Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Program Pracovní poradenství „Podpora sociální integrace v Bílině a Chomutově“
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Zaměstnávání osob se zdravotním postižením
Základní informace o Tranzitní službě Přechod ze Školy do Práce.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
ÚŘAD PRÁCE V JIHLAVĚ partner projektu „Budování rozvojového partnerství…“
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Spolupráce s o.s.Rytmus a pracovní rehabilitace Karel Doležal.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Středisko integrace menšin Opava Husova
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Integrationsfachdienst Job Coaching. Integrationsfachdienst Job Coaching (JC) je…  JobCoaching je službou se zásadně preventivním zaměřením, jejíž cílem.
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Personální plán pro podnikatelský plán
Přijímací pohovor prakticky „ Hledáme-li nového člověka do firmy, pak vybíráme vždy konkrétního člověka pro konkrétní činnost v konkrétním podniku.“
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
VŠTE České Budějovice Ústav podnikové strategie
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
ANALÝZA KONKURENČNÍHO PROSTŘEDÍ
INNOSTART Výzva 03_16_055 Ústí nad Labem,
Zásobování a účtování zásob ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Analýza marketingového mixu ve vybraném podniku
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
RÚT Frýdek-Místek sociální rehabilitace
Transkript prezentace:

Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková

Osnova  Teoretická východiska Význam integrace Význam práce Překážky Podpora  Výzkumná část Doprovod při vstupu do zaměstnání Job coach

Podpora a doprovod -Podpůrná a doprovodná opatření -Pro postižené jedince i zaměstnavatele  Clearing  Pracovní asistence  Job Coach  Osobní asistence na pracovišti  Asistence při vzdělávání

Výzkumná část  poradenské a doprovodné nabídky pro postižené mladistvé a mladé dospělé na přechodu mezi školou a povoláním v Rakousku  analýza stávajících možností podpory  analýza možnosti podpory s ohledem na legislativu dané země  komparace situace v Rakousku a České republice  šetření efektivnosti jedné z podpůrných nabídek – job coach

Nabídka job coach  Výchozí situace: potřeba zaškolení nového pracovníka, úprava prostředí  Opatření k zapracování popř. k zaškolení zaměstnance přímo na pracovišti  Spolupráce s vedením firmy o konkrétní činnosti nového pracovníka  Nácvik pracovních úkonů krok za krokem  Výhody pro podnik Netřeba uvolňovat pracovníky pro zaškolení Flexibilita job coachů

Job Coach – úkoly  Pracovně-technická opatření ke kvalifikaci Úkoly k zaškolování a zapracování Pomoc při pracovních příkazech Trénování pracovních kroků Zlepšení rámcových podmínek  Sociální integrace Poradenství vzhledem k sociálním kompetencím zaměstnance Podpora při jednání s kolegy nebo zaměstnavatelem  Poradenství v krizových situacích podpora i při snaze o udržení pracovního místa

Výzkum – oblasti šetření  Efektivnost nabídky, nového opatření  4 okresy Dolního Rakouska (Korneuburg, Mistelbach, Gänserndorf a Hollabrunn)  Telefonická interview  Cílová skupina: zaměstnavatelé, kteří mladého člověka s postižením zaměstnali či mu umožnili praxi a využili služeb job coachů  Pozorování

Výchozí otázky  Firmy považují nabídku za nápomocnou.  Zaměstnání je částečně podmíněno podporou job coachů.  Firmy by tuto nabídku opět využily a doporučily by ji dále.  Job coach je považováno za doplňující opatření pracovní asistence apod., pro podniky představuje nadhodnotu?  Kvalifikace job coachů odpovídá požadavkům dané profesní oblasti.

Výsledky – krátké shrnutí  Důvody pro zaměstnání postiženého dřívější zkušenosti s postiženými lidmi názor, že i postižení lidé si zaslouží šanci (finanční) podpora, kterou závod při zaměstnání postiženého člověka dostává  Předchozí zkušenosti s postiženými a podpůrnými opatřeními žádné zkušenosti (ca. 61,5%) žádné zkušenosti s jinými podpůrnými opatřeními – pracovní asistence, clearing apod. (ca. 54%)

Výsledky – oblasti činností

Zaměstnání bez job coache?

Závěrem  Efektivnost nabídky se potvrdila  Výsledek – úspěšné začlenění sedm mladých lidí získalo v průběhu projektu pracovní místo ve firmě, ve které se kvalifikovali u tří jedinců – udržení ohroženého pracovního místa  Převzetí financování nabídky  Potřeba dostatečných, přehledných informací  Potřeba odbourávat překážky a měnit povědomí společnosti

Děkuji za pozornost