Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída"— Transkript prezentace:

1 Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída
Netholismus Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída

2 Netholismus je odborný výraz pro závislost na internetu ve všech formách tzn. hraní her, chatování, psaní ů, běžného surfování apod.

3 Kdy lze mluvit o netholismu
O závislosti se dá mluvit v případě kdy aktivitou: jsou postiženy vztahy rodinné a přátelské je negativně ovlivňováno zdraví jedince je negativně ovlivněna práce nebo škola je zasahováno do trestně-právní oblasti

4 Příznaky neodtržitelnost od internetu
nedodržovaní pitného a stravovacího režimu ignorace okolí a uzavírání se do sebe sama nervozita či agrese při absenci internetu jiné zájmy než PC, sociální sítě,..., nejsou

5 Možné Následky postupná ztráta přátel z reality ztráta koníčků
zvýšené zdravotní potíže (především páteře a zraku) ztráta sociálních schopností (navazování vztahů, přátelství,...) častečná ztráta komunikačních schopností a schopnosti rychlého vybavování slov, uživatel tak nemluví plynule, během řeči hledá slova

6 Léčba Ačkoliv je netholismus jedna z menších závislostí, oproti závislosti na drogách, alkoholu, hracích automatech a nehrozí při ní tak závažné důsledky (dluhy, špatný zdravotní stav,...). Jedná se stále o závislost, pro její léčbu je třeba motivace.

7 Motivace pro léčbu Ukončení činnosti, na které je závislost konána. Většinou to bývají video hry, sociální sítě, filmy. V tomto bodě se mohou dostavit abstinenční příznaky, ty je nutné překonat, dokud neodezní.

8 Po vylečení závislosti zůstáva spektrum oblíbených činností prázdné
Po vylečení závislosti zůstáva spektrum oblíbených činností prázdné. Nalezení nové činnosti není vůbec jednoduché. V praxi netholismus probíhá před začátkem léčby několik let. Za tuto dobu se netholik odnaučí dělat jakoukoliv jinou činnost - sport, cestování, navazování vztahů, domací kutilství, atd... Naučí se stereotypnímu stylu života (sedavý styl života, apatičnost k okolí a jiným aktivitám) a také ztratí sociální dovednosti, nedokáže navazovat vztahy či přátelství na běžné sociální úrovni.

9 Konec léčby ale není konec závisloti
Po částečném vymizení navyklého stereotypu a získáním nových zálib, hrozí možnost návratu stereotypu. Je nutné proto si nastavit pravidla pravidelného provozování činností a zálib. Ten by se měl dodržovat.


Stáhnout ppt "Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída"

Podobné prezentace


Reklamy Google