Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Aktuálne trendy v súťažnom práve Novinky v súťažnom práve – ČR
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
V článku „OTEVŘENÁ ČSK“ v březnovém čísle LKS str. 24, autoři MUDr. Kunkela a MUDr. Mounajjed, D.D.S, Ph.D, FAP, shrnuli svou navrhovanou reformní sérii.
Ochrana práv ve veřejné správě
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Spravedlivý proces II Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Ochrana práv ve veřejné správě
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Novela OHS zákonem č. 155/2009 Sb.
IFA Česká republika 1 International Fiscal Association, Česká republika Mezinárodní spolupráce v oblasti DPH a judikatura Nejvyššího správního soudu Václav.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Judikatorní mezníky uplynulého roku Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Správní právo procesní
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Exekuční řád po novelách
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Systém kontrolní činnosti SEI
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Úřad a Vy Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Správní řád -vybrané instituty
2. Správní trestání a správní delikty
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Nahlížení do správního spisu a právo na informace JUDr. Lenka Cundová vedoucí odboru správního Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Svatomartinská konference 2015 Trendy a vývoj soutěžního práva Michal PETR.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
„Právní záruky zákonnosti“ v oblasti přístupu k informacím Mgr. Lukáš Rothanzl ( )
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
JEDENÁCT LET APLIKACE NOVÉHO SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEHO PROMĚNY ADMINISTRATIVNÍ A JUSTIČNÍ PRAXÍ K VYBRANÝM INSTITUTŮM SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEJICH.
Základy odpovědnosti za přestupky
Několik problémů na startu zák. č. 250/2016 Sb.
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Ochrana osoby dotčené požadovanou informací
Základní zásady TPP a TŘ
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Interní postupy MAS Brdy
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Paragrafované znění II
Základní zásady civilního procesu
Procesní prostředky regulace správního řízení
Jak získat informace o životním prostředí?
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Zákon o svobodném přístupu k informacím
Lhůty ve správních řízeních
Paragrafované znění II
GDPR - náhled po 133 dnech JUDr
GDPR a budoucí redakční praxe
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. SPRAVEDLIVÝ PROCES II Jiří Jaroš AK Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Praha Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Obsah prezentace Leniency Nahlížení do správního spisu Šetření na místě Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Leniency Leniency z pohledu účastníka Pro: Upuštění od resp. snížení pokuty Návrat k dodržování pravidel Nezbytnost shodné reakce ve více zemích Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Leniency Leniency z pohledu účastníka Proti: Pokuta, pokud nejde o prvního žadatele Trestní odpovědnost dle § 248/2 TZ Negativní PR Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Leniency Praktické problémy dalšího žadatele: Nejistota pořadí žádosti Nedostatek informací o předmětu řízení (nejasné vymezení skutku) Nejistota ohledně „významné přidané hodnoty“ Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Leniency Významná přidaná hodnota: Podle Leniency Programu „přidaná hodnota“ odpovídá významu, v němž poskytnutý důkaz posiluje svou povahou nebo podrobností možnost Úřadu prokázat údajnou kartelovou dohodu. Problém je v posouzení „významnosti“ přidané hodnoty a v praktické nepřezkoumatelnosti rozhodnutí Úřadu v tomto ohledu. Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Leniency Společné podmínky pro aplikaci Leniency: Problém bezodkladného poskytování informací a bezodkladné reakce v případě nadnárodních koncernů Problém požadavku na nezveřejnění informace o podání žádosti před zahájením řízení – významná přidaná hodnota – obchodní tajemství Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nahlížení do správního spisu Problematika extenzivního využívání „obchodního tajemství“ v řízení u Úřadu: Obchodní tajemství („ § 17 ObchZ“): „Obchodní tajemství tvoří veškeré skutečnosti obchodní, výrobní či technické povahy související s podnikem, které mají skutečnou nebo alespoň potenciální materiální či nemateriální hodnotu, nejsou v příslušných obchodních kruzích běžně dostupné, mají být podle vůle podnikatele utajeny a podnikatel odpovídajícím způsobem jejich utajení zajišťuje.“ Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nahlížení do správního spisu Kritéria obchodního tajemství nesplňují: Komunikace mezi účastníky kartelu Povinně zveřejňované údaje (OR, závěrky) Běžně dostupné údaje z oborové asociace Skutečnosti obecně známé Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nahlížení do správního spisu Nahlížení účastníka do spisu před novelou: Obchodní tajemství není z nahlížení vyloučeno v případě, že částí spisu byl nebo bude prováděn důkaz. Odmítne-li Úřad účastníkovi k jeho žádosti nahlížení do konkrétní části spisu, pak již tato část spisu nemůže být použita jako důkaz; v opačném případě jde o porušení procesního práva účastníka na obhajobu. (autor prezentace nesouhlasí s judikaturou soudů v ČR aprobující odepření nahlížení do spisu) Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nahlížení do správního spisu Nahlížení účastníka do spisu po novele: Ustanovení § 21c ZOHS ve světle Ústavou zaručeného práva na obhajobu Ustanovení § 21c/2 ZOHS je třeba vykládat jako povinnost Úřadu zajistit do spisu listiny s odstraněným obchodním tajemstvím; v opačném případě může jít o porušení procesního práva účastníka na obhajobu. Článek 16 nařízení EK č. 773/2004 o vedení řízení Komise dle čl. 81 Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Šetření na místě Před novelou: Šetření na místě bylo možné jen po zahájení řízení (explicitně v § 21 odst. 5 ZOHS), přičemž k zahájení řízení dochází z moci úřední - "z vlastního podnětu Úřadu“ Po novele: Ze systematiky hlavy VI. ZOHS rovněž vyplývá, že šetření na místě je možné jen po zahájení řízení. Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Šetření na místě Z úkonu, jímž je správní řízení zahajováno, musí zřetelně vyplývat obsah a rozsah "obvinění" ve smyslu čl. 6 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod; Právo být neprodleně podrobně seznámen s povahou a důvodem obvinění, které bylo proti konkrétnímu subjektu vzneseno; V případě správního procesu při odhalování a postihování jednání, které je v rozporu se ZOHS, se nutně musí uplatnit principiálně stejné garance subjektivních práv jako v případech odhalování a postihování trestných činů. (ESLP věc Öztürk, NSS 8 As 17/2007); Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Šetření na místě Již z prvního úkonu v rámci deliktního sankčního správního řízení zahajovaného ex offo musí tedy být zřetelně seznatelné, jaké jednání bude v rámci správního řízení posuzováno (KS Brno, 62 Ca 43/2007-216); K porušení procesní práv soutěžitele dochází, pokud Úřad v oznámení o zahájení řízení (případě ve sdělení podle § 21 odst. 5 ZOHS) vymezení skutku zcela opomene nebo se omezí pouze na výčet zákonných ustanovení, k jejichž porušení mělo dojít (NSS 8 As 12/2005-51). V takovém případě by navazující šetření na místě bylo nezákonné a zajištěné důkazy nepřípustné. Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.

Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Děkuji za Vaši pozornost. AK Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol. Praha 4, Na Pankráci 449/11 Tel: +420/261216171, Fax: +420/261223641 e-mail: jaros@niplpartners.cz Web: www.niplpartners.cz Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.