1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Přinášíme světlo do života potřebným
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Pracovní skupina „Senioři“ členové PhDr. Miluše KmoščákováSociální služby Prostějov, p.o. Mgr. Vladimíra ZhorováDomov důchodců Prostějov, p.o. Bc. Michal.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Institut veřejné služby
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
1 Litice 3.– Informace o službách sociální prevence v Libereckém kraji.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Terénní sociální práce
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
ohroženým domácím násilím
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
2014.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Definice dobrovolnictví
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
1 Mgr. Veronika Himlová , Jirkov Novela zákona o sociálních službách.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Setkání členů RZK a představitelů KUZK se starosty měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017, Vsetín Sociální oblast Michaela Blahová radní Zlínského.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Dotační program „Podpora sociálních služeb v Ústeckém kraji 2019“
Pravidla pro tvorbu sítě sociálních služeb v JMK pro rok 2020
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Seminář pro žadatele výzva č
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová

2 Dobrovolníci v sociálních službách - data získaná vykazováním dat o poskytovaných sociálních službách za rok 2009 (exporty OK systému) Novelizace zákona o sociálních službách -snaha přesněji vymezit postavení dobrovolníků v sociálních službách působících mimo akreditovaný režim, -zavedení termínu „Dobrovolník v sociálních službách“, - specifikace práv a povinností dobrovolníků v sociálních službách

Údaje o dobrovolnících Za rok 2009 působilo v registrovaných sociálních službách celkem 9278 dobrovolníků Z výkaznictví však nelze rozlišit, zda dobrovolníci působili v rámci akreditovaného režimu či nikoliv

Dobrovolnictví v datech druh sociální službypočet Ddruh sociální služby poče t D podopora samost. bydlení 6 chráněné bydlení 235 tísňová pomoc 14 osobní asistence 247 telefonická krizová pomoc 17 pečovatelská služba 247 terénní programy 17 domovy se zvl. režimem 314 domy na půl cesty 18 azylové domy 319 tlumočnícké služby 19 nízkoprahová denní centra 326 noclehárny 24 centra denních služeb 328 kontaktní centra 46 odlehčovací služby 368 raná péče 50 denní stacionáře 373 služby náseldné péče 53 domy pro osoby se ZP 446 průvodc. a předčit. služby 56 sociální rehabilitace 497 krizová pomoc 73 SAS pro rodiny s dětmi 599 odborné soiální poradenství 74 NDC pro děti a mládež 773 týdenní stacionáře 85 SAS pro seniory a osoby se ZP 1277 SS ve ZZ ústavní péče 93 domovy pro seniory 1469 sociálně terapeutické dílny 136

5

Novelizace zákona o sociálních službách v současné době MPSV tvoří novou podobu zákona č. 108/2006, o sociálních službách snaha zapracovat také části týkající se dobrovolnictví

7 Současné ustanovení není jednoznačné a dobrovolníky působící v tomto systému omezuje pouze na dobrovolníky působící v akreditaci dobrovolnického programu v gesci Ministerstva vnitra v souladu se zákonem č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě, ve znění pozdějších předpisů. Z tohoto důvodu musí dojít k upravení dobrovolnictví a jeho specifik v systému sociálních služeb včetně rozšíření možností působení většího okruhu osob. Navržené konkrétní změny zákona o sociálních službách: - doplnění § 115a „Dobrovolník v sociálních službách“ 1) Pokud u poskytovatele vykonávají činnost dobrovolníci v sociálních službách, musí pojistná smlouva pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou při poskytování sociálních služeb uzavřená v souladu s § 80 tohoto zákona, pokrývat i škody způsobené těmito osobami. 2) Poskytovatel je povinen před započetím výkonu proškolit dobrovolníka v sociálních službách v takovém rozsahu, který odpovídá délce a charakteru vykonávaných činností tohoto dobrovolníka a vede k naplňování základních zásad tohoto zákona uvedených v § 2.“

8 Odůvodnění úprav zákona - je nutné vymezit působnost dobrovolníků v systému sociálních služeb včetně podmínek tohoto působení, přičemž ona působnost se týká pouze dobrovolníků v sociálních službách a ne dobrovolníků, kteří v systému sociálních služeb působí v rámci akreditované dobrovolnické služby v souladu se zákonem č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě, ve znění pozdějších předpisů, -z důvodu bezpečnostně odpovědnostních je třeba stanovit povinnost, aby pojistná smlouva uzavíraná podle § 80 zákona o sociálních službách pokrývala také škody způsobené těmito dobrovolníky, - je nutné dobrovolníky před počátkem výkonu jejich činnosti proškolit tak, aby mohli vykonávat svou činnost i vzhledem k možnosti naplňování základních lidských práv osob, kterým je sociální služba poskytována, a dalších zásad vycházejících z § 2 zákona o sociálních službách, -povinnost proškolit plní zejména preventivní funkci pro zabránění jednání, které by mohlo zmiňované zásady nebo další povinnosti poskytovatele porušit. -způsob školení a jeho rozsah se vždy bude odvíjet od charakteru a náročnosti vykonávané činnosti...

9 Děkuji za pozornost