PROBLÉMY ZÁVISLOSTI NA HAZARDNÍCH HRÁCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Etická hlediska péče o staré občany
Advertisements

rizikové chování Škola:
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
NETOLISMUS V ČR se hovoří o 10% hráčů.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Gambling - patologické hráčství
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Sociální patologie SCPT SCPA
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Emoce (city).
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Stárnoucí muž a LOH syndrom (Late Onset of Hypogonadism)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Sociálně patologické jevy
TEORIE HER.
Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída
Psychologie II Sociální psychologie
Interpersonální přitažlivost
Nákupní chování spotřebitele
Tělesné sebepojetí.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Seminář Trauma.
Gamblerství aneb Láska k hazardu
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Hazardní hry 3. ledna 2014 VY_42_INOVACE_190231
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluPatologické.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Definice, základní pojmy
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Klára Fidriková, Radim Slaný. tch?v=fIPqvmpPhQ8.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mgr. Hrtúsová Tereza Grigoriadisová Karin Schreiberová Radka
Patologické hráčství Bc. Balonová Soňa.
Problémové, patologické hráčství
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?
HAZARD V ČÍSLECH.
Specifika léčby dospělých dětí alkoholiků
Hazardní hra VY_32_INOVACE_03_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_HAZARDNÍ HRA
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gambling a ČR jako ráj hazardu
Rodičovství biologické a pěstounské
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

PROBLÉMY ZÁVISLOSTI NA HAZARDNÍCH HRÁCH

Co je to „gamblerství“? Můžeme to také nazvat patologickou závislostí na hazardních hrách. Lákavá představa rychle získat peníze nebo jiné hmotné výhry a nastavení pravidel hazardních her tak, že z dlouhodobého hlediska jsou nevýhodné pro sázející. Tím vytvářejí bludný kruh. Mnozí jedinci získávají patologickou závislost na hře a rostoucí finanční problémy se snaží vyřešit další účastí na hře, což je velmi nebezpečné.

Etapy vývoje gamblerství. 1. Etapa – hráč je vtažen do hry a vyhrává. Je příznačná silná euforie. Chce stále více vyhrávat. Zvyšuje částky a roste mu sebevědomí. 2. Etapa – Hráč začíná častěji prohrávat, a protože chce peníze získat zpět, sází čím dál častěji. Když už nemá ze svého co sázet začne si brát z cizích prostředků (okrádá rodinu, zadlužuje se u přátel). Gambler se snaží své problémy utajit. V případě odhalení slibuje nápravu. Bohužel s největší pravděpodobností začne hrát znovu s větší opatrností, aby nebyl odhalen. 3. Etapa – Gambler ztrácí kontrolu nad sebou samým. Při získávání finančních prostředků si může počínat i nezákonně. Má tendenci svalovat vinu na ostatní. Věří, že se brzy dočká výhry. Ocitá se v izolaci, kterou často řeší alkoholem. Gambler trpí častými depresemi nebo myšlenkami na sebevraždu.

Počty patologických hráčů v ČR. Hraní hazardních her podle pohlaví, věku a frekvence hraní v roce 2006.

Typologie hráčů. Typ A – Výrazná snaha o zopakování hazardního jednání. Potřeba většího finančního vkladu do hry. Jedná se o sociálně narušeného jedince s osobnostními rysy nezdrženlivosti. Typ B – Potřeba útěku od reality ke hře. Zakrývá své problémy a nedokáže se k nim přiznat. Má nejistotu v sebehodnocení. Hledá náhražku své úzkosti, pocitům viny a nedostatečnosti ve vztahu k okolí. Typ C – Neschopnost kontrolovat hru. Projevuje podrážděnost při snaze o ukončení hry, považuje hru za svou potřebu. Nepřipouští si větší sociální dopad, izolaci a ztrátu společenského statutu.

Aspekty. Biologické – poruchy v chování, kterým se vyznačuje hráčství může být porucha serotoninového přenosu. Serotonin je významným přenašečem vzruchu, jeho snížená biologická dostupnost vede k depresím. Sociální – Ekonomická expanze, zhodnocení, funkce peněz, nutnosti sebeprosazení. Potřeba relaxace a úniku je daleko častější. Osobní nezralost vůči odpovědnosti za sebe sama vede k úniku do světa hry. Psychologické – Nezralost, proměnlivost postojů, nezdrženlivost a snaha odkládat řešení. Častý je problematický vztah k opačnému pohlaví projevující se až zábranách v sexuální interakci. Často se také objevují sklony k pověrčivosti (gambler si sedá ke stejnému automatu, nad kterým zvítězil), pamatuje si jen výhry, především ty větší, vypouští těžkosti a vybavování si proher. 

Trendy sázení v České republice. Vývoj objemu finančních prostředků vsazených a vyplacených v rámci hazardních her v letech 1994 až 2005.

Prevence gamblerství. Prevence na úrovni jednotlivce zahrnuje obezřetnost ve vztahu k hazardní hře. Jednotlivec může před riziky takové hry varovat přátelé, obracet se na úřady nebo sdělovací prostředky. Prevence na úrovni rodiny. Podobným problémům se snáze předchází v rodinách, kde jsou vřelé vztahy, ale také jasná pravidla, na jejichž dodržování se trvá. Rodiče mohou ovšem udělat mnohem více. Získat důvěru dítěte, a tím i představu o jeho volném čase. Předcházet tomu, aby se dítě nudilo, posilovat jeho zdravé sebevědomí. Chránit ho před nevhodnou společností, což se obzvlášť v pubertě může stát tvrdým oříškem. Prevence na úrovni školy. Hazardní hra v prostorách školy a jejím okolí by se neměla tolerovat. Prevence na úrovni zaměstnavatelů. Prevence ve sdělovacích prostředcích. V ideálním případě by neměly propagovat hazardní hry, ale nabízet lepší využití volného času. Pravdivě informovat jaká rizika a problémy hazardní hra přináší. Prevence na úrovni průmyslu hazardní hry. Provozovatelé by např. neměli tolerovat protizákonnou hazardní hru nezletilých, aby neriskovali rostoucí nespokojenost veřejnosti.

Léčba závislosti na hazardních hrách. Počet hospitalizovaných na diagnózu patologické hráčství v ČR.