scházet 16 mil pracovníků – většina v CEE státech ∕V ČR to bude 13,5 % celkové potřeby pracovní síly ∕Kdo tuto potřebu pokryje? ∕Jak se změní pracovní týmy ve firmách? ∕A jak budou vypadat pracovní týmy na městských úřadech? ∕Průzkumy dokládají, že většina lidí si nehledá zaměstnavatele podle výše výdělku … Fakta / otázky Zkušenost z EU: karta se obrací – zaměstnanci si budou vybírat zaměstnavatele!

8 Diversity Management Integrace na trh práce ∕Úspěch sociálního podniku závisí na zvládnutí různorodosti /Při zaměstnávání lidí s různými odlišnostmi, které jim brání uspět na běžném trhu práce /Při vytváření týmů s lidmi „většinovými“ /Při hledání trhu ∕Diversity management se proto vyskytuje v genech každého sociálního podniku ∕SP + DM = úspěšná integrace na trh práce Sociální podniky

9 Validace: Silné stránky DM (výroky) ∕ Přístup staví na silných stránkách rozdílnosti. ∕Změnu přístupu zaměstnavatelů hlavě v středně velkých firmách. Myšlenka využítí rozdílnosti jako výhody - najít metodiku a příklady, kde a jak to jde… ∕Je to koncept, který je využitelný i v ČR a může napomáhat zvyšování zaměstnanosti, zejména u minorit nebo znevýhodněných skupin. Zvyšuje firemní kulturu ∕S ohledem na demografické trendy bude DM nutnost, je to protiváha techno- teoretické pseudo-společnosti - přístupy DM mohou být příslibem pro přátelštější společnost.

10 Validace: Slabé stránky DM (výroky) ∕Zvyklosti a neochotu ke změnám v zaběhlých přístupech, hlavně ve větších městech, kde je vždy k dispozici další potencionální zaměstnanec. Většinou raději zaměstnance vymění, než vyškolí či najdou jinou cestu k řešení ∕DM zatím není v ČR příliš známý./ Mám obavy, jak navržené přístupy budou přijaty firmami a institucemi ∕Novinka v ČR, nové přístupy nejsou zatím reálné a majoritní společnost je poměrně málo otevřená podobnému přístupu. Tlak na výkon a efektivitu nutí zaměstnavatele hledat a zaměstnávat jenom „ty nejlepší„. ∕ Zvýšit povědomost lidí - i necílových skupin..

11 Validace: Interpretace reakcí respondentů Většina respondentů nepochybuje o tom, že DM představuje užitečnou novinku, která je jak vhodná, tak užitečná pro cílové skupiny v ČR. Na druhé straně respondenti jsou si vědomi potíží při uvádění konceptu do praxe, při zabezpečování účasti skupin na rozhodování a zabezpečení genderové a multikulturní (multi-sociální?) rovnosti..

12 Diversity Management Kampaň: A.WWW B.Publikace a CD C.Minikonference a workshopy D.Publicita a mainstreaming E.Nové projekty

Děkuji! Sztarovics Robert, manažer projektu H/R/D/I